Chuwi Hi8 review

1
6.8 Goedkoop, maar prima
  • Ontwerp en behuizing 7.5
  • Beeldscherm 7.8
  • Geluid 6
  • Camera's 5
  • Prestaties 8.5
  • Accuduur 5
  • Connectiviteit 6.5
  • Software 8
  • Gebruikers beoordelingen (2 stemmen) 6.3

De Chuwi Hi8 is een ander soort tablet dan TabletGuide normaal aan een review onderwerpt. De Hi8 komt van een Chinese webshop, draait zowel Windows 10 als Android KitKat en kost slechts 85 euro. Desondanks zijn de specificaties op papier prima, maar hoe bevalt de tablet bij dagelijks gebruik?

Een paar weken geleden schreef ik over het importeren van de tablet en mijn eerste indruk. Inmiddels is het tijd om de balans op te maken, maar laten we eerst even kijken naar de hardware van de Chuwi Hi8.

Belangrijkste specificaties

  • 8″ Full-HD scherm (1920 bij 1200 pixels)
  • Intel Atom Bay Trail Z3736F
  • 2GB werkgeheugen
  • 32GB opslagruimte, uitbreidbaar met Micro-SD (max. 64GB)
  • Wifi, Bluetooth, Miracast
  • Camera’s: 2 megapixel (achterkant) en 0.3 megapixel (voorkant)
  • Android 4.4 KitKat en Windows 10
  • 4000 mAh (niet verwijderbare) accu

Ontwerp en behuizing

Kun je voor 85 euro een degelijke tablet verwachten? Ik rekende er vooraf niet op, maar kom daar nu terug. De Chuwi Hi8 heeft een plastic behuizing, al lijken de zijkanten van metaal. De achterkant is ongevoelig voor vingerafdrukken en heeft een fijn patroontje. De aansluitingen en knoppen voelen goed aan maar het open Micro-SD slot had beter weggewerkt kunnen worden. Onder het scherm zit een aanraakgevoelige Windows-knop die functioneert als thuisknop, ook in Android. De Micro-USB poort had ik liever aan de onderkant gehad in plaats van aan de bovenkant, maar echt storend is het niet.

0 (5)

Het enige waaruit blijkt dat we met een goedkope tablet te maken hebben, is dat het scherm vervormt als je er bovengemiddeld veel kracht op uitoefent. De behuizing veert dan ook licht mee. Bij normaal gebruik druk je echter niet zo hard op het scherm, dus zorgwekkend is het niet.

Scherm

De Chuwi Hi8 heeft een 8″ beeldscherm met IPS-techniek, waardoor de kijkhoeken prima zijn. Alhoewel het scherm over het algemeen goed reageert op aanrakingen, gaan bewegingen als swipen stroever dan op andere tablets. De Full-HD resolutie van 1920 bij 1200 pixels is opvallend en in Nederland in deze prijsklasse ongebruikelijk. De meeste tablets onder de honderd euro moeten het doen met 1024 bij 600 pixels, terwijl modellen tot tweehonderd euro veelal voorzien zijn van 1280 bij 800 pixels. De hogere resolutie op de Chuwi Hi8 zorgt voor haarscherp beeld, wat vooral van pas komt bij internetten en het bekijken van films en foto’s. De kleurenreproductie daarentegen is minder goed, maar zal voor de meeste gebruikers volstaan.

0 (6)

Geluid

Chuwi heeft de speaker aan de achterkant van de tablet gepositioneerd, niet de beste plaats. Houd je de tablet horizontaal dan wordt de speaker al gauw met je handen bedekt, wat ook gebeurt als je de tablet met het scherm naar boven neerlegt. Geef je de speaker de ruimte dan is de geluidskwaliteit acceptabel. Wel moet gezegd worden dat lage tonen grotendeels ontbreken en zang wat schel klinkt, maar het volume kan flink hoog.

Camera’s

Aan de achterkant van de tablet is een 2 megapixel camera geplaatst. De kwaliteit van de geschoten kiekjes is matig, maar dat is bij goedkope tablets eerder regel dan uitzondering. De 0.3 megapixel frontcamera stelt ook teleur: een leuke selfie of scherp videogesprek krijg je niet met de Chuwi Hi8. Jammer, maar voor 85 euro niet geheel onlogisch.

0 (3)

Prestaties

De tablet maakt gebruik van een Intel Atom Bay Trail Z3736F chipset. Deze 64 bit processor heeft vier kernen (quadcore) die draaien op maximaal 2,16Ghz. Het werkgeheugen meet 2GB. Qua prestaties ben ik aangenaam verrast: de Chuwi Hi8 loopt vlot en stabiel. Wachttijden zijn acceptabel, al duurt het opstarten wat langer dan bij de meeste tablets. In zowel Android als Windows zijn er weinig haperingen en programma’s als Office en Chrome zijn prima te gebruiken. Ook het spelen van Android-spelletjes als Death Worm, Tank Hero en Smashy Road is geen probleem. In onderstaande benchmarks wordt dat beeld bevestigd: alhoewel de Chuwi Hi8 niet opvallend hoog scoort, moet je niet vergeten dat we hier te maken hebben met een tablet van slechts 85 euro.

Accu

De Chuwi Hi8 heeft een niet verwijderbare accu met een capaciteit van 4000 mAh. Voor dit type is dat niet opvallend groot of klein, maar toch valt de accuduur tegen. Chuwi claimt dat je bij het afspelen van video tot vijf uur vooruit kunt, wat al niet zo lang is. In de praktijk is dit net niet haalbaar en geeft de tablet er na zo’n 4/4,5 uur gebruik de brui aan. Belast je de tablet zwaarder, bijvoorbeeld door te gamen, dan is ‘ie sneller leeg. Ook jammer is de teleurstellend slechte stand-by tijd: in 48 uur loopt de tablet volledig leeg, waar de concurrentie het tot wel drie keer langer uithoudt. Opladen doet de Chuwi Hi8 via de Micro-USB poort, wat een paar uur in beslag neemt.

Connectiviteit

De verbindingsmogelijkheden zijn voor een tablet wat mager, wat te wijten is aan het lage prijskaartje. De Chuwi Hi8 ondersteunt Wifi 802.11b/g/n en Bluetooth 4.0, maar GPS en andere zaken als NFC ontbreken. Zoals eerder gezegd is er een Micro-SD slot aanwezig en kun je met de meegeleverde USB On The Go-kabel randapparatuur als een toetsenbord aan de tablet koppelen. De 3,5 mm audiopoort laat je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluiten en met de Miracast-ondersteuning kun je het beeldscherm van de tablet projecteren op een televisie.

Software

Het meest opvallende aspect van de Chuwi Hi8 is dat hij twee besturingssystemen draait: Android 4.4.4 KitKat en Windows 10. In Nederland worden deze zogenaamde ‘dualboot’ tablets niet officieel verkocht, mede omdat Google (van Android) en Microsoft (van Windows) zo’n twee-in-1 niet zien zitten. Chinese fabrikanten als Chuwi hebben hier echter geen boodschap aan en rusten sommige modellen uit met twee besturingssystemen, veelal omdat de consument hiernaar vraagt.

Hoe werkt het?

Het wisselen tussen Android en Windows gaat zonder problemen, maar is niet zo eenvoudig als gehoopt. Het is namelijk niet mogelijk om twee besturingssystemen tegelijk te draaien. Wissel je van de een naar de ander dan start de tablet opnieuw op. Wil je vanuit Android naar Windows schakelen dan kun je via het instellingenpaneel op de Windows-knop drukken. De tablet start dan opnieuw op naar Windows. Vanuit Windows naar Android is lastiger: Chuwi heeft (nog) geen wisselmogelijkheid in Windows 10 ingebouwd. Je moet de tablet dan ook uitschakelen en vervolgens de aan- en uitknop en onderste volumeknop ingedrukt houden totdat je een opstartmenu krijgt. Hier kun je kiezen welk besturingssysteem wordt opgestart, in dit geval Android.

0 (8)

Android

Android 4.4.4 KitKat is inmiddels sterk verouderd: Android 5.0 Lollipop werd in oktober 2014 gelanceerd en 6.0 Marshmallow kwam begin oktober van dit jaar uit. Het lijkt er niet op dat de Chuwi Hi8 nog geüpdatet gaat worden en dat is jammer. Chuwi heeft het besturingssysteem voorzien van een tiental Chinese applicaties, die gelukkig eenvoudig te verwijderen zijn. Qua Google-apps is alleen de Play Store geïnstalleerd: overige diensten als Gmail, Google Now en Google+ kun je desgewenst zelf installeren.

Windows

Uit de doos draaide de Chuwi Hi8 op Windows 8.1 with Bing, maar je kan direct updaten naar - een kale versie van - Windows 10. Na die update is er nog 5GB van de 32GB interne opslagruimte vrij. Na het installeren van een paar Android-apps of Windows-programma’s is het geheugen vol, waardoor het Micro-SD slot broodnodig is.

0 (12)

Maar zijn twee besturingssystemen op een tablet ook echt handig? Ik vind het een grappige feature, maar ben nog niet overtuigd. Dit komt vooral omdat het wisselen wat stroef gaat. Toch kan die dualboot-functie van pas komen: zo is Windows 10 meer geschikt voor zakelijk gebruik en heeft Android een uitgebreid appaanbod, wat een goede combinatie kan zijn. Ook tof is dat dit gewoon mogelijk is op een tablet van nog geen honderd euro, al blijf ik erbij dat ik het nog geen ‘killer feature’ vind.

Plus- en minpunten

+ Prima behuizing
+ Scherp beeldscherm
+ Twee besturingssystemen kan handig zijn
+ Voor de meeste gebruikers snel genoeg

- Beperkte interne opslagruimte
- Slechte accuduur en stand-by tijd
- Matige camera’s
- Schakelen tussen besturingssystemen kan beter

Conclusie

De Chuwi Hi8 is voor de Nederlandse consument een bijzondere tablet, al worden er bij Chinese webshops honderden van dit soort modellen aangeboden. Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft de Chuwi Hi8 zowel plus- als minpunten. Die minpunten zorgen ervoor dat de tablet zeker niet perfect is, maar onthoud dat ‘ie slechts 85 euro kost. En onder de streep scoort de Chuwi Hi8 op de meeste vlakken vergelijkbaar met tablets van A-merken die veelal dubbel zo duur zijn. Dat maakt de tablet een interessante en prima koop voor de hobbyist of als ‘tablet erbij’, al blijft het een exotisch product waarbij de aankoop en garantie minder eenvoudig gaan dan bij aanschaf bij een Nederlandse (web)winkel.

De Chuwi Hi8 is voor 85 euro verkrijgbaar bij Gearbest, de webshop die ook dit reviewmodel ter beschikking heeft gesteld.

Share.

Over de auteur

1 reactie

  1. beste Rens,ik ben op jou site gekomen omdat ik zocht naar een probleem oplosser voor een chuwi tablet.
    ik had n.l problemen met het aan en uitzetten ervan.Ik moest n.l elke keer de tablet opnieuw opstarten als het scherm na 2 min wegviel.
    Ik ben toen teruggegaan naar fabrieks instellingen en toen deed hij weer wat hij moest doen n.l normaal opstarten en aan en uit funktioneerde weer normaal.

    kort daarna vroeg hij om een patroon te tekenen zodat ik kon opstaten en dat heb ik niet dus kan ik de chuwi ook niet gebruken.
    mijn vraag is weet jij een maniet om dit te omzeilen zodat ik de chuwi weer gebruiken kan.

Reageer