Zo werkt de paniekknop in Android 7.1 Nougat

0

Google heeft ongemerkt een nieuwe feature aan Android 7.1 Nougat toegevoegd. In de broncode van het besturingssysteem wordt deze ook wel de ‘Panic Detection Mode’ of paniekknop genoemd. Benieuwd hoe deze werkt? Lees dan snel verder.

Niets is zo vervelend als je Android-tablet of -smartphone een virus of andere vorm van malware te pakken heeft. De kans hierop is beperkt als je alleen apps downloadt via de Google Play Store en niet uit andere bronnen. Mocht jouw apparaat getroffen zijn, dan merk je dat meteen. Veelal beland je dan op een scherm dat je niet kunt afsluiten. Teruggaan naar het thuisscherm is niet mogelijk, omdat dat geblokkeerd wordt door de maker.

Wat kun of moet je in dat geval dan doen? Opnieuw opstarten werkt vaak niet. Instinctief probeer je dan waarschijnlijk om de app af te sluiten door op Vorige te drukken. Ook dat zet vaak geen zoden aan de dijk, omdat de maker van de malware niet van gisteren is en ook deze optie blokkeert.

Paniekknop

Google probeert gedupeerde gebruikers te helpen. Daarvoor heeft de zoekmachinegigant een paniekknop ontworpen. De functie werd ontdekt door een van de schrijvers van het XDA-Developers team. Die zag in de broncode van Android 7.1 Nougat een verwijzing een functie die Google ‘Panic Detection Mode’ noemt. Deze werkt als volgt. Als je binnen 0,3 seconden vier keer of vaker op de Vorige-knop drukt, wordt je automatisch teruggebracht naar het hoofdscherm. Google interpreteert dit namelijk als een paniekactie. De malafide app wordt feitelijk overschreven en verdwijnt naar de achtergrond. Als je eenmaal op het hoofdscherm bent kun je de kwaadaardige app verwijderen.

De paniekknop is jammer genoeg voor een heel klein groepje beschikbaar. Hij is namelijk alleen te vinden in Android 7.1 Nougat. Volgens de meest recente distributiecijfers is deze versie van Google’s besturingssysteem slechts op 0,9 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. Oftewel, minder dan één op honderd gebruikers kan hiervan profiteren. Wie met een Google Pixel, Pixel XL of Nexus-telefoon rondloopt heeft geluk.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer