Acer Iconia One 7 B1-730HD review: solide budget-tablet

2
78%
78
Goed

De Acer Iconia One 7 is de ultieme 7 inch huis-tuin-en-keukentablet in de budget prijsklasse. Op alle belangrijke dimensies zien we een solide apparaat dat aan de basisverwachtingen voldoet. Deze Acer B1-730 scoort op alle punten en voldoende of ruime voldoende.

 • Gebruiksvriendelijkheid
  7
 • Prestaties
  7
 • Beeldscherm
  7
 • Geluid
  9
 • Degelijkheid
  8
 • Connectiviteit
  6
 • Software
  8
 • Accuduur
  8
 • Prijs
  10
 • Gebruikers beoordelingen (8 stemmen)
  7

Acer weet als geen ander hoe het budget-tablets moet bouwen. Een reeks van succesvolle Iconia-tablets met het Android-OS leverde wereldwijd al miljoenen verkochte tablet-pc’s op. De Acer Iconia One 7, met artikelnummer B1-730, is de nieuwste telg in de iconia familie. De 7 inch budget-tablet staat heden ten dage niet alleen meer te boek als goedkoop. Diverse goedkopere modellen laten zien dat een budget-tablet ook een betrouwbare vriend kan zijn. In deze review onderzoeken we of de steeds hoger wordende standaard voor betaalbare kleine tablet-pc’s wordt behaald door Acer met deze Iconia One 7.

Deze review is uitgevoerd met de zwarte Acer Iconia One 7 (B1-730HD) met 16 GB opslagruimte. Deze tablet wordt ook wel eens de Iconia One 7 HD genoemd. Bekijk hier alle specificaties en hier vind je alle actuele prijzen.

Ontwerp & degelijkheid

De Iconia One 7 zal nooit een prijs winnen voor meest sexy, meest stijlvolle of meest dunne of lichte tablet-computer. De behuizing is ontworpen met functionaliteit in het achterhoofd én om de prijs van deze budget-tablet te drukken. Dat is ook geen enkel probleem. Een Acer Iconia One 7 koop je om een goedkope en degelijke (over dat laatste later meer) 7 inch Android-tablet te bemachtigen en niet om mee te pronken bij je collega’s, op school of desnoods op het terras.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (7)

De Acer Iconia One 7 oogt wat dikkig (ondanks dat hij minder dan een centimeter dik is) en saai, met een bijna kwart-cirkelvormige kromming aan de zijkant en het gebruik van een hard kunststof materiaal. Het enige in het oog springende element wat het vermelden waard is is de 3D-tekening van de achterkant van deze Acer-tablet. De met gebogen vormde ontwikkelde textuur is niet alleen een lust voor het oog, als je het mij vraagt. De iets zachtere of meer verende achterkant van de behuizing is vooral fijn in het gebruik. Door de textuur ondervind je enerzijds wat wrijving waardoor je het gevoel hebt dat je de tablet stevig vast hebt. Anderzijds voorkomt deze werkwijze kleine, goed zichtbare krasjes, vlekken en vette vingerafdrukken aan de achterzijde van de tablet.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (12)

 

Qua degelijkheid scoort de Acer Iconia One 7 een ruime voldoende. De behuizing geeft een hoge graad van bescherming aan de interne onderdelen van de tablet-pc.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (14)

Beeldscherm

De 1280 bij 800 resolutie is een nieuwe norm geworden in het 7 inch-segment. De resolutie zorgt voor een prima dichtheid van pixels op elkaar, namelijk 216, waardoor individuele pixels niet meer te onderscheiden zijn. Natuurlijk, er zijn in de markt van kleine tablets genoeg alternatieven met een hogere resolutie (full hd of nog meer), maar gezien de geringe prijs moeten concessies gedaan worden.

De weergave van het display van de Acer Iconia One 7 B1-730HD is verrassend goed. We merken op dat de felle kleuren lekker fel getoond worden. Ook de weergave van donkere kleuren is boven verwachting, hoewel duurdere tablets dit stukken beter kunnen. Alleen de witte kleuren ogen soms een tintje donkerder bij een niet-rechte kijkhoek. Een punt van aandacht wat verder geen naam mag hebben.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (1)

De Acer Iconia One 7 is een, kijkend naar de schermweergave, een uitstekende tablet voor dagelijks gebruik. De weergave tijdens het browsen of gebruiken van social media, maar zonder meer ook bij het bekijken van een online video, is dik in orde.

Enige punt van aandacht is de schermhelderheid, welke wat mij betreft wel iets hoger had gemogen voor een wat optimaler gebruik buitenshuis bij fel omgevingsdaglicht. Het lezen van bijvoorbeeld een digitale krant of boek in de zon buiten wordt hierdoor wat minder fijn voor de ogen.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (6)

Gezien de lage prijs van de tablet scoort de Iconia One 7 ook goed op het punt ‘beeldscherm’!

Geluidskwaliteit

Wederom hebben we een goede score te pakken, en wel bij de geluidskwaliteit. Deze 7 inch Acer-tablet geeft je verrassend goede audio uit de mono-luidspreker aan de achterkant in de behuizing. De luidspreker-gaten zijn lekker groot en breed ingezet voor een optimaal bereik van het geluid. Jammer van de positionering aan de achterzijde. We zien dit toch altijd liever aan de voorzijde van de tablet of aan de zijkant, indien het ontwerp dit mogelijk maakt.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (16)

Prestaties

De Acer Iconia One 7 biedt je mid-range snelheden voor een vriendelijk prijskaartje. Kijkend naar de adviesprijs (129 euro) merken we op dat het apparaat op papier makkelijk kan meedraaien in het gehele mid-range-segment. De prestaties van de quad-core Intel Atom-processor zijn dan ook prima te noemen.

In de praktijk merk je dit goed bij het dagelijks gebruik van de tablet. De software draait verbluffend soepel. Apps starten lekker snel op en werken over het algemeen volledige vloeiend. Alleen zien we heel soms een kleine hapering of vertraging, hoe je het wil noemen, bij het gebruik van het virtuele toetsenbord dat standaard wordt meegeleverd.

Omdat het hier om een huis-tuin-en-keukentablet gaat raden we je aan in een wat hoger segment te zoeken wanneer je frequent wat zwaardere applicaties of games wil gebruiken met je aankoop.

Connectiviteit

Op het gebied van aansluitopties en connectiviteit hebben we niet te maken met een uitblinker. Standaard-functionaliteiten zoals Bluetooth en een microUSB-poort zijn aanwezig en je kunt bestanden kopiëren of het geheugen uitbreiden met een microSD-kaartje (maximaal SDHC met een capaciteit van 32 GB).

Een HDMI-poort is niet aanwezig, wat voor de meeste geïnteresseerden geen belemmering hoeft te vormen.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (9)

Camera’s

Wil je regelmatig (afdrukbare) foto’s nemen met de tablet dan hoef je hiervoor niet bij de Iconia One 7 te zijn. De kwaliteit van de foto’s van de 2 megapixel camera aan de achterkant is niet zo best, zoals we van een goedkope tablet-pc kunnen verwachten.

Skypen is mogelijk met de frontcam maar verwacht ook hier een matig beeld, wat zeker bij een donkere ruimte of bij fel tegenlicht, onder de maat is.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (15)

Accuduur

Over het gebruik van de accu ondervonden we zeer wisselende resultaten.

Een buitengewoon positief beeld kregen we van de standby-tijd. Zoals het behoort wordt in standby amper accu verbruikt. Dit aspect laat nogal eens te wensen over in het goedkopere tabletsegment, dus is het hier zeker het vermelden waard.

Kijken we naar de accuduur bij het gebruik van de tablet dan ondervinden we bekoorlijke resultaten. Heb je de tablet bij de hand terwijl je een hele dag thuis bent, met het regelmatig checken van e-mail en social media en het soms spelen van een spelletje, dan kun je gerust een hele dag vooruit met de tablet en het opladen overlaten aan de nachtelijke uurtjes.

Wat fanatieker gebruik vertoond toch wel het budget-karakter van de Acer B1-730. Tijdens het testen en maken van deze review ondervonden we dat, bij een hoge schermhelderheid, wat zwaardere tests en veelvuldig surfen en het bekijken van YouTube-video’s een teruguitgang van 50 procent gedurende 3 uur gebruik. Zes uurtjes moet dan wel lukken, maar reken niet op een volle werkdag genieten van de Acer Iconia One 7 zonder wat oplaadmomenten.

Maar om eerlijk te zijn verwachten we dat een Icona One 7-gebruiker het apparaat niet permanent op zijn staart zal trappen om het onderste uit de kan te halen. Al met al nog steeds een bevredigend resultaat dus.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review homepage

Software

Acer heeft de keuze gemaakt om zoveel mogelijk standaard Android-elementen te gebruiken op de Iconia One 7 B1-730. Een uitstekende keuze wat ons betreft, aangezien dit het meeste plezier en gebruiksgemak oplevert voor de gebruiker. Android 4.4.2 biedt hierdoor bijvoorbeeld meerdere gebruikersaccounts en de mogelijkheid tot het direct printen vanaf de tablet met een netwerkprinter. Tevens is deze variant wat slimmer met tablets met een beperkte processor en wat minder werkgeheugen.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (4)

Helaas kiest Acer er voor om verscheidene apps, die niet standaard bij het Android-systeem horen, vooraf te installeren op de tablet. Zo wordt je gedwongen een keuze te maken tussen het wel of niet gebruiken van een bekend antiviruspakket en zien we een handvol Acer-apps voorgeïnstalleerd. Andere apps zijn dan weer handig (denk aan Twitter en Facebook), maar kun je echt wel zelf vinden als je ze wil gaan gebruiken. Deze apps nemen in totaal al zo’n 400 MB opslagruimte in en zijn niet te verwijderen (wel uit te schakelen). Jammer want wij denken dat een gebruiker zelf wel een keuze kan maken of het een bepaalde app wel of juist niet wil gebruiken.

Acer Iconia One 7 B1-730HD review (3)

Je hebt nog zo’n 10,5 GB vrije opslag over van de 16 GB geleverde SSD-opslag.

Plus- en minpunten

+ Degelijke behuizing
+ Leuk schermpje
+ Uitstekend geluid
+ MicroSD-slot
+ Goede basis-snelheid
+ Stock Android 4.4.2
+ Goede prijs kwaliteitverhouding

– Niet voor zwaar gebruik
– Slechte tot matige kwaliteit van de foto’s
– Veel Acer-apps voorgeïnstalleerd

Conclusie

De Acer Iconia One 7 is de ultieme 7 inch huis-tuin-en-keukentablet in de budget prijsklasse. Op alle belangrijke dimensies zien we een solide apparaat dat aan de basisverwachtingen voldoet. Deze Acer B1-730 scoort op alle punten en voldoende of ruime voldoende.

Gezien de goede prijs kwaliteitverhouding in dit populaire tabletsegment zien we een grote doelgroep ontstaan voor Acer, die interesse zal krijgen in deze Android tablet-computer.

Doordat aan alle basiscriteria wordt voldaan en we op enkele punten verrassende positieve uitschieters zien, in combinatie met de zeer interessante prijsstelling, kan de Iconia One 7 als aanrader worden bestempeld. Koop je een Acer Iconia One 7 dan koop je absoluut geen kat in de zak, indien je van plan bent om het apparaat voor basisdoeleinden te gebruiken.

Wel zien we een groot aanbod van alternatieven. Goedkope 7 inch Android-tablets zijn er in overvloed en over het algemeen tonen alle concurrenten weinig variaties op hetzelfde thema. Een goede keuze maken zal daardoor niet makkelijk zijn. Gelukkig helpen we je verder met deze tablet review: De Acer B1-730 HD (zonder HD-scherm dus!) is het overwegen waard en zal je voor langere tijd genoeg plezier bezorgen.

[kk kkid=’2077666′ number=’5′]

Bekijk hier alle Acer Iconia One 7 prijzen.

Meer informatie

Acer Iconia One 7 specificaties
Acer Iconia One 7 prijzen
Acer Iconia One 7 accessoires 

Alle Acer Iconia One 7 review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1280 x 800
 • Afmetingen 8.9 mm dun
 • Processor Intel Atom Z2560 (dual-core)
 • Gewicht 330 gram
 • Opslagruimte 16 / 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

  • Ton van Brakel op

   Dag Marinus, ik zit met hetzelfde probleem, en heb eigenlijk nergens anders een oplossing voorhet probleem gezien, als een harde reset toepassen. Dat wil ik niet, want
   dan ben ik wellicht alle programmas op het tablet kwijt op de standaar programmas na. Maar wie o wie, weet hoe de instelling demo mode verwijderen???

Reageer