Google rolt eerste Developer Preview Android O uit

0

Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Google de eerste Developer Preview van haar nieuwe besturingssysteem uitgerold: Android O. De testversie geeft een goed inzicht wat Google voor ons in petto heeft.

Dat schrijft Google in een uitgebreide blog op haar website. Daaruit kunnen we opmaken dat Android O geen grootse nieuwe functionaliteiten met zich meebrengt. Het draait vooral om systeemoptimalisaties en handige toevoegingen.

Notificatiekanalen

Eén van de nieuwe functies die Android O met zich meebrengt, zijn de notificatiekanalen. Dit zijn een soort van filters om binnenkomende berichten te selecteren. Als je via een nieuws-app alleen berichten over politiek wil ontvangen, schakel je sportnieuws uit. Je bepaalt vervolgens zelf de kleur van het notificatielampje, het geluid, vibratiestand en op welke schermen de notificaties te zien zijn.

Picture-in-picture

Een filmpje kijken en op internet surfen is nog altijd een probleem op Android-telefoons. Daar heeft Google iets op bedacht: picture-in-picture. Daarmee kun je niet alleen surfen op internet, maar tegelijkertijd YouTube-video’s bekijken. Op iPads en iPhones bestaat deze functionaliteit al langer. Na al die jaren komt hij straks ook naar Android-telefoons.

Pinning Shortcuts en Pinning Widgets

Wie het geluk heeft en Android 7.1.1 Nougat op zijn tablet of telefoon heeft geïnstalleerd, is vast bekend met een feature die App Shortcuts heet. Het is te vergelijken met Apple’s 3D Touch, met één klein verschil. In plaats van harder of zachter op het scherm te drukken, hoef je een app-icoontje alleen wat langer ingedrukt te houden om deze functie te activeren. Dan verschijnt er een menu in beeld met opties die naar diepergelegen functies van een app verwijzen. Zo kun je bijvoorbeeld direct een tweet opstellen als je dit bij Twitter doet, of een selfie schieten bij de camera-app.

Bij Pinning Shortcuts maak je simpel gezegd een snelkoppeling van de opties die in beeld verschijnen. Dan hoef je een app ook niet langer ingedrukt te houden, maar hoef je alleen nog maar op de snelkoppeling te tikken.

Hetzelfde kan ook met widgets. Om bijvoorbeeld de stopwatch te openen, ga je normaal gesproken naar de Klok-widget en selecteer je de stopwatch. Met Pinning Widgets maak je een snelkoppeling van de stopwatch. Gemak dient de mens.

Android O logo

Meerdere schermen

Tot slot biedt Android O ondersteuning aan meerdere schermen. Toen Google de Pixel C introduceerde, klaagden gebruikers dat het niet mogelijk was om een tweede scherm aan de convertible te koppelen. Straks is dat geen enkel probleem dankzij Multi-Display Support. Daarmee sleep je een app van het ene scherm naar het andere.

Minder achtergrondprocessen

Google zegt er alles aan te doen om de batterijduur nog verder te verbeteren met Android O. Android 6.0 Marshmallow had Doze, dat een einde maakte aan overbodige achtergrondprocessen. Met de komst van Android 7.0 Nougat had Google de energiebesparingsmodus nog verder verbeterd. Zo deed hij voortaan ook zijn werk als je een tablet in je tas meenam en sensoren actief zijn. Met Android O wil Google nog meer beperkingen opleggen aan achtergrondprocessen. Het dwingt app-ontwikkelaars er toe om energiezuinige applicaties te ontwikkelen. Doen ze dat niet, dan pakt Google ze aan.

Automatisch invullen

Heb jij er ook zo’n hekel aan als je telkens je gebruikersnaam, wachtwoord, naam en adres of betaalgegevens moet invoeren? Hoe vaak heb je dan wel niet te horen gekregen dat je ergens schrijffout heb gemaakt? Het wekt veel irritatie op bij gebruikers. Google heeft deze klachten gehoord en hier iets op bedacht. De oplossing is het Autofill Framework. Je bepaalt zelf welke apps deze gegevens van je mogen verzamelen. Niet alleen Google Chrome, maar ook apps als Bol.com kunnen deze functie in hun app verwerken. Dan hoef je niet langer je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen als je wil inloggen. Deze worden namelijk opgeslagen en automatisch voor je ingevuld. In het instellingenmenu moet je wel aangeven voor welke apps autofill ingeschakeld mag worden.

Tijdlijn

Android O Developer Preview 1 is op dit moment alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Zelfs als je je voor het Android bètaprogramma hebt aangemeld zul je nog even moeten wachten totdat je er zelf mee kunt spelen. Google belooft dat ook niet-ontwikkelaars straks met het nieuwe besturingssysteem mogen experimenteren en hun feedback achterlaten. Net als de ontwikkelaars moet je dan wel over een Nexus 5X, Nexus 6P, Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus Player of Google Pixel C beschikken.

Ergens in de loop van de zomer wil Google Android O definitief lanceren. Tussen dan en nu wil de zoekmachinegigant nog drie andere testversies lanceren: Developer Preview 2, Developer Preview 3 en Developer Preview 4. De eerstvolgende testversie wordt half mei uitgerold, de derde half juni en half juli verschijnt de vierde en laatste testversie. Android Nougat verscheen vorig jaar eind augustus. Wellicht probeert Google hetzelfde tijdpad te bewandelen.

Android O tijdlijn

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer