Microsoft Surface Pro review: high-end finesse met nadelen

11

De Microsoft Surface met Windows 8 Pro review is een van de moeilijkste reviews die ik ooit heb uitgevoerd. Een vernieuwende computer die het gat tussen de (inmiddels al weer traditionele?) tablet en de laptop moet dichten, zo zou je het apparaat kunnen omschrijven. Zo moet een tablet-computer er uitzien volgens Microsoft. We mochten ruim een week spelen met de Surface Pro, de meegeleverde stylus en beide bijpassende keyboard covers. Ik kan alvast verklappen dat het oordeel positief zal zijn. Maar of de Microsoft Surface Pro bestemd is voor een grote doelgroep?

Ontwerp & behuizing

Een magnesium behuizing draagt zorg voor de bescherming van deze Microsoft tablet. Het apparaat voelt stevig aan en kan tegen een stootje. Wel viel ons op (sorry, Microsoft!) dat er snel krassen komen op de achterzijde als je de tablet over een houten tafel schuift.

De Surface Pro heeft een schuine rand met relatief scherpe hoeken wat fijn in de hand ligt. De afwerking met alle details is geniaal te noemen. De kickstand kenden we al van de Surface RT tablet. Deze Pro-versie heeft over een groot deel van de zijkant een sleuf waar de ventilatie en de speakers in zijn verwerkt. Deze uiterst stijlvolle en praktische oplossing is een stukje innovatie die we ongetwijfeld vaker gaan tegenkomen.

Microsoft Surface Pro tablet review (11)

De tablet weegt bijna 1 kilogram en is niet dun met 13.5 millimeter. Maar dat zullen we voor lief moeten nemen bij dit type tablets (zie Prestaties). Wel moeten potentiële kopers zich beseffen dat je de tablet prima op je schoot op de bank kunt gebruiken (zonder Type Cover!). Echter, het tillen, of nog erger, boven je hoofd houden van de tablet is bijna niet langer vol te houden dan enkele minuten.

Beeld

Het formaat van het beeldscherm, 10,6 inch, is aan de kleine kant, vergelijkend met een laptop. In de categorie tablets (algemeen) is het een groter scherm dan gemiddeld, en in de categorie Windows 8 tablets bestaan genoeg kleinere modellen.

Surface Pro resolutie op klein schermDe hd-resolutie is te prijzen omdat het beeldscherm scherp en helder oogt. Dit voordeel heeft zo zijn nadelen. Als eerste moet worden opgemerkt dat de desktop-interface te kleine elementen bevat, zoals iconen en menu’s. Het contrast van de mini-iconen in de desktop-interface met de grote tegels van de touch-interface is groot. Je kunt handmatig de iconen vergroten maar dit is niet voldoende. Ook moet worden gezegd dat deze enorme resolutie op een 10,6 inch beeldscherm problemen geeft bij traditionele Windows software. Een voorbeeld is de Chrome browser (in desktop-modus) waarbij de weergave van de adresbalk en de bladwijzers op geen enkele manier scherp is te krijgen.

Naast deze aspecten heb ik niets dan lof over het touchscreen. De helderheid, contrasten en ruime kijkhoeken zijn de beste die ik tot nu toe heb gezien. Ook beschikt het beeldscherm over een actieve digitizer, waarover later meer.

Microsoft Surface Pro tablet review (16)Microsoft Surface Pro tablet review (15)

 

 

 

 

Geluid

De geluidskwaliteit is uitstekend. Achter de langwerpige inkeping die dienst doet als ventilatie zijn twee speakers verwerkt. Het niveau kan worden opgeschroefd tot een acceptabel niveau. De kwaliteit is uitstekend. De tonen zijn mooi rond en de distributie van de geluidgolven is breed.

Microsoft Surface Pro tablet review (8)

Prestaties

Op papier springt de Microsoft Surface Pro al uit zijn spreekwoordelijke voegen met high-end en moderne specificaties. Tijdens het testen bleek geen enkel punt gelogen. De Intel Core i5 processor, een energiezuinige variant, lijkt zijn werk makkelijk aan te kunnen. En laten we het 4 GB werkgeheugen niet vergeten. De Surface Pro is de meest rappe Windows 8 tablet-computer die ik ooit in mijn handen heb gehad. In touch-modus verloopt alles soepel, vloeiend en vooral supersnel. De desktop-interface lijkt net zo snel te zijn. Ook het draaien van zware programma’s gaat uitermate rap. Office wordt snel opgestart, evenals grafische software en games. Het werken met verschillende applicaties tegelijk vormt geen enkel probleem.

Dit alles komt tot uiting in de benchmark tests die zijn uitgevoerd door de TabletGuide redactie. Als eerste de browserbenchmarks. In alle drie de tests presteert de Surface met Windows 8 Pro het beste van alle tablet-computers (Android, iOS & Windows 8) die ooit door de redactie zijn gereviewd. En hoe!

NovaBench, een algemene benchmark die de gehele kracht van een computer met Windows berekent (processor, werkgeheugen, gpu, enzovoorts) geeft hetzelfde aan. Alleen de Dell XPS 12 met Core i7 chipset is sneller.

De koeling is een aspect wat ook aandacht verdient. De twee ventilatoren werken via de brede luchtinlaat die zich over de helft van de tablet uitstrekt. Bij het vasthouden van de tablet wordt rekening gehouden met de warme lucht die de Surface Pro uitstoot. Als je de tablet verticaal vasthoudt zal maar één ventilator (aan de bovenkant) werken, zodat geen hete lucht direct tegen je hand wordt geblazen. Deze stukjes finesse leveren pluspunten op als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. Wel moeten we opmerken dat de tablet relatief warm wordt bij wat zwaarder gebruik.

Accuduur

De superprestaties zorgen voor een mindere score op het aspect van de accuduur. Om wat langer gebruik te kunnen maken van de tablet is het verstandig om ‘Energiebesparing’ altijd aan te houden of in ieder geval de ‘Gebalanceerd’ modus in te schakelen.

Bij normaal gebruik kun je zo’n 4 tot 5 uur werken met de tablet zonder weer aan de voeding te hoeven. Bij licht gebruik (bijvoorbeeld wat surfen met IE10 in de touch-omgeving) dan kun je er tot ongeveer 6 uur mee werken.

Ga je deze Surface tablet zwaarder belasten dan schiet de accuduur omlaag. Met een klein uurtje grafisch werk vergas je al snel 30 tot wel 40 procent van je accu. En dan gaat het hard. Ik heb een HD-YouTube video gekeken van zo’n anderhalf uur in Chrome (in desktop-modus, met wat andere apps open) waarbij 70 procent van de accu wegliep. Let dus op met het draaien van zware programma’s. Sluit ze snel af als je ze niet gebruikt. De immense power van de Surface Pro heeft als consequentie een korte accuduur.

De Microsoft Surface Pro kan niet in sluimermodus gaan maar direct in standby schieten. Gelukkig is 4 GB werkgeheugen genoeg om de tablet-pc weer snel uit standby te halen.

De magnetische lader is overigens wel snel. In anderhalf tot twee uur is je tablet weer volledig opgeladen. Dat is dan weer een klein voordeeltje bij het nadeel.

Microsoft Surface Pro tablet review (4)Aansluitingen

Over alle aansluitopties kan ik kort zijn. WiFi, Bluetooth, een USB-poort, SD-slot (SDXC tot 64 GB) en Display-poort zijn aanwezig. Alles werkt naar behoren en is makkelijk bereikbaar. Je hebt wel een adapter nodig om de Display-poort te kunnen omschakelen naar VGA of HDMI. Deze adapter is niet meegeleverd en dien je zelf aan te schaffen.

Software

Deze Surface tablet is een van de weinige Windows 8 tablets welke wordt geleverd met Windows 8 Pro. Alle consumenten en ook de meeste zakelijke gebruikers zullen prima overweg kunnen met Windows 8, maar de extra opties van Windows 8 Pro zijn mooi meegenomen. Microsoft zoekt met deze tablet een tussenweg tussen de laptop en de tablet-pc. Helaas valt me op dat ik de Surface Pro vrijwel altijd in desktop-modus gebruik. De omschakeling naar touch is geen probleem maar gewenning zorgt ervoor dat je snel maar één van beide modi zult gebruiken. In mijn geval gebruikte ik de desktop-omgeving dus ook vaak met het touchscreen, wat niet optimaal is.

Microsoft levert een proef-versie van Office 2013 mee, maar om deze langer te kunnen gebruiken dien je zelf een licentie aan te schaffen.

Touch & Type Cover

De Touch Cover is simpelweg niet handig om te gebruiken met de Surface Pro. De concessies die je moet doen voor het dunne toetsenbord wegen niet op tegen het gemak. De Surface Pro is al dikker en zwaarder dan de gemiddelde tablet-computer dus een Type Cover is in dat geval veel logischer.

Het kopen van een toetsenbord, bij voorkeur de Type Cover, is eigenlijk een must. Ik zou de Surface Pro voor helemaal niemand aanraden zonder Type Cover. Daarnaast is het ook vrijwel verplicht om een Bluetooth muis aan te schaffen. Een muis maakt het werk stukken productiever in de desktop-interface. De stylus is ook bruikbaar maar niet gebruiksvriendelijk in verband met het omschakelen van toetsenbord naar stylus.

Microsoft Surface Pro Type Cover review (2)

In een aparte review zal ik de verschillen tussen de Touch Cover en Type Cover toelichten.

Digitizer & stylus

Microsoft Surface Pro stylus (2)

Een echte pro is de aanwezigheid van een actief digitizer beeldscherm met meegeleverde stylus. De stylus is handig in het gebruik, zeker als je zonder muis of toetsenbord even in de desktop modus wilt werken. Je kunt de stylus bevestigen aan de magnetische sluiting van de adapter zodat je deze niet zo snel kwijtraakt.

Plus- en minpunten

+ Robuuste hardware en sublieme afwerking
+ Ingebouwde kickstand
+ Indrukwekkend beeldscherm
+ Levert top-prestaties
+ Perfecte geluidskwaliteit
+ Actieve digitizer en meegeleverde stylus

– Groot voor een tablet, klein voor een laptop
– Zeer korte accuduur
– HD resolutie op klein scherm is niet handig in desktop-interface
– Touch & Type Covers alleen te gebruiken op een tafel
– Aan de dure kant

Conclusie

De Microsoft Surface Pro is een premium tablet-computer met een bijna sublieme afwerking van de hardware. Tot in de details is nagedacht bij de ontwikkeling van de tablet. We kunnen alleen maar vol lof zijn over het ontwerp en de behuizing. De immense rekenkracht doet andere tablets verbleken in de testresultaten. Alle opties (full hd touchscreen, connectiviteit, stylus) maken het een interessant apparaat. De software is nog niet optimaal voor deze form factor, maar we nemen aan dat hier (met de komst van Windows 8.1) aan wordt gewerkt.

Echter de Microsoft Surface Pro valt tussen de wal en het schip. Als tablet is de machine wat groot en zwaar. De software functioneert prima maar het aantal touch-apps is nog steeds aan de lage kant. Als laptop is het beeldscherm te klein en valt de accuduur tegen. Je bent voor het gebruik op de bank gebonden aan de touch-invoer, eventueel met stylus, waarbij de traditionele interface niet optimaal functioneert. Wil je werken met toetsenbord dan ben je gebonden aan een tafel of bureau. De Surface Pro is geen vervanger van een ultrabook of laptop.

Microsoft Surface Pro tablet review (1)

De Microsoft Surface Pro is aan de dure kant. Een adviesprijs van 886 euro voor het 64 GB model, waarbij de helft van het geheugen wordt opgeslokt door de software, is zelfs met deze premium specs fors. Een bijna verplichte accessoire kost nog eens 130 euro extra. Voor zo’n 1.000 euro heb je in de hoek van de Windows 8 hybriden en ultrabooks tegenwoordig genoeg concurrentie.

Ben je Windows-fanaat en op zoek naar een krachtig en productief alternatief voor de iPad of een Android tablet? Dan is de Microsoft Surface Pro een optie die het overwegen waard is. Wil je je portemonnee trekken voor een krachtige multifunctionele tablet met en high-end specificaties? Dan is deze Surface tablet met Windows 8 Pro een aanrader. Maar of deze doelgroep zo groot is?

Meer informatie

De Surface Pro is vanaf 28 mei 2013 te koop in de Nederlandse winkels. Vanaf dat moment kun je hier alle Surface Pro prijzen vinden.

Bekijk hier alle Microsoft Surface Pro specificaties.
Bekijk hier alle Microsoft Surface tablets.
Bekijk hier alle Windows 8 tablets, convertibles en hybriden.
Bekijk hier alle tablet reviews.

Review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 10.6 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 1920 x 1080
 • Afmetingen 275 x 173 x 13.5 mm
 • Processor 3rd Gen Intel Core i5 Processor (dual-core)
 • Gewicht 903 gram
 • Opslagruimte 128 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

11 reacties

 1. Dank je voor deze gedetailleerde review! Zou je deze Surface Pro ook aanraden voor studenten? Ik ben bang dat een iPad voor mij niet interessant genoeg is omdat Microsoft Office ontbreekt. Maar 1100 euro voor de tablet en keyboard en Office is nogal veel geld!

  • Om heel eerlijk te zijn zou ik voor dat bedrag een goede laptop of ultrabook kiezen. Stel, je kiest een goede laptop dan heb je nog geld genoeg om een goedkopere tablet erbij aan te schaffen.

   Zoals ik al aangaf in deze Surface Pro review, ik denk dat de doelgroep waarvoor deze tablet-pc interessant is niet erg groot is. Een scholier of student zal al snel voor een ander product kiezen.

  • pjotr kyrillitsch op

   Geachte Dirk,
   Als ik (nog) student was, Ik zou de Surface pro beslist overwegen. En zelfs prefereren boven een “gewoon” tablet , en ook boven een groter tablet. De reden is zonder meer de aanwezigheid van een echte Wacom digitizer en stylus. Want immers, wat heb je als student of beroepsgebruiker nou aan een tablet waarop je niet lekker scherp en gedetailleerd kunt schrijven en tekenen? Ik zou in de wolken zijn geweest als ik in mijn tijd een beschrijf-/tekenbare tablet had gehad bij colleges en vergaderingen, om maar iets te noemen! En denk vooral niet dat je dat met een Ipad kan doen: die lelijke pennen met een stompe rubber punt, dat werkt van geen kant! Overigens zijn er enkele goede alternatieve tablets met een wacom digitizer, te weten: de voortreffelijke Samsung Galaxy Note 10.1 (android), de Lenovo Thinkpad II (windows) en de Dell Latitude 10 tablet (windows). Er is ook een Asus VIVO met digitizer, maar die is iets groter (11,6), en er zijn enkele grotere Samsungs met digitizer. Maar het 10.1″ formaat is beslist toereikend, zowel voor schrijven als voor tekenen/artistiek werk. Wacom levert overigens ook pennen die op deze tablets werken.

   • Het scherm van de Surface Pro meet 10,6 inch. Net tussen 10,1 inch en 11,6 inch in.

    Persoonlijk neig ik naar 11,6 inch voor productiviteit en 10 inch (of soms kleiner) voor entertainment. Dit zal altijd een lastige overweging voor mij persoonlijk blijven 😉

    Pjotr, had je gezien dat we in de tablet vergelijker de specs ‘Digitizer’ en ‘(meegeleverde) Stylus’ hebben toegevoegd?

  • Als student krijg je aanzienlijke korting op Office via Surfspot.nl. Daarmee hebben (alle) onderwijsinstellingen afspraken gemaakt voor scholieren, studenten en medewerkers.
   Bovendien biedt surfsport de MS Surface op dit moment tegen een aantrekkelijke prijs aan.

 2. sander dol op

  Zeker niet, voor veel tekstverwerking en lezen is het display te klein.

  Voor dit geld kun je m.i. beter een normale 15″ laptop voor je studie en een tablet voor onderweg kopen! Of alleen een goede laptop/ultrabook.

  Gr.

 3. Een beetje iPad met alle ‘toeters en bellen’ (lees accessoires) zit ook al gauw tegen de € 800,= aan. En daar kun je nog steeds geen Windows (Desktop) applicaties op draaien.

  Het is een hybride apparaat, geen laptop, tablet of echte tablet. Maar een mix vorm. Voeg daarbij de Wacom digitizer toe, en zeker voor notitiewerk (school) is dit een optie.

  Helaas betaal je voor deze combo inderdaag een wat steviger prijskaartje.

  Ik zie het dan ook anders dan Sander. Koop de Surface en en kleine losse monitor, en je hebt echt alle voordelen van mobiel werken en desktop werken.

  • Dat is natuurlijk ook nog een optie. Ik blijf twijfelen of ik niet beter een goede laptop kan kopen en een simpele Android tablet met losse keyboard cover. Het nadeel is dan dat ik elke dag moet kiezen uit één van deze twee apparaten.

   Een andere optie is zo’n nieuwe ultrabook met touchscreen. Maar dan ben je dus zeker meer dan 1.000 euro kwijt!

 4. Ik zou opzich de accu duur als negatief zien, maar voor studenten zie ik absoluut een grote meerwaarde in een Windows gebaseerde tablet. De prijs is stevig, maar dan heb je wel een apparaat waarop je echte Windows applicaties kunt draaien. Dat kan op Android of iOs niet. Voor studenten zie ik juist meerwaarde in de mix van tablet en laptop.

 5. Absoluut een aanrader deze tablet, hoewel zeker niet perfect. Het touch screen en het scherm zelf behoren met gemak tot de besten van dit moment. Helaas stelt de accuduur wel teleur, al gaat mijn Surface Pro met een groot aantal rondes World of tanks, Photoshop en surfen op het web toch echt nog wel uren mee. Mogelijk dat de lagere schermverlichting of andere instellingen een rol spelen, maar bij zwaar gebruik haal ik de 6 uur nog wel. Dat betekent dat bij normaal gebruik je de dag wel door zult kunnen komen. Voordeel is bovendien dat de accu binnen zo’n twee uur alweer vol is geladen.

  Voornaamste reden is natuurlijk wel het kunnen draaien van Windows applicaties, iets wat over het algemeen goed werkt. Minpunt is wel dat bij de hoogste resolutie alles wel erg klein wordt. Hopelijk wordt dat met windows 8.1 nog beter.

  Het Windows RT tablet gedeelte of Metro gedeelte werkt snel, soepel en benaderd een zeer goed doordachte tablet ervaring. Spijtig genoeg valt er in de Windows store qua apps te weinig te kopen of kiezen wat de moeite waard is. Voor games ben je eigenlijk beter af met de Windows games van een jaar geleden. De allernieuwste games zullen helaas niet heel goed draaien, vanwege die net wat te trage HD4000 3d kaart. Voor minder grafisch-kritische gamers valt er echter meer dan voldoende te spelen, waaronder bijvoorbeeld Assassins Creed revelations zonder echt lelijk te zijn.

  Een gemis vind ik persoonlijk wel een 3g optie, ondanks dat de tablet door zijn beperktere accuduur niet ultra-mobiel is. Het geheel kan het beste als ultrabook gezien worden, iets wat niet iedereen zal kunnen waarderen.

 6. Hoe zou je m nu vinden, nu ie nog maar 499 kost? Nog steeds even rap als MBA van nu, maar halve prijs en ips hd scherm. Je ziet veel oude reviews, maar vandaag zou ie zo 4,5 ster scoren.

Reageer