Android O krijgt sneller updates dan voorgangers

0

Google gaat in de toekomst het updateproces van Android-tablets en -smartphones in een stroomversnelling brengen. Hiervoor maakt de zoekmachinegigant gebruik van een modulaire structuur.

Dat schrijft Google in een blog.

Wie TabletGuide regelmatig bezoekt, is vast en zeker bekend met de distributiecijfers van Android. Daarin vermeldt Google overzichtelijk het marktaandeel van de verschillende Android-versies die in omloop zijn. Belangrijkste conclusie is dat verouderde versies van het besturingssysteem een aanzienlijk aandeel opstrijken, terwijl de nieuwste versie genoegen moet nemen met de kruimels en de korst. Volgens de laatste berekeningen is Android Nougat op slechts 7,1 procent van alle Android-apparaten te vinden. iOS 10 heeft daarentegen een marktaandeel van bijna 80 procent.

Het updateproces bij Android is een complex en tijdrovend proces waar veel partijen bij komen kijken. Denk aan Google zelf, maar ook chip- en tabletfabrikanten, telecomwaakhonden en providers. Het uitrollen van een update neemt vaak maanden in beslag. Dat komt omdat de producenten moeten kijken welke producten met de nieuwste versie overweg kunnen en hun Android-skin daarop moeten aanpassen. Dan wordt er getest en nog meer getest. En pas dan kan de nieuwste Android-versie uitgerold worden.

Project Treble

Dit moet sneller en beter, zo vind Google. Daarom werkt de zoekmachinegigant aan een nieuw updatesysteem. Hiervoor heeft het internetbedrijf Project Treble in het leven geroepen. In essentie komt het er op neer dat chipfabrikanten niet langer zelf de software hoeven aan te passen. De hardwarespecifieke software komt dan los te staan van het Android-framework. Tablet- en smartphonefabrikanten ontvangen dus direct de nieuwe update en hoeven zich niet langer zorgen te maken om het herschrijven van de broncode voor specifieke tablets.

 

Wat vinden jullie van de plannen van Google?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer