ASUS Transformer Pad TF701 review: opnieuw klasse

10

De ASUS Transformer Pad TF701T (of TF701) uit 2013, de opvolger van de Transformer Pad Infinity TF700T, is een grote stap voorwaarts. Althans, op papier. Een herziening van twee belangrijke kenmerken, de processor en het beeldscherm, moeten de elite-tablet in nog betere kringen brengen. ASUS kreeg op dit gebied concurrentie uit onverwachte hoek. De theoretisch bijna identieke HP SlateBook x2 steekt ASUS de loef af. Of de Transformer Pad TF701T ook in de praktijk een stap voorwaarts is lees je in deze tablet review.

Deze review is gemaakt met de ASUS Transformer Pad TF701T (K00C) WiFi-only met 32 GB opslagruimte en keyboard dock.

Ontwerp & behuizing

De tablet heeft een aluminium behuizing, netjes rondom het ASUS logo geborsteld. De aluminium behuizing maakt een solide indruk; ook de hoeken naast de kunststof rand (voor goed bereik van alle aanwezige communicatie-antennes) zijn nog van aluminium gemaakt. De Transformer Pad TF701 oogt niet zakelijk doch stijlvol om er mee gezien te worden.

De hardware knoppen zijn netjes in één hoek verwerkt waar je makkelijk bij kunt met een beschikbare vinger. De tablet is niet de dunste maar dat is geen enkel probleem. Het gewicht is prima: minder dan 600 gram. De bezel, de zwarte rand naast het scherm, is wel wat breder dan gemiddeld. Echter, dat zien we wel vaker bij transformerende convertible tablets, zoals deze Transformer Pad. Het toetsenbord moet toch een minimale breedte hebben.

Met keyboard dock…

Het keyboard dock is weer solide, zoals we van ASUS gewend zijn. Dit gratis meegeleverde keyboard dock is helaas gemaakt van kunststof, wat toch wat uitstraling mist naast de geborstelde aluminium tabletbehuizing. De robuustheid komt volgens mij niet in het geding.

De plaatsing en het loskoppelen gaat soepel. De gehele combinatie staat stevig en kiept niet snel om. Opvallend is, met de ervaring van ASUS in het achterhoofd, dat het scherm wat wiebelt. Waarom deze speling in de scharnier aanwezig is (expres of per ongeluk) is onduidelijk. Het is een opvallend punt wat gelukkig verder weinig problemen oplevert.

De toetsen voelen weer uitstekend aan. Toegegeven, werken op een toetsenbordje van zo’n 25 centimeter breed is niet de zakelijke laptop die je gewend bent maar productief zijn kan beslist.

Het multitouch touchpad helpt je vaardig door de Android navigatie en laat je scrollen door websites (met twee vingers tegelijk) zonder het scherm aan te hoeven raken. In het touchpad zijn twee muisknoppen verwerkt. Jammer dat je ze niet voelt en alleen kunt zien, onder de grijze streep.

Beeldscherm

Een van de elementen die zijn geupgrade is het aanraakscherm. De resolutie is verhoogd van full hd (1920 x 1200) naar de enorme 2560 bij 1600 resolutie. Dit maakt het display nog scherper. Vooral de scherpe randen naast kleine letters vallen op. Ook bij apps, waar je bijvoorbeeld gebruik maakt van spreadsheets, kun je verder uitzoomen zonder de scherpte in de karakters en velden te verliezen.

Verder heeft deze enorme resolutie voor mij persoonlijk weinig nut. De pixeldichtheid is met full hd op een 10 inch display al groot genoeg. En ver uitzoomen, bijvoorbeeld in het voorbeeld van de spreadsheets, is leuk maar op een touchscreen minder handig omdat de velden dan weer moeilijk (zonder stylus of muis) te selecteren zijn. Video’s zijn op dit moment maximaal in 1080p resolutie beschikbaar en dan is de weergave op 2560 x 1600 juist minder scherp.

De IPS-technologie is supergoed toegepast. Kijkhoeken zijn enorm wijd. Zover dat je niet eens meer kunt lezen wat er op het scherm te lezen valt.

Hoewel het contrast en de kleurreproductie uitermate kwalitatief is moeten we opmerken dat de helderheid wat achterloopt op andere premium tablets van 2013. Hoewel dit geen groot probleem hoeft te zijn zal het buiten werken met de tablet wat minder zijn.

In vergelijking met de HP SlateBook x2, een bijna identieke convertible tablet, is de schermhelderheid wat beter. Vooral de kleurreproductie (zeker van de lichte kleuren en wit-tinten) is bij deze ASUS Transformer Pad TF701 vele malen beter.

Links: Transformer Pad TF701 - Rechts: HP SlateBook x2

Echter, in vergelijking met de Nexus 7 uit 2013 en de nieuwste iPad Air moeten we vaststellen dat de schermhelderheid achterblijft. Dit punt is alleen van belang op een zomerse dag in de tuin, lijkt me. Het scherm lijkt ook wat meer te spiegelen dan dat van de concurrentie.

Links: Nexus 7 (2013) - Rechts: ASUS Transformer Pad TF701

Ondanks de minieme kritiekpunten moeten we concluderen dat ASUS weer een beter display heeft weten af te leveren op deze Transformer Pad TF701. De volwaardige 5 sterren worden dan ook toegekend.

Audio

ASUS maakt een misstap als het om de audio gaat. Bij de voorganger, de Transformer Pad TF700, was al wat kritiek te horen. Daar is blijkbaar niet naar geluisterd. De ASUS Transformer Pad TF701 heeft nog steeds een mono-speaker in één hoek aan de achterzijde. Geluid klinkt hierdoor indirect. Ook voelen veel klanken hol aan. Een onvoldoende voor de geluidskwaliteit, hoewel dit niet het meest belangrijke punt is van een tablet.

Gelukkig is bij de instellingen direct het geluid te wijzigen in verschillende modi, bijvoorbeeld muziek, film of spraak. We raden je aan hier een optimum in te zoeken.

Prestaties

De prestaties van de ASUS Transformer Pad TF700 waren al enorm goed. We kunnen onthullen dat de snelheid van de TF701 weer een flinke duw in de rug heeft gekregen. De Nvidia Tegra 4 processor (4 processorkernen en maar liefst 72 grafische kernen) laat de ASUS tablet vlammen als nooit tevoren. Het is, net als de HP SlateBook x2 met dezelfde chipset, een van de snelste Android tablets die je nu kunt kopen.

Dat bewijzen ook de benchmark tests die we uitvoerden:

Accu

De accuduur van deze Transformer Pad TF701 hebben we niet kunnen achterhalen. Zelf ondervonden we dat de tablet bij normaal gebruik zo’n 7 uur meegaat. Dat is niet heel lang maar gezien de prestaties een acceptabele prestatie. Ga je iets zuiniger om met de tablet dan zou je er makkelijk 8 uur mee kunnen halen.

Opvallend was dat het keyboard dock de accuduur met maar zo’n 3 uur  verlengde. Een verdubbeling van de accuduur, zoals we vroeger zagen bij de Transformer tablets, is niet het geval.

Verder moeten we opmerken dat op sommige momenten, na een langere stand-by-tijd, de tablet plots volledig leeg was. Mogelijk is dit een softwareprobleem dat teveel processen laat draaien tijdens stand-by. Dit komt niet continue voor maar zagen we sporadisch, bijvoorbeeld na een nacht of middag niet te zijn gebruikt.

Connectiviteit

De connectiviteit van deze tablet is dik in orde. De USB 2.0-poort is volwaardig, wat handig is. Je hebt geen tussenkabel nodig. Wel is dat het geval bij de HDMI-poort, waarvoor je een microHDMI naar HDMI-kabel voor dient te kopen. Het microSD-slot is snel met het wegschrijven van data en je kunt er kaartjes tot 64 GB in kwijt. In het toetsenbord kan ook nog eens een volwaardige SD-kaart geplaatst worden (max. 32 GB).

Software

Een speciaal punt van aandacht verdient de software. Android 4.2.2 is aangebracht. Een eventuele update naar Android 4.3 is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Tijdens het testen ervoeren we tot twee maal toe een spontane crash waarbij, nadat de tablet even onbereikbaar was, spontaan opnieuw werd opgestart. Een verlies van het huidige werk was het gevolg, evenals wat frustratie. Verder liep de soepel extreem soepel en snel.

ASUS heeft flink wat aanpassingen aangebracht. Allereerst zijn weer de mini-apps aangebracht, die bovenop andere apps gebruikt kunnen worden. De een vind het gebruiksvriendelijk, de ander (waaronder ik) vind het overbodige gadgets.

De quick settings zijn aangepast door ASUS. En dan niet gebruiksvriendelijk. In plaats van twee naar beneden te halen menu’s (links notificaties en rechts de settings) heeft ASUS dit geïntegreerd in een menu dat in het midden is geplaatst. Totaal onnodig en gebruiksvriendelijk. Gelukkig kun je via de instellingen de standaard Android notificaties en quick settings terughalen, wat ik iedereen aanraadt.

Wijziging notificaties en settings van ASUS

Sommige app toevoegingen van ASUS zijn handig, zoals het Kinderslot en de nodige apps voor bestandsbeheer, Facebook en e-mail. Opvallend is de toevoeging van de app Splendid, wat ik voor het eerst zie. Met deze app zijn de kleurinstellingen geavanceerd te wijzigen. Kleuren zijn levendiger of warmer te maken en de verzadiging is bijvoorbeeld aan te passen. Niet iedereen zal dit gebruiken maar de expert zal hier absoluut profijt van hebben.

Plus- en minpunten

+ Goed superscherp display
+ Supersnel
+ Met keyboard dock & multitouch pad
+ Goede prijs kwaliteitverhouding

- Wiebelige scharnier
- Mono audio speaker van matige kwaliteit
- Spontane reboots

Conclusie

De ASUS Transformer Pad TF701 wordt in de markt gezet voor een brede doelgroep. Veelgebruikers die op zoek zijn naar een kwalitatieve convertible Android tablet worden op hun wenken bediend. De drie meest belangrijke aspecten (display, prestaties en bouw) worden met ruime voldoendes beoordeeld.

Toch moeten we wat minpunten noteren. De software lijkt niet optimaal te functioneren met spontane herstarts als ongewenst resultaat. De accuduur is niet enorm maar gezien de prestaties van het apparaat is dat acceptabel.

Waar we tot voor kort het keyboard dock apart moesten aanschaffen lijkt dat verleden tijd te zijn. ASUS levert de Transformer Pad TF701 met 32 GB opslagruimte en keyboard dock voor een adviesprijs van 499 euro. Een prijs die, gezien de hoge kwaliteit en alle mogelijkheden, te rechtvaardigen is. Zelfs meer dan te rechtvaardigen is.

De fanatieke Android tabletconsument kan lang vooruit met dit magnifieke apparaat.

Meer informatie

ASUS Transformer Pad TF701 specificaties
ASUS Transformer Pad TF701 prijzen
ASUS Transformer Pad TF701 accessoires

ASUS Transformer Pad TF701T review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.1 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 2560 x 1600
  • Afmetingen 263 x 180 x 8.9 mm
  • Processor Nvidia Tegra 4 (quad-core)
  • Gewicht 585 gram
  • Opslagruimte 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

10 reacties

    • Ja er zitten twee camera’s in. De camera’s vind ik een van de minst belangrijke aspecten van een tablet, aangezien je ze vrijwel nooit serieus gebruikt.

      De frontcam gaf prima beelden om mee te kunnen videochatten (720p formaat). De camera gaf gewoon leuke foto’s. Niets om super enthousiast over te worden, zelfs niet voor tabletbegrippen.

  1. Ik heb er twee thuis gehad en beide terug gebracht.
    De verbinding tussen het toetsenbord en tablet is erg instabiel.
    Als de tablet in het toetsenbord zit en je versteld het scherm verbreekt verbinding.
    Niet erg handig als je iets van de sdcard af kopieerd.
    Tevens als je een usb verbinding hebt met de PC en je zit aan de kabel verbreekt de verbinding.
    De connector van de tablet is van zeer slechte kwaliteit.
    Dit is zeer jammer want verder werkte deze tablet goed.
    Kijk ook eens hier http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2509983

    • Arjan, de fout die jij aangeeft was niet aanwezig in ons exemplaar. Ik hoorde dat sommigen hier problemen mee ondervonden van een grote online winkel (zal de naam niet noemen) en heb hier nog extra op gelet.

      Ik had wel last van het wiebelen (speling) zoals ik in deze review omschreef. Maar de connectie was gewoon prima bij mij.

      Als het een fout betreft kun je natuurlijk altijd terug naar de winkel voor een nieuw exemplaar of je geld terug.

      • Helaas bekend probleem, in een maand tijd 4 stuks gehad en allemaal teruggebracht.
        3 problemen:
        - toetsenbord liet frequent los of verloor verbinding
        - zeer instabiele wifi
        - frequent crashes

  2. Puntje van aandacht, het is een usb 3.0 poort. geen 2.0.

    De camera’s zijn van prima kwaliteit als je deze tenminste met andere tablets vergelijks. Je hoeft geen volwaardige hd foto’s te verwachten maar voor videobellen en simpele filmpjes en foto’s is het prima.

    Idd is de connector van de tablet matig i.c.m. het toetsenbord, als je het beeld een klein beetje beweegt dan loopt deze vast.

    Ik heb geen klachten met betrekking tot een usb verbinding die verbreekt als je aan de pc zit gekoppeld.

    Zelf vind ik het echt een toptablet die ideaal is als je het bijvoorbeeld ook voor school gebruikt of om af en toe gewoon makkelijk een tablet én een laptop bij je te hebben. Hij werkt supersnel en met verschillende toekomstige software-updates zullen enige foutjes eruit gehaald gaan worden.

  3. Bedankt voor de review.
    Ik had graag de verschillen in gebruik willen zien tussen deze nieuwe Tegra 4 TF701 en de vorige Tegra 3 TF700.
    Ik gebruik inmiddels de TF700 al meer dan een jaar met zeer veel plezier voor zowel prive als werk. De mijne wordt zeer intensief gebruikt, soms wel tot 3-4 uur per dag en gaat zo ongeveer overal mee naartoe.
    Ik zit me af te vragen in hoeverre de tablet->toetsenbord verbinding verschilt met die van de TF700. Ik heb in de familie meerdere exemplaren in omloop, allemaal probleemloos. Ze hebbn wel alle speling tusen de dock en de connector, echter zonder dat dit problemen geeft. Ook van de problemen van spontaan barstend glas hebben we geen last gehad (gelukkig).

    Ik zit me nu steeds af te vragen of het zin heeft om de TF700 te vervangen voor de (snellere) TF701. Of misschien toch nog even wachten totdat Asus de eerste aanloopproblemen verholpen heeft.

    Overigns vindt ik persoonlijk nog steeds dat een TF700 (of TF701) zeker als concept simpelweg superieur is aan elke andere losse tablet inclusief de iPad. En met een prijs van 499 euro voor de complete combinatie zou ik een TF701 altijd verkiezen boven een iPad die voor hetzelfde bedrag niet meer weet te bieden dan alleen een tablet.

    • Wat ik me nog kan herinneren van de TF700, en andere Transformer tablets, is dat de verbinding eigenlijk sinds 2012 vrijwel identiek is. Ik wil niet zeggen dat de toetsenbordjes altijd compatibel zijn, maar de manier van verbinding is het laatste jaar niet veel meer veranderd bij de Transformer Pads (Android modellen). Natuurlijk zijn er kleine wijzigingen, maar het kliksysteem oogt en voelt identiek.

      Als ik een TF700 zou hebben zie ik weinig reden voor een upgrade. De Tegra 4 chip is wel veel sneller dan Tegra 3, maar met de Tegra 3 chipset heb je nog steeds snelle, en bovengemiddelde, paardenkrachten tot je beschikking.

      Over het display, dat was bij de TF700 uit mijn hoofd full hd. Ook op dit punt is het niet zeer belangrijk om over te stappen met alle kosten als gevolg. De TF700 heeft al een superscherm. Dat wordt met de TF701 maar een klein beetje beter. Persoonlijk vind ik alles vanaf full hd op 10,1 inch, indien ook andere factoren prima zijn (contrast, helderheid, IPS, enz) meer dan voldoende.

      Verder draait deze TF701 ook op Android 4.2 (zonder info over een evt. 4.3 update), dus wat dat betreft is een nieuwe kopen geen vooruitgang.

      Ik zou, als ik jou was, lekker bij de TF700 blijven en hier (inderdaad) heel veel van genieten!!! Het zijn top-producten van ASUS 😀

  4. ik heb nog steeds de asus transformer tft 101 en die is nog steeds super nooit problemen mee alleen jammer dat asus gestopt is met updaten wat de tf 101 gemakkelijk aankan was 1 van de eerste die hem had en hij doet het nog uitstekend in al die jaren top tablet

Reageer