Review: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

1
8.6 Super
  • Gebruiksvriendelijkheid 9
  • Prestaties 9
  • Beeldscherm 9
  • Geluid 7
  • Degelijkheid 8
  • Connectiviteit 9
  • Software 9
  • Accuduur 9
  • Prijs 10
  • 7
  • Gebruikers beoordelingen (2 stemmen) 4.7

Sony’s nieuwste 8″ tablet heeft een lange naam en is voorzien van een hoog prijskaartje en high-end specificaties. Ik heb hem een paar weken gebruikt, mijn bevindingen lees je hier.

Sony is al jaren aanwezig op de smartphonemarkt, met de Z3 als laatste vlaggenschip. Ook op het gebied van tablets is de Japanse fabrikant geen onbekende, het lanceerde een paar maanden geleden nog de 10,1″  Z2 Tablet. Een tablet met een scherm van 8″ had het bedrijf echter nog niet in haar portfolio, tot het in september de Xperia Z3 Tablet Compact presenteerde. Voorzien van goede specificaties, een opvallend design en een prijskaartje dat start bij 399 euro.

Design

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is qua ontwerp wat anders dan de meeste - 8″ - tablets. Het rechthoekige en strakke design laat overduidelijk zien dat we met een Sony-product te maken hebben. Wanneer je de tablet in je handen hebt, valt direct op hoe dun en licht hij is. De naam ‘Tablet Compact’ mag hij met recht dragen, hij is namelijk slechts 213,3 bij 123,6 bij 6,4 millimeter dik. Vooral de dikte valt op, in positieve zin. Met 270 gram hebben we ook met een enorm lichte tablet te maken, een groot pluspunt naar mijn mening. In je tas valt hij niet op, en ook de tablet langere tijd met één hand vasthouden is geen probleem. Ondanks de geringe afmetingen voelt de Xperia Z3 Tablet Compact degelijk aan, ook bij normaal gebruik. Wanneer je kracht zet op de achterkant hoor je wel het een en ander kraken, maar niet op een alarmerend niveau. Een buigtest vind ik onzin, met genoeg geweld kun je iedere tablet kapotmaken. Het enige minpunt wat ik heb kunnen ontdekken, is de krasgevoelige achterkant. Hij is van een ander materiaal dan de recente Xperia-smartphones, wat prima aanvoelt. Wel is het redelijk krasgevoelig, wat afbreuk doet aan het mooie uiterlijk. Wellicht toch maar een hoes gebruiken?

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (5)

Daarnaast is de tablet voorzien van een IP65/IP68 certificering, wat inhoudt dat hij anderhalf uur op een diepte van 1,5 meter in zoet water kan overleven en ook stofbestendig is. Mits de klepjes dicht zijn natuurlijk, anders is het einde oefening. Sony heeft door de jaren heen ingezet op de water- en stofdichtheid van haar (duurdere) producten, wat een goed USP (Unique Selling Point) is. De concurrentie heeft echter niet stilgezeten, HTC lanceerde recent bijvoorbeeld de Desire Eye, welke water- en stofdicht is zonder de aanwezigheid van klepjes. Het zou tof zijn als Sony dit in de (nabije) toekomst ook weet te doen.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (12)

Nog even over de knoppen en aansluitingen; aan de onderzijde vind je - verstopt onder een klepje - de Micro-USB poort. Aan de rechterzijkant bevinden zich de kenmerkende zilveren ronde aan- en uitknop, met daaronder de volumeknoppen. Over de knoppen zelf heb ik niets te klagen, maar de positie bevalt mij niet. Op een tablet van 8″ is er ruimte genoeg om deze te plaatsen, maar Sony heeft ervoor gekozen om ze praktisch tegen de aan- en uitknop aan te zetten. Dit zorgt er meer dan eens voor dat ik per ongeluk het volume opschroef, terwijl ik de tablet wilde aanzetten. Afijn, rechtsboven in de hoek is de 3,5 mm ingang geplaatst, welke geen klepje nodig heeft om water- en stofdicht te kunnen garanderen. De bovenzijde huisvest niets en aan de linkerzijkant vinden we een aansluiting om de tablet op te laden middels een magnetische kabel, met daaronder een klepje waarachter een Micro-SD slot en optioneel simkaartslot gevestigd zijn.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (2)

Beeldscherm

Het scherm van de tablet meet 8″ en is voorzien van een Full-HD resolutie, 1920 bij 1200 pixels. Over de scherpte van het beeld heb ik dan ook niks te klagen. Voor goede kijkhoeken is er IPS-technologie aanwezig, wat ook naar behoren werkt. Waar ik minder over te spreken ben, zijn de kleuren die het display produceert. Het viel mij op dat het er een lichte blauwe gloed over het scherm heen hangt, iets wat ook zichtbaar is als je hem naast een andere tablet legt. Voor de gemiddelde gebruiker zal het waarschijnlijk niet of nauwelijks opvallen, maar als je veel tablets in handen hebt gehad valt het op. Bij het kopje ‘Weergave’ en dan ‘Beeldverbetering’ kun je de kleuren van het display wat aanpassen. Standaard staat ‘X-reality for mobile’ ingesteld, maar de optie ‘Superlevendige modus’ kan mij meer bekoren. De blauwtint valt iets minder op en kleuren spatten wat meer van het scherm af. Al met al volstaat het scherm van de Xperia Z3 Tablet Compact, maar gezien het prijskaartje had ik meer verwacht. Daarom krijgt hij hier 3,5 van de vijf punten, een zeven dus.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (10)

Prestaties

De prestaties van de tablet zijn uitstekend in orde, al laten de benchmarks die ik gedraaid heb dat niet helemaal zien. Nu geef ik sowieso weinig om benchmarks, maar in dit geval zou ik ze helemaal met een flinke korrel zout nemen. Ik ben erg te spreken over de snelheid van de Xperia Z3 Tablet Compact, wat - gezien de snelle hardware - niet als een verrassing kwam. De tablet draait op een Qualcomm Snapdragon 801 processor, een quadcore die zijn werk op 2,5Ghz doet. Er is 3GB werkgeheugen aanwezig. Dit zorgt ervoor dat het systeem als een zonnetje draait, alles gaat zeer soepel. Wachttijden zijn minimaal en ook het bekijken van zware webpagina’s of spelen van games gaat met gemak. Kijkend naar de benchmarks zijn de resultaten daarom vreemd, de tablet scoort vaak lager dan oudere concurrenten. Een verklaring hiervoor heb ik niet, maar geloof mij als ik zeg dat de Xperia Z3 Tablet Compact in de praktijk zeer snel is.

Camera

Sony staat bekend om haar uitstekende camera’s, die zowel in haar echte camera’s als in duurdere smartphones als de Z3. Ook deze tablet is op papier voorzien van een goed paar camera’s, maar deze vallen in de praktijk toch wat tegen. De webcam beschikt over 2,2 megapixels en maakt bij voldoende daglicht selfies van acceptabel niveau. Ook voor videogesprekken volstaat de camera, maar daar houdt het wel op. Foto’s ogen over het algemeen korrelig en de autofocus werkt niet optimaal. Zeker bij situaties met minder licht zijn de resultaten matig. Wel interessant zijn de mogelijkheden die de camerasoftware biedt, al komen die niet allemaal even goed tot hun recht. De camera’s op een tablet zullen voor veel mensen geen doorslaggevend punt zijn bij de aanschaf, maar bij een tablet met een prijskaartje vanaf 400 euro had ik meer verwacht.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (9)

 

Geluid

Aan de voorzijde van de tablet zijn stereospeakers aanwezig. Dit heeft als (enorm) voordeel dat het geluid naar je toe wordt gestuurd. De geluidskwaliteit an sich is prima, maar het blijven tabletspeakertjes. Bij een normaal volume klinkt bijvoorbeeld een YouTube-video best aardig, maar schroef je het volume op dan wordt het allemaal wat blikkerig. Gelukkig heeft de tablet ook een 3,5 mm aansluiting en Bluetooth, zodat je voor serieuze toepassingen een koptelefoon of speaker kan gebruiken.

speaker aan de onderzijde

Software

De tablet draait op Android 4.4.4 Kitkat, met een lichte schil van Sony. Een update naar 5.0 Lollipop volgt ‘begin 2015′, maar een specifieke datum ontbreekt nog. Ook hebben we nog geen beelden of iets dergelijks voorbij zien komen, wat best opmerkelijk is. Voor nu dus nog even KitKat, wat - mede door de krachtige hardware - erg soepel draait. Sony’s aanpassingen aan de software vallen mee, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Samsung of LG. Wel voegt de fabrikant steeds meer extra applicaties toe, ook wel bloatware genoemd. Voorbeelden zijn diensten voor navigatie, antivirus en enkele apps van Sony zelf die voor andere toestellen gewoon uit de Play Store te downloaden zijn. Gelukkig zijn de meeste apps die voorgeïnstalleerd zijn op de Z3 Tablet Compact mooi en handig, met als beste voorbeelden de galerij-app (Album) en PlayStation, waarmee je de tablet kunt gebruiken om te gamen in combinatie met een PlayStation 4. Verder heeft Sony enkele handige extra’s als de mini-apps toegevoegd. Ook de notificatiebalk (statusbar) en snelle instellingenpaneel kunnen mij bekoren.

screenshot tg play store

screenshot instellingen

Connectiviteit

De connectiviteitsopties van de tablet zijn erg uitgebreid. Hij beschikt over Wifi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS en NFC. Ook biedt hij ondersteuning voor Miracast, Wifi Direct, DLNA en heeft hij een Micro-SD slot om het geheugen van respectievelijk 16GB of 32GB met maximaal 128GB uit te breiden. De meegeleverde Micro-USB kabel ondersteunt USB OTG (On The Go, wat inhoudt dat hij met randapparatuur als een toetsenbord overweg kan), MHL 3.0 en ook een magnetische aansluiting is van de partij. Ondersteuning om de tablet draadloos op te laden ontbreekt helaas, wat ook voor een infrarood sensor geldt.

Sony Xperia Tablet Z3 Compact review (3)

Er zijn drie modellen van de tablet. De eerste beschikt alleen over Wifi en heeft 16GB intern geheugen. Er is ook een Wifi-model met 32GB geheugen en als laatste is er een variant met 16GB geheugen welke ook gebruikt kan worden als (bizar grote) telefoon. Deze biedt ondersteuning voor een simkaart en kan overweg met 4G-netwerken.

Accuduur

De accu heeft een capaciteit van 4500 mAh en staat garant voor heel wat uren plezier. Begin november schreef ik over het feit dat de tablet het hoogste scoorde in de accutest van Phonearena, en dat heb ik ook in de praktijk ondervonden. Bij normaal gebruik, met de STAMINA-modus uit, haalde ik zo’n 4 á 5 dagen uit een acculading. De Screen-on-time (SOT) is vaak zo’n 7 á 8 uur, ongelooflijk goed. Activeer je de STAMINA-modus, dan wordt de accuduur nog verder verlengd. Het schakelt bepaalde zaken uit en zorgt voor enkele uren meer gebruik, handig als je écht nog iets moet doen maar de tablet bijna leeg is. De tablet is op te laden met een Micro-USB kabel, maar beschikt - zoals eerder gezegd - ook over een magnetische aansluiting. Door de kabel tegen de aansluiting aan te klikken laadt de tablet op, zonder dat je klepjes open hoeft te maken. Zo’n kabel had ik al in huis en ik kan zeggen dat het prima werkt. Hij laadt echter wel trager op dan de Micro-USB kabel, dus houd daar rekening mee.

De conclusie: tien punten op dit vlak!

Plus- en minpunten

+ Bijzonder licht en dun
+ Prima software
+ Vlotte prestaties
+ Water- en stofdicht
+ Connectiviteitsopties
+ Uitstekende accuduur
+ Camera met veel opties..

-.. al vallen de resultaten wat tegen
- Prijzig

Conclusie

Ik heb de Sony Xperia Z3 Tablet Compact de afgelopen weken met veel plezier gebruikt. De geringe afmetingen en het lage gewicht zorgden ervoor dat hij standaard in mijn rugzak zat, een fijne reisgenoot voor in de trein. Alles wat ik op een tablet doe, kan hij met gemak aan. De software is fijn, hij is razendsnel en de accuduur is fenomenaal. Alhoewel de kwaliteit van de speakers niet denderend is, zitten ze wel aan de voorzijde. Dit is een groot pluspunt, net als de connectiviteitsopties, welke erg uitgebreid zijn. De camera’s vallen wat tegen, wat ook voor de kleuren van het beeldscherm geldt.

De tablet nu aanschaffen is geen slechte keus, maar ik denk dat het loont om nog even te wachten tot de prijs is gedaald. Op moment van schrijven betaal je namelijk zo’n 390 euro voor het goedkoopste model, en dat is een forse prijs.
Wat vind jij van deze tablet?

Foto’s

Hieronder vind je alle foto’s en screenshots van de Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Share.

Over de auteur

1 reactie

Reageer