Review: Thule Paramount 27 l rugtas

0

Zo nu en dan test TabletGuide een rugtas. Deze keer is het de beurt aan de Thule Paramount 27 l, een model met veel opbergruimte en verstevigde vakken voor je tablet en laptop. Is ‘ie jouw 140 zuurverdiende euro’s waard? Je leest het in deze review.

Over de Paramount 27 l

Thule’s Paramount-serie bestaat uit drie rugtassen, met respectievelijk 24, 27 en 29 liter inhoud. De afgelopen drie weken heb ik het 27 l-model getest, dat voor 140 euro wordt verkocht. De afmetingen van de rugtas zijn 30 bij 49,5 bij 32 centimeter (lengte, hoogte, diepte buitenkant) en hij weegt 1 kilo. De Paramount 27 l is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart met blauwe accenten. Jammer, want veel rugtassen (inclusief de meeste Thule-tassen) hebben verschillende kleuruitvoeringen. Wel fijn is Thule’s garantieperiode van 25 jaar, die aangeeft dat de fabrikant veel vertrouwen heeft in de rugtas. Efin, door naar mijn bevindingen.

productafbeelding 2

Bij dagelijks gebruik

Het ontwerp van de Paramount 27 l is - mede door de zwarte kleur - niet zo hip, maar neutraal en wat zakelijk. Erg is dat denk ik niet, want Thule mikt met dit model op de (actieve) gebruiker die een stevige rugtas met veel opbergruimte zoekt. De opbergmogelijkheden komen later aan bod, eerst nog even de buitenkant van de rugtas. De Paramount 27 l is gemaakt van 420D nylon met een onderkant van een soort stevig plastic. Het achterpaneel heeft ventilatiekanalen om zweten te voorkomen en voelt goed voor de rug. Ook de verstelbare schouderbanden zitten lekker, al draaien ze wel snel bij het om- en afdoen van de rugtas. Als de Paramount 27 l gevuld is met zware spullen, kun je de - eveneens verstelbare - borstband gebruiken. Aan de bovenkant van de tas is een handvat geplaatst. Deze valt nauwelijks op maar werkt naar behoren. Aan de linker- en rechterzijkant zijn gaasvakken aanwezig, waar je een flesje drinken (0,5 liter) in kan stoppen. Ook deze vakken vallen nauwelijks op en zijn goed te gebruiken. Alle ritsen van de rugtas voelen degelijk aan en werken soepel. Bij het grote vak (aan de achterkant) worden ze normaliter bedekt door een beschermende rand, al is dit niet ideaal als je het vak snel wilt openen. Dit moet je met beleid doen, maar je kan de rand ook terugklappen zodat er geen last meer van hebt. Fijn is dat de rugtas waterbestendig is, waardoor je hem zonder zorgen op kan houden in een regenbui. Een duik in het zwembad is daarentegen geen aanrader: hij is niet waterdicht.

20151230_151726

De Paramount 27 l biedt veel opbergruimte, verdeeld over een aantal vakken. Dat was voor mij in het begin wennen, want ik vergat nog wel eens waar ik spullen had opgeborgen 😉 . Toen ik het voor mezelf georganiseerd had, bleken de diverse vakken erg handig. Maar: perfect zijn ze niet. Laat ik beginnen met de voorkant. Aan de bovenkant is kleiner vak aanwezig, dat lekker diep is en verschillende kleine vakjes heeft voor bijvoorbeeld pennen. Je vindt er ook een gevoerd vak met klittenbandsluiting voor een smartphone of zonnebril. Dat werkt prima maar komt minder beschermend over dan het pletbestendige vak van de Thule Crossover 25 l. Hieronder is een compact, vrij verborgen vakje geplaatst waar je een powerbank of portemonnee in kan stoppen. Verder bevat de voorkant van de rugtas een open vak voor accessoires als een fietshelm of vest. Standaard zit het vak weggewerkt maar met een doordacht systeem kun je het eenvoudig naar voren halen. Het vak functioneert goed en zit niet in de weg als hij niet nodig is. Een handige toevoeging zijn de drie geïntegreerde lussen waar je een fietslampje, karabijnhaak en sleutelhanger aan kan bevestigen.

20151230_151159

Het middelste vak van de rugtas kan ver open en heeft aan de voorzijde een kleiner ritsvak voor platte accessoires als kabeltjes. De achterzijde is voorzien van een breder en dieper ritsvak met geïntegreerde lus voor een sleutelhanger. Ook zijn er twee kleinere, open vakken aanwezig die ruimte bieden voor een koek en notitieboekje. Verder biedt het middenvak nog losse ruimte voor bijvoorbeeld papieren. Let er wel op dat als beide ritsvakken flink gevuld zijn, er weinig opbergruimte overblijft.

Door naar het grootste vak, dat in drieën is opgedeeld. Aan de achterzijde, tegen het rugpaneel aan, zit het laptopvak. Deze is verstevigd, inclusief verharde hoeken. Thule noemt dit de SafeEdge-constructie, die bedoeld is om schade aan je laptop te voorkomen. De ‘deksel’ die over het vak zit, zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Enerzijds biedt hij extra bescherming, maar anderzijds is het openen een extra handeling als je je laptop wilt pakken. Het vak biedt ruimte voor een Apple Macbook van maximaal 15″ of een Windows laptop van maximaal 14,1″. Mijn 13,3″ laptop past goed en is na drie weken gebruik nog steeds schadevrij.
Het tabletvak kan overweg met een iPad van maximaal 9,7″ en een Android- of Windows-tablet van maximaal 10,1″. Het vak is wat minder verstevigd, maar komt alsnog degelijk over. De witte voering spreekt mij niet aan, maar dat is een persoonlijke smaak. Ik heb het vak afwisselend gebruikt met een 9,7″ iPad Air en 8″ Chuwi Hi8 en ben tevreden over de werking. De tablet zit veilig weggestopt maar is toch snel uit de rugtas te halen als je hem nodig hebt.
Het derde vak heeft genoeg ruimte om plattere zaken te herbergen, ook als de laptop- en tabletvakken gevuld zijn. Een paar boeken, wat kleding of een lunchpakket: het past. En mocht je laptop niet in het laptopvak passen, dan kan ‘ie waarschijnlijk wel in het normale vak.

Afsluitend de degelijkheid van de rugtas: die is dik in orde. Na drie weken gebruik ziet hij er nog als nieuw uit.

20151230_151647

Plus- en minpunten

+ Beschermende vakken voor laptop en tablet
+ Veel georganiseerde opbergruimte
+ 25 jaar garantie

- Geen pletbestendig vak aanwezig
- Slechts in één kleur verkrijgbaar

Conclusie

De Thule Paramount 27 l wordt in de markt gezet als een stevige rugtas die veel elektronica en andere spullen kan opbergen. Het is een uitspraak waar ik me in kan vinden. De tas is degelijk, je laptop en tablet kun je veilig kwijt en ook voor andere zaken zijn passende vakken aanwezig. Wel jammer is het gebrek aan Thule’s pletbestendige SafeZone-vak en het feit dat de rugtas alleen in de kleur zwart te koop is. Wie daarmee kan leven, haalt voor 140 euro een duurzame en betrouwbare rugtas in huis.

Share.

Over de auteur

Reageer