Dell Latitude 12 Rugged Tablet review

0

Grote krachtpatser

7.2 Professionals only

De Dell Latitude 12 Rugged Tablet is een forse en zware tablet, maar kan tegen een stootje. De vele aansluitmogelijkheden maken van deze Windows-tablet een veelzijdig apparaat. Helaas kent hij enkele tekortkomingen: zo ontbreekt een Full HD-scherm en zien de foto’s er veelal onscherp en korrelig uit. En ook het prijskaartje van 1.729 euro (excl. BTW) is behoorlijk fors te noemen.

Hoewel deze tablet wellicht niet is weggelegd voor de doorsnee consument, is hij voor de professional die er regelmatig op uit trekt een reële optie.

Pluspunten:
+ Schokbestendig en waterdicht
+ Veel connectiviteitsmogelijkheden
+ Verwisselbare batterijen
+ Allerlei handige extra’s

Minpunten:
- Geen Full HD-scherm
- Camera laat te wensen over
- Erg prijzig

  • Ontwerp en behuizing 8
  • Beeldscherm 7
  • Geluid 6
  • Camera's 5
  • Prestaties 8
  • Accuduur 7.5
  • Connectiviteit 8.5
  • Software 7
  • Accessoires 7.5
  • Gebruikers beoordelingen (8 stemmen) 6.8

Het gebeurt niet vaak dat wij bij TabletGuide zo’n grote, stevige tablet als de Dell Latitude 12 Rugged Tablet in onze handen geduwd krijgen. “Schokbestendig en weerstaat alle elementen van moeder natuur”, zo staat er enigszins geparafraseerd in de handleiding van deze Windows-tablet. Dat lieten wij ons geen tweede keer zeggen en zijn flink met deze tablet aan de slag gegaan. En niet bepaald zachtzinnig.

Specificaties Dell Latitude 12 Rugged Tablet

  • Display: 11.6 inch WLED-scherm (1366 x 768 pixels)
  • CPU: Intel Core M-5Y71 (1.4GHz)
  • RAM: 8GB
  • Intern geheugen: 128GB (Solid State Drive of SSD)
  • Camera: 8 MP (achter) / 2 MP (voor)
  • Connectiviteit: dual-band WiFi (802.11 ac), Bluetooth 4.0 (LE), vingerafdruksensor, NFC, mini HDMI, USB 3.0, simkaartslot, memorycard reader, micro serial port, 3.5mm jack
  • Accu: 2x verwisselbare lithium-ion batterij van 26 Wh
  • Besturingssysteem: Windows 8.1 Pro (64-bit)
  • Gewicht: 1.620 gram
  • Afmetingen (mm): 312,2 x 203 x 24,4 (L x B x D)
  • Prijs: 1.729 euro (excl. BTW)

Vormgeving

De Dell Latitude 12 Rugged Tablet heeft met een beelddiagonaal van 11.6 inch een groter scherm dan je van de meeste tablets wellicht gewend bent. Tel daarbij de schokabsorberende rand bij op die het scherm tegen valschade beschermt en je hebt een forse tablet in je handen. En dat merk je direct zodra je hem oppakt: het is een behoorlijke zware jongen, zeker als je er een hele dag mee moet rondlopen. De tablet weegt 1.620 gram. Zoals gezegd is hij groter dan de doorsnee tablet, maar zelfs met dat gegeven in ons achterhoofd is hij naar verhouding vrij zwaar. Je krijgt er wel een degelijke bescherming voor terug, maar daarover straks meer. Vlak boven het scherm schuilt de 2 megapixelcamera. Onderin zijn een rotatieknop, volumeknoppen, Windows-knop en drie programmeerbare toetsen te vinden, waar ik in de alinea ‘Software’ dieper op inga.

Aan de achterkant vinden we de nodige toeters en bellen. Om te beginnen een active stylus die met een koordje bevestigd is aan de tablet. Deze kan zowel voor navigatie/bediening als het maken van aantekeningen gebruikt worden. Bovenin heeft Dell een smartcard reader geïntegreerd. Naast meetlat fungeert deze ook als ‘kompas’ (laat zien hoe je het noorden vindt) en hulpmiddel. Het vertelt hoe je hulpdiensten alarmeert met morsecode (SOS en HELP) en wat je moet doen als je verdwaald bent (Sit, Think, Observe, Plan, oftewel STOP). Ten slotte zijn er achterop een camera met flitser, twee verwisselbare batterijen, een vingerafdrukscanner en pogo pins te vinden. Hiermee sluit je extra accessoires aan op de tablet, zoals een Desk Dock of Keyboard Cover met kickstand.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Bescherming

De Dell Latitude 12 Rugged Tablet biedt volop bescherming. Te beginnen van het schokabsorberende materiaal aan de buitenkant. Het gehele frame is voorzien van een dikke, stevige stootrand. De hoeken, normaal gesproken de zwakste schakel van een tablet, zijn bovendien van een extra beschermingslaag voorzien. Uiteraard hebben we de tablet meer dan eens ‘per ongeluk’ uit onze handen laten glippen. Betonnen tegels, een parketvloer, stenen, grind, zand: de tablet liet geen enkele beschadiging op en werkte na de valpartij nog prima. Moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik de tablet van hooguit één meter hoogte naar beneden liet kukelen.

Dell belooft dat de Latitude 12 Rugged Tablet beschermd wordt tegen vrijwel alle natuuromstandigheden zoals regen, vocht, water, sneeuw, mist, stof, zand, modder en dergelijken. Dat is te danken aan HZO Protection dat aan de binnenkant is toegepast. Hierdoor is de tablet IP-65 gecertificeerd. We hebben de tablet geruime tijd onder de lopende kraan gedompeld en dat had geen enkele invloed op de werking.

De bescherming beperkt zich niet enkel tot het scherm en de behuizing. Zo is er aan de achterkant een vingerafdrukscanner te vinden. Helaas heb ik deze niet kunnen testen om de simpele reden dat ik hem niet aan de praat heb weten te krijgen. De handleiding noch de website van Dell geven een antwoord op de vraag hoe je een vingerafdruk opgeeft. Opmerkelijk dat hierover niets is te vinden in de documentatie of website.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Scherm en geluid

De Dell Latitude 12 Rugged Tablet heeft zoals gezegd een 11.6 inch LCD-scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Niet bijzonder hoog en het valt ons dan ook enigszins tegen. Gezien het prijskaartje had de tablet minimaal een Full HD-scherm mogen hebben. Desalniettemin mag dat de pret niet drukken. In de huiskamer of buiten in de zon, het scherm is altijd goed te lezen. De kleuren zijn niet overdreven verzadigd. Integendeel: ze zijn zelfs enigszins flets te noemen. Geen enkele kleur springt er echt uit en ook het contrast laat enigszins te wensen over. Video’s bekijken is natuurlijk geen probleem, maar via streaming hele films bekijken zouden we niet aanbevelen.

De audiokwaliteit laat ook helaas te wensen over. Dell heeft aan de achterzijde twee speakers geplaatst om een stereo-effect te creëren. Over de plaatsing van de speakers lijkt de fabrikant niet echt goed te hebben nagedacht. Zodra je de tablet oppakt en vasthoudt bedekken je handen de speakers. Zodoende gaat er veel kracht van de audio verloren, wat een gemiste kans is.

De Dell Latitude 12 Rugged Tablet is absoluut geen entertainmentapparaat, maar bedenk dat dit nimmer het uitgangspunt van Dell is geweest.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Camera

Op de Dell Latitude 12 Rugged Tablet zijn twee camera’s te vinden: een 8 megapixelcamera aan de achterkant en een 2 megapixelcamera voorop, beide voorzien van een flitser. De lens is met behulp van twee schuifjes af te dekken zodat hij altijd beschermd blijft.

Beide camera’s zijn bepaald geen hoogvliegers en de kwaliteit van de foto’s laat ernstig te wensen over. Een scherpe foto schieten is erg moeilijk. Dat komt door het formaat en het gewicht van de tablet, maar ook door het ontbreken van beeldstabilisatie. De camera-applicatie is ook nog eens ernstig uitgekleed: zo erg dat je enkel de flitser kunt in- en uitschakelen en een timer of helderheid kunt instellen.

Het resultaat: donkere, korrelige en onscherpe foto’s. De beste kans om goede kiekjes te schieten is door een bankje, steen of andere solide ondergrond te gebruiken om de tablet op te plaatsen en dan te schieten. Oh jah: probeer vooral niet om binnenshuis foto’s te schieten, want deze resultaten zijn helemaal dramatisch te noemen.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Accu

De verwisselbare batterijen zijn een welkome toevoeging van Dell. Accu bijna leeg? Dan plaats je gewoon een nieuwe batterij. Om te batterij los te koppelen schuif je een knopje eerst naar links/rechts en dan naar beneden. Mocht je op zoek zijn naar de SIM-kaartsleuf: deze zit verstopt onder de batterij aan de rechterkant. Even uitwerpen en dan plaats je je SIM-kaart.

Nog een handigheidje is het indicatorlampje bij de batterijen. Als je op het knopje bij deze lampjes drukt, zie je hoeveel energie de accu nog heeft en kun je hem eventueel vervangen. Twee verwisselbare batterijen kunnen in praktijk zeer handig zijn, maar de keerzijde van deze medaille is dat opladen veel tijd in beslag neemt.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Software

Ook hier laat Dell in onze ogen een steekje vallen. Speciaal voor deze tablet heeft Dell de Dell Rugged Control Center Application ontwikkeld, een back-up en recovery tool. Volgens de beschrijving hoort deze standaard op het bureaublad te staan, maar was bij ons nergens te bekennen. Mocht dat het geval zijn, dan kun je deze via de supportpagina van Dell alsnog downloaden en installeren. Deze applicatie kregen we met Windows 10 niet aan de praat.

Nu we de app na de nodige moeite hebben geïnstalleerd kunnen we er eindelijk mee aan de slag. Naast de standaardinstellingen als WiFi, Bluetooth en helderheid vind je hier nog enkele andere onderdelen. Herinner je de programmeerbare knoppen op de voorzijde nog (P1, P2 en P3)? Deze kun je hier programmeren en een functie toekennen. Zo kun je met een druk op de knop de zaklamp in- en uitschakelen, WiFi uitzetten of een foto nemen.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet

Een speciale functie die hier te vinden is heet Stealth Mode. “Speciaal ontworpen voor soldaten die zich in een oorlogsgebied bevinden” aldus de handleiding. Hiermee schakel je met één druk op de knop de tablet en alle communicatie uit. WiFi, Bluetooth, maar ook de ventilatoren, radio en speakers. Doodse stilte als dat nodig is.

Het besturingssysteem –standaard Windows 8.1 Pro, Windows 10 is gratis te installeren– draait soepel en vertoont geen haperingen. Ook gamen is geen enkel probleem, maar is niet van harte aan te raden vanwege de grootte en het gewicht van deze tablet.

Conclusie

Misschien krijg je de indruk dat wij de Dell Latitude 12 Rugged Tablet helemaal niets vinden. Niets is echter minder waar. Het is een veelzijdige tablet met legio aansluitmogelijkheden. Ook kan hij tegen een stootje en is hij waterbestendig. De verwisselbare batterijen, active stylus en smartcard reader zijn aangename toevoegingen. De hardware is krachtig genoeg om de software soepel te laten draaien. Het scherm, het geluid en de camera stellen ons teleur. En jammer genoeg hebben we de vingerafdruksensor niet weten te testen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer