HP Envy X2 review: beste Windows 8 hybride tot nu toe?

1

Al in de zomer van 2012 kwamen we deze HP Envy X2 tegen op een beurs. We waren onder de indruk van de hybride tablet annex ultrabook. Nu onderwerpen we de Envy X2 aan onze tests. De resultaten zijn opmerkelijk met veel top-scores. Iets wat we nog niet eerder zagen bij een Windows 8 hybride of tablet-pc. Maar is de Envy X2 de beste Windows 8 hybride die we tot nu toe gezien hebben? Lees ons oordeel in deze HP Envy X2 review.

Deze review is uitgevoerd met een HP Envy X2 64 GB met keyboard dock.

Ontwerp

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de HP Envy X2 heeft op dit onderdeel eigenlijk alles wat je van een Windows 8 verlangd. De tablet is licht met zo’n 650 gram. Dat is bijna net zo licht als de iPad, terwijl het beeldscherm toch zo’n 2 inch groter is. De tablet is dun: minder dan 10 millimeter.

HP Envy X2 review (10)

De tablet, en het bijbehorende toetsenbord, lijken eerder een zakelijk dan een consumentenproduct. Het aluminium is in rechte lijnen geborsteld voor een betere grip en een nette stijlvolle afwerking. De tablet voelt ook heel stevig aan.

HP Envy X2 review (4)Een goed voorbeeld van het uitstekende ontwerp zijn de volumeknoppen en de standby-knop die aan de achterzijde van de Envy X2 zijn geplaatst. Dit zijn uitstekende posities omdat je altijd wel met je vingers achter het beeldscherm kunt, als je ze daar al niet geplaatst heb omdat je de tablet vasthoudt. Ik verbaas me er al langer over waarom tot nu toe geen enkele fabrikant deze oplossing heeft gebracht.

Keyboard docking

De HP Envy X2 tablet past uitstekend op het bijpassende keyboar dock. De combinatie weegt samen zo’n 1,4 kilogram. Op het dikste punt is de dikte iets minder dan 2 centimeter maar dankzij een tapse toeloop is de andere kant zo’n 16 millimeter dun.

De koppeling van de tablet met het toetsenbord is stevig en gebruiksvriendelijk. Het vastklikken en losmaken van de tablet gaat in één soepele beweging en na bevestiging zit de tablet stevig vast.

De hele combinatie is zo ontworpen dat het systeem niet kantelt bij normaal gebruik. Uiteraard kantelt de ultrabook om als je het scherm ver naar achteren drukt en hard met je vingers op het touchscreen drukt. Bij normaal gebruik heb je hier geen last van.

HP Envy X2 review (17)

De toetsen van het toetsenbord zijn goed te voelen en het typen werkt uitstekend. Je kunt prima productief zijn op de Envy X2, ook al is het formaat aan de kleine kant. Het multitouch touchpad is ook goed te gebruiken. Opvallend zijn de onzichtbare maar voelbare verticale groeven waardoor je minder snel vingerafdrukken krijgt en het touchpad wat stroever is. Een mooi detail!

HP Envy X2 review (12)

Kortom, het ontwerp van de Envy X2 verdient alle lof. Zowel de looks als de functionaliteiten scoren het hoogst van alle Windows 8 tablets en hybriden die we ooit getest hebben.

Beeldscherm

Het 11,6 inch beeldscherm is een ideaal formaat voor een Windows 8 hybride. Na het testen meerdere Windows 8 tablet-pc’s en hybriden komen we tot de conclusie dat Windows 8 een wat groter beeldscherm nodig heeft om goed uit de verf te komen.

Het beeldscherm oogt scherp en de kleuren zijn realistisch. Hoewel de resolutie niet al te hoog is (1366 x 768) merken we dat op elk moment een uitstekende schermweergave getoond wordt. Ook bij een grote kijkhoek blijft het beeldscherm goed zichtbaar, ondanks de onoverkomelijke reflecties.

HP Envy X2 review (20)

Audio

HP adverteert ‘Beats Audio’ bij de Envy X2. De samenwerking met het bekende merk is niet slechts op papier. Ook hier kunnen we vaststellen dat HP heeft weten te innoveren. Het ontwerp van de speakers imponeert. Onder de gehele lange zijden en tot om de hoeken van de onderkant van het beeldscherm vinden we een speaker.

HP Envy X2 review (24)HP Envy X2 review (25)

Het volume van het geluid kan worden opgeschroefd tot een acceptabel niveau. De audiokwaliteiten zijn van een nog niet geëvenaard niveau, voor een tablet-pc. Het geluid is recht naar je gericht en lijkt zelfs van meerdere kanten te komen. Dit komt waarschijnlijk door de goede positionering van de stereo speakers.

Helaas zijn de audioprestaties wat minder na het vastklikken van de tablet op het toetsenbord omdat een gedeelte van de speaker achter het bevestigingsmechanisme verdwijnt. Maar over het algemeen imponeert het geluid dat we dit onderdeel een 10 willen geven.

Prestaties

Ik was het meest benieuwd naar de prestaties van de Envy X2. Uit eerdere reviews bleek dat de Intel Atom Z2760 processor, speciaal ontwikkeld voor Windows 8 tablets, niet zo goed presteert zoals we verwachtten. De prestaties zijn goed maar kunnen niet op tegen de Core chips van Intel.

De Novabench benchmark die we gebruiken toont aan dat ook nu de Intel Atom processor een goede prestatie levert, maar niet kan winnen van de Core chipsets. In vergelijking met andere Atom-tablets zien we geen grote verschillen.

HP Envy X2 review - Novabench benchmark

Kijken we naar de browser benchmarks dan zien we dat HP in staat is geweest om de snelheden van Internet Explorer 10 van andere Atom-tablet-pc’s weet te overtreffen.

Ook in de praktijk merken we het verschil. Op alle aspecten zien we dat de HP Envy X2 wat sneller is dan Atom-tablets als de Vivo Tab van ASUS, de Ativ Smart PC van Samsung en HP’s eigen ElitePad 900. Maar we merken ook dat, als je voor topprestaties wilt gaan, je gewoon niet moet kiezen voor een tablet-computer met Atom processor. Kies dan voor een Core i5 of i7 chipset.

Bekijk hier alle HP Envy X2 specificaties.

Accuduur

Over de levensduur van de tablet en het toetsenbord beschikken we alleen over een empirisch oordeel. Onze ervaring is dat de losse Envy X2 tablet makkelijk 6 uur kan draaien op een volle accu, bij normaal tot zwaar gebruik. Op dit aspect valt niets af te dingen.

De toevoeging van het toetsenbord zorgt voor een bijna verdubbeling van de accuduur. In de praktijk lukte het me om in 3 dagen zo’n 10 uur met de tablet te werken voordat ik meldingen kreeg van een laag accuniveau. Samenvattend, uitstekende prestaties.

Connectiviteit

Kijken we naar alle aansluiting- en uitbreidingsopties dan kunnen we zien dat HP hier over nagedacht heeft. Zo is het microSD-slot geplaatst in de tablet, zodat je op elk moment kunt genieten van de optionele geheugenuitbreiding. De twee USB-poorten vind je weer in het keyboard dock zodat de tablet zeer dun kan blijven. Negen van de tien keer heb je de USB-poorten pas nodig als je ook het keyboard dock hebt aangesloten.

De HDMI-poort werkt uitstekend en de processor kan zonder problemen HD-signalen doorgeven.

HP Envy X2 review (9)

Camera’s

Persoonlijk vind ik een frontcam belangrijker dan een camera op een Windows tablet. HP biedt een 1080p webcam volgens de specs, die inderdaad uitstekende hd videobeelden geeft. Aan de voorzijde van de Envy X2 vind je ook een stereo microfoon voor goede audiokwaliteiten bij een videochat. Een nadeel van de webcam is de standaard zoom die wel erg ver is ingezoomd voor mijn gevoel.

HP Envy X2 review (5)

De camera aan de achterzijde is van prima kwaliteit. Helaas bevindt de camera zich in een kleine uitstulping. Hierdoor is de camera aan de achterzijde gevoelig voor krassen. Gelukkig is de lens een tiende van een millimeter lager gelegd zodat deze minder snel kan beschadigen.

Software

Over Windows 8 is al genoeg geschreven. De software biedt een goede tussenweg tussen productiviteit (desktop) en de handigheid van een aanraakscherm (Metro uiterlijk).

HP Envy X2 review (27)De opslag capaciteit (64 GB) is aan de lage kant, aangezien het Windows 8 systeem samen met een recovery partitie zelf al zo’n 30 GB op weet te slokken. Gelukkig heb je een microSD-slot en volwaardig SD-slot tot je beschikking om zelf goedkoop meer geheugen toe te passen.

Helaas levert HP weer wat ongevraagde software mee. Wanneer leren computerfabrikanten dat eens af?

Plus- en minpunten

+ Tot in alle details perfect afgewerkt
+ Lichte tablet, ondanks grote scherrmformaat
+ Stevig en gebruiksvriendelijk
+ Perfecte audio (het blijft wel een tablet natuurlijk)
+ 1080p hd webcam
+ Zeer goede accuduur

– Atom processor voor goede prestaties maar niet geschikt voor zware toepassingen
– 64 GB opslag aan de lage kant

Conclusie

In de categorie Windows tablets is de HP Envy X2 een topapparaat. Het design is tot in de puntjes uitgewerkt waarbij aan het uiterlijk is gedacht én een verbeterde functionaliteit. Alle tabletfabrikanten kunnen de Envy X2 als voorbeeld nemen als het gaat om design, gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak. Het beeldscherm en vooral de audio zijn uitstekend.

De Intel Atom Z2760 processor presteert weer niet zoals we hadden gehoopt maar van alle tablets met deze Atom processor is de Envy X2 duidelijk de snelste. Wil je perse een krachtpatser, zoek dan naar een Core i5 of i7 tablet-pc.

De adviesprijs, 999 euro, is aan de hoge kant. Voor deze prijs krijg je een hoogwaardig en goed functionerend product waar je mee voor de dag kunt komen. Helaas is de Envy X2 geen high-end tablet te noemen door de matige Atom processor en door de afwezigheid van een hd beeldscherm.

Ben je niet op zoek naar een krachtpatser maar wel naar een stijlvol en goed functionerende hybride computer met Windows 8 dan is de HP Envy X2 een aanrader. Vanwege enkele unieke elementen scoort de HP Envy X2 een 9. Uitmuntend!

Foto’s review Envy X2

Meer informatie

HP Envy X2 specificaties.
HP Envy X2 prijzen.
HP Envy X2 accessoires.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 11.6 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 1366 x 768
 • Afmetingen 303 x 206 x 16.7-19.3 mm
 • Processor 1.80GHz Dual core Intel® Atom™ Processor Z2760
 • Gewicht 1411 gram
 • Opslagruimte 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

 1. ik heb een vraag ik heb ene hp pavilion 13 x2 – p100
  nu zit er in mijn toetsen bord dock een exstra accu nu geeft hij aan accu 1 van de tablet 100 procent de tablet zit in het dock opgeladen accu 2 98 procent accu word niet opgeladen maar hij zit wel aan het lichtnet hoe laat ik die 2 de accu op die van het toetsen bor dock pleas help me weet het niet heb hem net eendag mvg remco

Reageer