Koreaanse tabletmaker leent ‘iPad’ van Apple

0

Een Noord-Koreaanse tabletmaker heeft een nieuwe tablet gepresenteerd: de Ryonghung iPad. Of Apple blij is met deze naamgeving valt te betwijfelen. Het zou ons niet verbazen als de Amerikanen er alles aan zullen doen om langs juridische weg een andere naam af te dwingen.

De iPad van Apple is niet te koop voor consumenten in het communistische Noord-Korea. Koreaanse bedrijven zijn daarentegen wel geoorloofd om hun eigen tablets te maken en lanceren. Dat is precies wat Ryonghung heeft gedaan. Het bedrijf lanceerde eerder deze week de Ryonghung iPad. Wie de naam hoort, kan moeilijk ontkennen dat hij verdacht veel lijkt op Apple’s tablet, de iPad. Hoewel het tegen de regels is om de naam van een gevestigd merk te gebruiken in een nieuw product, zou Ryonghung daar volgens de Koreaanse krant NK News lak aan hebben.

Specificaties Ryonghung iPad

Qua uiterlijk en specificaties lijkt de Ryonghung iPad in geen velden of wegen op Apple’s tablet. Zo heeft hij onder meer hele dikke bezels en wordt hij met een besturingssysteem geleverd dat Red Star OS heet. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Linux en zou eveneens veel overeenkomsten vertonen met iOS. Wat betreft de specificaties moet je je niet al te veel voorstellen. Het is duidelijk dat het om een budgettablet gaat. Zo heeft hij onder de motorkap slechts 1 GB aan werkgeheugen en een schamele 8 GB aan opslagruimte. Of je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden is niet bekend, maar ligt wel voor de hand. De tablet wordt aangedreven door een 1,2 GHz krachtige quad-core processor. Verder kun je er apparaten met HDMI-poort op aansluiten. Tot slot beschikt de tablet over een toetsenbord en ‘netwerk connecties’.

Het is niet de eerste keer dat Ryonghung een tablet op de markt brengt in Noord-Korea. In 2013 lanceerde het bedrijf haar eerste tablet, met de nietszeggende naam ‘Ryonghung-trademarked tablet computer’. Het is de eerste keer dat het bedrijf Apple’s merknaam gebruikt in de naamgeving van de nieuwe tablet.

Het is maar de vraag of Apple het hierbij laat zitten. Hoogstwaarschijnlijk zal de juridische afdeling van het Amerikaanse bedrijf stappen ondernemen om de toevoeging ‘iPad’ uit de naam te verwijderen, omdat deze inbreuk maakt op het merkenrecht. Tot op heden heeft Apple nog niet gereageerd op de kwestie.

Ryonghung iPad

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer