Android Nougat nu op 0,7% van alle Android-apparaten

1

Na Apple komt ook Google deze week met de nieuwste distributiecijfers. Volgens de laatste berekeningen is Android Nougat nu op 0,7% van alle Android-tablets en –smartphones geïnstalleerd. En dat is nog niet alles: voor het eerst vinden we Android 2.2 (Froyo) niet langer in de statistieken terug.

Dat blijkt uit de laatste distributiecijfers van Google die we aantreffen op het Android Developer Dashboard.

Android Nougat

Het is eind augustus als Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem uitrolt: Android 7.0 Nougat. Een dikke maand later is de eerste grote update al beschikbaar: Android 7.1. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het besturingssysteem voor steeds meer Android-tablets en –smartphones uitgerold. In november zien we Android Nougat voor het eerst voorbijkomen in de statistieken van Google. Het OS is dan op 0,3% van alle apparaten die de Google Play Store bezoeken te vinden. Een maand later, begin december, stijgt het aandeel naar 0,4%.

Inmiddels is het nieuwe jaar van start gegaan en komt Google opnieuw met distributiecijfers naar buiten. Voor het eerst maakt de zoekmachinegigant onderscheid tussen Android 7.0 en Android 7.1. Volgens de laatste peiling is versie 7.0 op 0,5% van alle Android-apparaten te vinden, de nieuwe versie 7.1 pas op slechts 0,2%. Daarmee komt het totaal van Android Nougat uit op 0,7%.

De reden waarom het aandeel van Android Nougat nog altijd zo laag is, heeft te maken met het feit dat deze Android-versie nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar is. De Google Pixel, Google Pixel XL, Huawei Mate 9, LG V20 en alle Nexus-telefoons kunnen op dit moment het nieuwe besturingssysteem installeren. Als we ons beperken tot tablets, dan is Android Nougat alleen voor de Pixel C en Nexus 9 voorhanden.

Android Developer Dashboard (januari 2017)

Andere Android-versies

De populairste Android-versie van het moment is Android Lollipop (5.0 en 5.1). Eén op de drie Android-apparaten draait hier op. Lollipop wordt op enige afstand gevolgd door Android 6.0 (Marshmallow). Ruim een kwart van alle tablets en smartphones (29,6%) draait op de inmiddels anderhalf jaar oude versie. Android 4.4 (KitKat) en Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) komen niet verder dan 22,6% en 11,6%. Na Nougat vormen Android Ice Cream Sandwich (4.0) en Gingerbread (2.3) de hekkensluiters met een marktaandeel van achtereenvolgens 1,1% en 1%. Android 2.2 (Froyo) is na ruim 6,5 jaar eindelijk uit de statistieken verdwenen. Versie die een kleiner aandeel dan 0,1% hebben, worden niet in de distributiecijfers meegenomen. Daarnaast ondersteunt de Google Play Store deze antieke Android-versie al een tijdje niet meer.

iOS

Eerder deze week maakte Apple haar distributiecijfers bekend. Daaruit blijkt dat iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, op driekwart (76%) van alle iPads en iPhones is te vinden. Een knappe prestatie aangezien iOS 10 nog geen vier maanden oud is. Google kan van dergelijke cijfers alleen maar dromen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Velen mogen dus van geluk spreken dt zij de Nougat nog niet hebben.
    De update 7.1.1 is voor veel toestellen die deze versie al hebben een regelrechte ramp.
    Vooral de accu loopt zeer snel leeg en er zijn meer problemen gemeld.

Reageer