Windows 8 onthuld [video]

3

Microsoft heeft zojuist Windows 8 onthuld. Wat opvalt is dat deze versie is ontwikkeld voor apparatuur met touch screens. De introductie van Windows 8 met bijbehorende demonstratie werd gedaan op een tablet! Microsoft heeft goed gekeken naar haar concurrentie bij de ontwikkeling van het nieuwste Windows besturingssysteem. Het beste van iOS, Android, WebOS en zelfs van de BlackBerry Playbook lijkt te zijn gecombineerd in één OS. Na de break volgen een samenvatting en twee demonstratie video’s.

De afgelopen weken lekten al enkele afbeeldingen en functionaliteiten uit. Vandaag vond de officiële onthulling plaats. Dit artikel geeft je een overzicht van alle mogelijkheden van Windows 8.

Ontworpen voor Touch

Windows 8 is duidelijk ontwikkeld met een goede gebruikservaring voor tablets (en smartphones) in het achterhoofd. Toch wordt tijdens de onthulling enkele keren benadrukt dat Windows 8 niet alleen voor mobiele apparatuur is ontwikkeld met een aanraakscherm. Aan alle apparatuur is gedacht. Zo kan Windows 8 worden gebruikt op desktops, laptops, tablets en eventueel op smartphones.

Tiles

De gebruikersinterface is ontwikkeld om tiles, of blokken, op je bureaublad. Net als bij iOS en Honeycomb zijn deze tiles shortcuts naar bepaalde applicaties of programma’s. Tiles kunnen zich gedragen als widgets. Zo kunnen bijvoorbeeld de laatste Tweets van je vrienden worden getoond in een blok, of kun je het actuele weer bekijken. In het homescreen kan horizontaal gescrolled worden zodat veel tiles geplaatst kunnen worden. Uiteraard kunnen alle tiles op het homescreen gepersonaliseerd worden.

Handige gestures

Ook zijn een aantal handige gestures, oftewel sleepbewegingen, overgenomen van het BlackBerry OS (van de Playbook) en WebOS (van de TouchPad). Als je een sleepbeweging maakt met je vinger vanuit de rechterkant zijvan de tablet in het scherm dan komt een menu tevoorschijn waarmee je bijvoorbeeld

naar het homescreen of naar de instellingen kunt gaan.

Meerdere apps kunnen tegelijk draaien. Ware multitasking dus. Sleep je met je vinger vanuit de linkerkant van de tablet in het scherm, dan kun je switchen tussen alle openstaande applicaties.

Ben je in de browser, dan kun je het toetsenbord tevoorschijn halen, of een URL ingeven, door vanuit de onderkant in het scherm te bewegen met je vingers.

Twee applicatie omgevingen

Windows 8 ondersteund twee applicatie omgevingen. De eerste is de bekende omgeving binnen Windows waar programma’s kunnen draaien. Voor deze .exe programma’s veranderd er niets.

Een nieuwe applicatie omgeving is die voor de tailored apps, zoals Microsoft ze zelf noemt. Deze applicaties kunnen draaien op HTML5 en Javascript. De apps zullen lijken op de bekende applicaties van bijvoorbeeld Android en iOS.

Microsoft app store

Microsoft zal een nieuwe app store openen waarin de applicaties aangeboden kunnen worden. Binnen deze omgeving zullen ook andere services van Microsoft ondergebracht worden, zoals MS Office 365. De app store zal een prominente plaats krijgen in gebruikers interface.

Internet Explorer 10

Ook zal Microsoft een nieuwe versie van Internet Explorer lanceren. IE 10 zal geschikt worden gemaakt voor het werken met touchscreens. Daarnaast zal Internet Explorer 10 standaard over Silverlight beschikken.

Video’s Windows 8

Op internet zijn inmiddels verschillende demonstraties gegeven van het nieuwe Windows 8. Als eerste een video van de demonstratie die werd gegeven tijdens de onthulling van Windows 8, gemaakt door Sascha Pallenberg van Netbooknews.

Ook de ontwikkelaars van Windows 8 van Microsoft hebben een eigen demonstratie video gemaakt waarin ze vol trots hun nieuwste werk tonen.

Wanneer Windows 8 op de markt zal verschijnen, en wat de prijs van een licentie zal zijn, is nog onbekend. Eerder gaf Microsoft aan dat pas in 2012 een geschikte Windows-versie voor tablets zal verschijnen.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

  1. Ik zou graag itv van kpn op mijn tablet (Yarvik TAB420) willen heeft iemand een idee hoe ik dat kan doen,
    als ik de app wil instaleren zegt hij dat de browser dit niet ondersteunt.
    Wie kan mij helpen??

Reageer