Android Nougat maakt flinke sprong

1

Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Google haar nieuwste distributiecijfers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Android Nougat de afgelopen maand een flinke groeispurt heeft meegemaakt. Het aandeel van de nieuwste Android-versie steeg van 4,9 procent naar 7,1 procent. Dat is een groei van net geen 50 procent in een maand tijd.

De nieuwste distributiecijfers zijn op het Android Developer Dashboard gepubliceerd.

Android Nougat

Eind augustus onthult Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem: Android 7.0 Nougat. Vlak na de lancering kwam de zoekmachinegigant met de eerste grote update op de proppen: Android 7.1. Inmiddels zijn we zo’n negen maanden verder en sindsdien is de nieuwste Android-versie voor steeds meer smartphones en tablets beschikbaar gesteld. In november zagen we Android Nougat voor het eerst voorbijkomen in de statistieken. Het OS draaide toen op 0,3 procent van alle apparaten.

Begin maart was het aandeel van Android Nougat gegroeid tot 2,4 procent. In april behaalde de nieuwste Android-versie een aandeel van 4,9 procent. Uit de laatste cijfers blijkt dat Android Nougat de afgelopen maand flink gegroeid is. Volgens de laatste telling vinden we Nougat op 7,1 procent van alle Android-apparaten die de Google Play Store bezoeken.  Als je dat omrekent is dat een stijging van bijna 45 procent.

Android Developer Dashboard (mei 2017)

Overige Android-versies

De populairste Android-versie is het ruim twee-en-een-half jaar oude Android Lollipop (5.0 en 5.1). Ongeveer één op de drie Android-apparaten (32 procent) draait hier op. Afgelopen maand was dat eveneens 32 procent. Lollipop wordt op de voet gevolgd door Android 6.0 Marshmallow. Volgens het Android Developer Dashboard is deze Android-versie 31,2 procent van alle Android-apparaten te vinden. Android 4.4 (KitKat) en Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) komen niet verder dan 18,8 procent en 9,1 procent. Begin april was dat respectievelijk 20 procent en 10,1 procent.

Android Gingerbread (2.3) en Android Ice Cream Sandwich (4.0) vormen de hekkensluiters met een marktaandeel van achtereenvolgens 1 procent en 0,8 procent. Android-versies met een aandeel dat 0,1 procent of kleiner is, worden niet in de statistieken van Google opgenomen. Dat verklaart waarom we Froyo en Honeycomb niet langer aantreffen in het overzicht.

iOS 10

Apple kent hele andere distributiecijfers. iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, vinden we volgens de laatste telling op 79% van alle iPads en iPhones. Zijn voorganger, iOS 9, is nog maar op 16% van alle iPads en iPhones te vinden. De resterende 5% is van een oudere versie van het besturingssysteem voorzien. We moeten hierbij vermelden dat deze cijfers dateren van eind februari. Sindsdien heeft Apple geen nieuwe cijfers meer gedeeld.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Enig idee hoeveel gebruikers na een update naar Nougat 7(.1.2) kampen met een niet of slecht werkend apparaat?
    Het zijn er zoveel dat er al een rechtszaak tegen Google is gestart.

Reageer