ACM onderzoekt machtsmisbruik Apple in App Store

0

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt de App Store van Apple onder een vergrootglas. De belangenorganisatie zegt signalen te hebben ontvangen van app-aanbieders die mogelijk duiden op machtsmisbruik. De ACM roept ontwikkelaars op om zich te melden als Apple in hun ogen oneerlijk handelt.

Heb je een applicatie of game ontwikkeld die je aan de man wil brengen? Dan ben je aangewezen op de App Store. Apps kunnen niet buiten de App Store worden aangeboden, omdat Apple simpelweg verbiedt dat deze geïnstalleerd kunnen worden op een iPad of iPhone. Tenzij deze ontgrendeld is via een jailbreak, maar dan vervalt iedere vorm van garantie. Slechts een handjevol gebruikers doet dit zijn of haar iDevice aan.

Bij Google geldt dat applicaties eveneens in een app-winkel te vinden zijn. Dat is de Google Play Store. In tegenstelling tot Apple staat de zoekmachinegigant gebruikers wel toe om uit externe bronnen apps te downloaden en installeren. Dat moet je wel eerst deze beveiliging handmatig uitschakelen en zijn de risico’s voor eigen rekening. Epic Games is een van de weinige partijen die zijn immens populaire shooter Fortnite op deze manier aanbiedt. Als je deze game wil downloaden moet je de site van de ontwikkelaar bezoeken. Grote voordeel hiervan is dat Epic geen commissie hoeft te betalen aan Google.

Machtsmisbruik

Het aanbieden en hosten van een dergelijke dienst kost handen vol met geld. Ook zijn er geen echte alternatieven voor de app-winkels. Daarom is het voor 99 procent of meer van de app-ontwikkelaars geen reële optie om hun product op een andere manier te verkopen. Zij ontkomen er dus niet aan om hun apps voor te leggen aan Apple en Google en ze via hun platformen aan te bieden. Met andere woorden, zij zijn dus afhankelijk van de goodwill van de techgiganten. Bovendien moeten ze het eerste jaar 30 procent van de opbrengsten afstaan aan Apple en Google. En dat terwijl de app-ontwikkelaars 100 procent van de kosten voor hun rekening nemen.

Aangezien de digitale economie een belangrijk speerpunt is van de ACM, voert ze momenteel een marktstudie uit naar app-winkels. Tijdens dit onderzoek ontving de belangenorganisatie signalen van app-aanbieders over potentieel machtsmisbruik bij Apple. Denk Don, bestuurslid van het ACM, zegt hierover het volgende:

“Appaanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store. De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels.”

Dat app-aanbieders verplicht zijn om gebruik te maken van het betaalsysteem van Apple, zint de ACM ook niet. De afhankelijkheidsrelatie van app-ontwikkelaars en verplichte deelname aan het betaalsysteem geeft Apple, in theorie althans, de mogelijkheid om oneerlijke voorwaarden te stellen. De ACM gaat de komende maanden onderzoeken of dat al dan niet het geval is.

Google

Het onderzoek richt zich weliswaar enkel op de App Store. Toch roept de ACM app-aanbieders op om ook klachten over de Google Play Store te melden. Wellicht dat de belangenorganisatie in een later stadium een onderzoek instelt naar de praktijken van de zoekgigant.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer