Apple iPad (2018) review

0
8.1 Wederom raak

De iPad (2018) lijkt verdacht veel op zijn voorganger, maar is toch wezenlijk anders. De meest prominente verandering die Apple heeft aangebracht, is dat hij overweg kan met de Apple Pencil. Voortaan kun je je creativiteit de vrije loop laten zonder dat je eerst een peperdure iPad Pro hoeft aan te schaffen.

Wat betreft prestaties laat de iPad (2018) de concurrentie ver achter zich. Is het echter de moeite waard om deze nieuwe iPad te kopen? Je leest het in deze review.

  • Ontwerp en behuizing 9
  • Beeldscherm 8
  • Geluid 7
  • Camera 7
  • Prestaties 8
  • Accu 8.5
  • Connectiviteit 8
  • Software 9
  • Gebruikers beoordelingen (23 stemmen) 6.3

Eind maart kondigde Apple haar nieuwste tablet aan: de zesde generatie iPad, ook wel de iPad (2018) genaamd. In deze review nemen we de nieuwste aanwinst van het Amerikaanse techbedrijf onder de loep. Wat is er verbeterd ten opzichte van vorig jaar? En is hij zijn geld waard? Het antwoord op deze vragen en meer vind je hieronder.

Voor deze review hebben we de iPad (2018) WiFi-only uitvoering met 128 GB intern geheugen gebruikt.

Introductie

Onderzoekers menen dat de beste dagen van de tabletmarkt achter ons liggen. We kunnen moeilijk ontkennen dat in de jaren na de introductie van de eerste tablets de verkoopcijfers een stuk hoger lagen. Uit recente berekeningen van het IDC blijkt dat er afgelopen jaar ‘slechts’ 163,5 miljoen tablets wereldwijd werden verkocht. In de hoogtijdagen lag dat aantal twee keer zo hoog. Deze teloorgang is aan verschillende factoren toe te schrijven: verzadiging van de Westerse markt, gebrek aan innovatie, de immense populariteit van smartphones, het feit dat mobiele telefoons steeds groter worden, en het gegeven dat steeds meer consumenten genoegen nemen met een tweedehands tablet, of deze voor een prikkie overnemen van een ander. Gelukkig zijn er convertibles en detachables die de verkoopaantallen enigszins opkrikken. Vooral in het zakelijke segment zijn deze apparaten zeer geliefd, omdat ze licht, compact en draagbaar zijn.

Maar wat als je toch in de markt bent voor een nieuwe tablet, waar moet je je zoektocht dan beginnen? Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is een stuk lastiger. Afgelopen jaar zijn er niet heel gek veel nieuwe Android-tablets gelanceerd. De bekendste en degene met de meeste aanzien is waarschijnlijk de Galaxy Tab S3 van Samsung. Qua onderhoud lopen de Koreanen hopeloos achter de feiten aan. Volgens de laatste berichten krijgt de high-end tablet dit voorjaar eindelijk de langverwachte update naar Android 8.0 Oreo. Huawei lanceerde in mei een drietal nieuwe Android-tablets, maar dat waren niet bepaald hoogvliegers. Daarvoor moeten we bij Microsoft en Apple aankloppen voor respectievelijk de Surface Pro, Surface Book 2, iPad (2017) en iPad Pro 10.5. Ook Amazon deed goede zaken met haar Kindle-tablets. Als je echter geen gebruik maakt van de streamingdiensten van Amazon, heb je er vrij weinig aan. De meeste recente Android-tablet waarvan de software up-to-date is, is de Huawei MediaPad M5 (Pro). Komend jaar verwachten we uiteraard ook een aantal Android-tablets, maar waarschijnlijk krijgen we meer tablets met Chrome OS te zien.

Het is dus niet zo dat er geen nieuwe tablets meer worden uitgebracht, maar het aantal nieuwe modellen loopt wel flink terug. Om over het prijskaartje nog maar niet te spreken. We kijken al lang niet meer vreemd op van prijzen van 600 euro of meer voor een degelijke tablet. Als je een betaalbare tablet zoekt waar je jaren mee vooruit kunt, ben je bij Apple aan het juiste adres. Wie had dat ooit gedacht?

Afgelopen jaar lanceerde Apple de vijfde generatie iPad, de iPad (2017). Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft hij een opvolger gekregen. In deze review kijken we naar de iPad (2018). We kijken wat ons bevalt aan deze tablet en wat we graag anders hadden gezien.

iPad (2018)

Hetzelfde, maar toch anders

De iPad (2018) werd aangekondigd op een educatief evenement, maar het is allesbehalve een tablet die enkel geschikt is voor het onderwijs. Sterker nog, hij doet ons sterk denken aan de tablet van vorig jaar en de iPad Air. Qua vormgeving is hij identiek: hij lijkt als twee druppels water op zijn voorgangers. Zo heeft hij nog altijd dikke randen rondom het beeldscherm, heeft hij een fysieke thuisknop met Touch ID aan de voorkant, bevinden de andere knoppen en de camera zich op exact dezelfde plek, heeft hij dezelfde afmetingen en is de behuizing gemaakt van aluminium.

Hoe onderscheidt de iPad (2018) zich dan ten opzichte van zijn voorgangers? Allereerst kun je naar het beeldscherm kijken. Het Retina display is nog altijd 9,7 inch in doorsnee en heeft dezelfde resolutie van 1536 bij 2048 pixels met 4:3 beeldverhouding. Het scherm is nog altijd niet gelamineerd, wat inhoudt dat je behoorlijk wat last hebt van reflectie van het zonlicht als je de tablet buitenshuis wil gebruiken op een zonnige dag. Ondanks de vele overeenkomsten met afgelopen jaar, is het een wezenlijk anders scherm om een doodeenvoudige reden: het is de eerste niet-Pro tablet die geschikt is voor de Apple Pencil. Dat is een unicum in deze prijsklasse. Je kunt er dus eindeloos mee tekenen, teksten markeren en notities mee maken. Uiteraard moet je de Apple Pencil wel afzonderlijk aanschaffen voor 99 euro. Apple zou immers geen Apple zijn als je deze in de doos erbij kreeg.

Aan de buitenkant is niet te zien dat je de iPad (2018) vasthoudt. Daarvoor moet je een kijkje nemen onder de motorkap. Het enige verschil dat je dan aantreft is de processor. Vorig jaar rustte Apple de iPad (2017) uit met de A9. Deze is in de iPad (2018) vervangen door de A10 Fusion chip. Dezelfde chipset zagen we eerder in de iPhone 7 (Plus). Dat betekent dat de dual-core processor uit 2015 plaatsmaakt voor een bijna spiksplinternieuwe quad-core processor (er is immers ook een A11 Bionic chip). De nieuwe iPad heeft dus een serieuze boost gekregen in rekenkracht. En dat merk je. Of je nou door de instellingen bladert, een webpagina opent, een app downloadt of opstart, de iPad (2018) is razendsnel. De hoeveelheid werkgeheugen is nog altijd 2 GB. Door de goede afstemming tussen de hard- en software is dat geen enkel probleem.

Om geld te besparen heeft Apple niet alleen hetzelfde design gekozen als afgelopen jaar. Ook de camera’s op de iPad (2018) zijn exact hetzelfde. Dat betekent dat je voorop een 1,2 megapixel FaceTime HD-camera krijgt om mee te skypen of facetimen. Plaatjes schiet je met een 8 megapixelcamera. Video’s opnemen doe je in 1080p. Voor een hogere 4K-resolutie ben je aangewezen op de iPad Pro. Features als videobeeldstabilisatie, HDR en Live Photos zijn ook dit jaar weer van de partij.

iPad (2018)

Deze varianten van de iPad (2018) zijn er

Net als afgelopen jaar heb je de keuze uit vier verschillende varianten. Allereerst bepaal je of WiFi-only voldoende is of dat je liever ook zonder WiFi-netwerk in de buurt wilt kunnen internetten. Daarna moet je bedenken hoeveel opslagruimte je nodig denkt te hebben. Je kunt kiezen uit 32 GB of 128 GB. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem behoorlijk wat geheugen opslokt. Bij het instapmodel houd je naar schatting zo’n 21 GB over voor eigen gebruik. Met software-updates in het verschiet, het gegeven dat je zelf apps gaat installeren en je er minimaal vier tot vijf jaar mee vooruit kunt, is 32 GB wellicht wat aan de krappe kant. Voor nog geen honderd euro extra heb je tussen de vijf en zes keer zo veel geheugen voor eigen gebruik (totale opslag minus de ruimte die iOS in beslag neemt).

Besturingssysteem met tal van nieuwe functies

Zoals je van een gloednieuwe iPad mag verwachten draait hij out-of-the-box op de nieuwste versie van iOS. Eenmaal opgestart kun je hem direct upgraden naar iOS 11.3. Deze versie van Apple’s besturingssysteem is uitgerust met tal van nieuwe features. Zo heeft het Bedieningspaneel een grondige onderhoudsbeurt gekregen, heeft Apple de nieuwe Bestanden-app toegevoegd waar al je bestanden bij elkaar worden bewaard, is het Dock vanaf ieder scherm toegankelijk en kun je aantekeningen maken met de Apple Pencil in een pdf-bestand of screenshot. Kortom, meer dan genoeg nieuwe mogelijkheden.

Wat we zeker niet mogen vergeten, en dat is iets waar Android-tablets tekortschieten, is dat vrijwel alle apps geoptimaliseerd zijn zodat je ze zowel in landschap- als portretmodus kunt gebruiken. Tot slot weet je met de iPad (2018) zeker dat je de komende jaren updates ontvangt (in ieder geval tot en met 2022).

iPad (2018)

Dit had beter gekund

Is de iPad (2018) dan perfect? Absoluut niet. Bij sommige punten vragen wij ons af of ze niet anders hadden gekund. We begrijpen dat Apple niet opnieuw naar de tekentafel is gegaan om zo de adviesprijs laag te kunnen houden. Toch hadden we graag eens een keer een nieuw en fris ontwerp gezien, bijvoorbeeld een iPad met slankere bezels, een gelamineerd TrueTone display, geen thuisknop met Touch ID of TrueDepth-camera. Daar staat tegenover dat je wederom het oude en vertrouwde design krijgt en je dus niet hoeft te wennen aan iets nieuws.

Afgezien van de iPad Pro hebben de tablets van Apple altijd twee speakers aan de onderkant gehad. Op zich niets mis mee, maar vier speakers zoals bij de iPad Pro was een leuke aanvulling geweest. Het voordeel daarvan is dat je altijd een goed geluidje hebt, ongeacht hoe je de tablet ook vastpakt. Helaas ben je daarvoor aangewezen op de (significant duurdere) iPad Pro’s.

Ben je van plan om te typen op de iPad (2018)? Dan zul je een Bluetooth keyboard moeten aanschaffen. Onze kritiek is niet dat je deze er niet bij krijgt, maar dat het per se een Bluetooth toetsenbord moet zijn. Met de komst van de iPad Pro introduceerde Apple een geheel nieuwe vorm van dataoverdracht en stroomvoorziening tussen de tablet en een toetsenbord: de Smart Connector. Met behulp van een magnetische koppelmechanisme dat uit drie cirkels bestaat, kun je direct aan de slag en hoef je niet nodeloos te hannesen om via Bluetooth verbinding te maken. Klik en klaar.

Nou begrijpen we heus wel dat niet al onze wensen haalbaar zijn om de kosten te drukken, maar enige verandering was in onze ogen welkom geweest.

Conclusie

De iPad (2018) lijkt enorm veel op zijn voorgangers, en dat bedoelen we niet verkeerd. De iPad staat bekend als een hele degelijke tablet waar je jarenlang veel plezier aan zult beleven. Dat geldt ook zeker voor de iPad (2018). Als je een goede en betaalbare tablet zoekt, dan is hij zeker het overwegen waard. Een toch al goede tablet is nog iets beter geworden.

Zijn de twee grote verbeterpunten -een snellere processor en ondersteuning voor de Apple Pencil- nou echt de moeite waard om te upgraden als je al een iPad hebt? Dat is afhankelijk van jouw wensen. Als je van plan bent om voor je werk of privé de Apple Pencil veelvuldig te gebruiken maar je een iPad Pro te duur vindt, dan zeker. Doet je oude iPad het nog goed? Houd je hand dan liever op de knip en bespaar enkele honderden euro’s. Is de iPad die je nu gebruikt oud en traag? Go for it en neem vooral de iPad (2018).

De iPad (2018) is verkrijgbaar vanaf 359 euro. Voor dat geld krijg je 32 GB intern geheugen en WiFi-only connectiviteit. De uitvoering met 128 GB geheugen kost 449 euro. Voor 32 GB met LTE-module betaal je 489 euro. Wil je daar ook nog eens extra opslagruimte bij? Dan kom je uit op een bedrag van 579 euro. Hij is te koop in de kleuren zillver, spacegrijs en goud, waarbij de laatstgenoemde kleur sterk verschilt ten opzichte van de goudkleurige iPad Pro.

iPad (2018)

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer