Hooggerechtshof: ‘Ontwikkelaars mogen Apple aanklagen om beleid App Store’

0

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een belangrijke knoop doorgehakt. Een meerderheid van de rechters heeft ingestemd met een mededingingszaak tegen Apple. Hierdoor staat de weg open voor app-ontwikkelaars om het Amerikaanse techbedrijf aan te klagen wegens concurrentieverstoring en machtsmisbruik.

Apple ligt al een tijdje onder vuur vanwege haar beleid van de App Store. Het bedrijf biedt app-ontwikkelaars hiermee een platform om hun applicaties al dan niet tegen betaling aan te bieden aan consumenten. In ruil hiervoor moeten zij het eerste jaar 30 procent van de opbrengsten afstaan aan Apple. De meeste ontwikkelaars vinden dit oneerlijk, omdat zij voor de volle 100 procent opdraaien voor de kosten.

Om het nog een tikkeltje erger te maken: de ontwikkelaars kunnen niet anders dan hiermee instemmen. Apple verbiedt het namelijk om applicaties buiten de App Store om te installeren. Op Android-tablets en -smartphones kan dat wel. Google hanteert dezelfde tarieven als Apple. Als ontwikkelaars het hier niet mee eens zijn, kunnen zij besluiten om de app langs andere wegen aan te bieden. Dat doet Fortnite-ontwikkelaar Epic bijvoorbeeld.

Machtsmisbruik

Een groep Amerikaanse iPhone-gebruikers beschuldigt Apple ervan dat het de mededingingsregels overtreedt met deze praktijken. Apple is hierdoor feitelijk monopolist en misbruikt volgens hen deze positie door te hoge prijzen te vragen.

Juristen van Apple probeerden het geschil lange tijd tegen te houden. Ze voerden onder anderen het verweer dat zij op basis van de huidige regels helemaal geen rechtszaak tegen Apple kunnen beginnen: dit is enkel voorbehouden aan ‘directe’ klanten. Apple is volgens hen niets meer dan een tussenpersoon die een platform biedt voor app-ontwikkelaars. Bovendien bepaalt Apple niet de prijzen in de App Store, maar de ontwikkelaars. Als consumenten een app kopen of in-app aankopen doen, sluiten zij een koopovereenkomst met de ontwikkelaar, niet met Apple.

Een meerderheid van vijf van de negen rechters is het niet eens met deze redenering van Apple. Zij hebben besloten dat de klagers in hun recht staan om een mededingingszaak tegen de techreus te beginnen. Dat zal ontwikkelaars van apps als Kidslox en Qustudio als muziek in de oren klinken. Deze apps werden onlangs uit de App Store verwijderd, vermoedelijk omdat deze veel weg hebben van Apple’s Schermtijd feature. Zij klaagden hierover bij de Europese Commissie. Ook Spotify klaagde onlangs over de ‘oneerlijke handelspraktijken’ van Apple.

Nederland

In ons land verricht de Autoriteit Consument en Markt (ACM) momenteel onderzoek naar het beleid van Apple inzake de App Store. De waakhond zegt klachten te hebben gekregen van app-ontwikkelaars die mogelijk op machtsmisbruik lijken. In dat geval kan de ACM actie ondernemen tegen de praktijken van Apple.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer