Android Nougat groeit gestaag door

0

De nieuwste Android distributiecijfers zijn binnen. Volgens de laatste berekeningen stijgt het marktaandeel van Android Nougat van 0,3% naar 0,4%. Bij de andere Android-versies zien we eveneens geen grootse veranderingen.

Dat kunnen we afleiden uit de meest recente distributiecijfers die Google bekend heeft gemaakt via haar Android Developer Dashboard.

Android Nougat

Eind augustus rolde Google de nieuwste van haar besturingssysteem uit: Android 7.0 Nougat. Begin oktober werd de eerste grote update aangekondigd: Android 7.1. Deze versie bracht verschillende nieuwe functionaliteiten naar de tablet. Zo kunnen ontwikkelaars App Shortcuts of snelkoppelingen toevoegen aan hun applicaties, introduceerde Google een blauwlichtfilter en wordt er voor het eerst ondersteuning geboden voor Googles VR-platform Daydream. Maandagavond bracht de zoekmachinegigant een nieuwe incrementele update uit: Android 7.1.1. Deze update staat voornamelijk in het teken van prestatieverbeteringen en het pletten van diverse bugs.

Afgelopen maand dook Android Nougat voor het eerst op in de distributiecijfers van Google. Het marktaandeel van deze Android-versie kwam toen uit op 0,3%. Inmiddels zijn we een maand verder en klimt deze versie van Googles besturingssysteem een stukje verder. Volgens de laatste peilingen draait 0,4% van alle Android-tablets en –smartphones die de Google Play Store bezoeken op de nieuwste Android-versie. Een marginale stijging dus. Dat komt omdat Nougat vooralsnog voor een klein aantal toestellen beschikbaar is. Als we het over tablets hebben, dan beschikken alleen de Nexus 9 en Pixel C over de nieuwste Android-versie. Onder de smartphones zijn dat er een stuk meer: de Google Pixel, Google Pixel XL en nagenoeg alle Nexus-telefoons. De LG V20 en Huawei Mate 9 draaien standaard op Android Nougat.

Android Developer Dashboard (december 2016)

Andere Android-versies

Android 5.0 en 5.1 (Lollipop) is verreweg de populairste Android-versie. Deze heeft een marktaandeel van 34% (was 34,1%). Op de hielen gevolgd vinden we Android 4.4 (KitKat). Bijna een kwart van alle Android-apparaten die naar de Play Store surft, draait op deze Android-versie (is nu 24%, was 25,2%). Het aandeel van Android 6.0 (Marshmallow) is inmiddels gegroeid tot 26,3%. Bij de vorige peiling was dat nog 24%.

Android 2.2 (Froyo), 2.3 (Gingerbread) en 4.0 (Ice Cream Sandwich) vormen de hekkensluiters. Hun aandeel bedraagt respectievelijk 0,1%, 1,2% en 1,2%. Onlangs kondigde Google aan dat het vanaf heden niet langer apparaten met Android Gingerbread en Android Honeycomb ondersteunt in haar applicatiewinkel. Dat is ook niet vreemd als je nagaat dat deze versies van Googles besturingssysteem ruim 5 jaar oud zijn.

iOS

Uit de laatste adoptiepercentages van Apple blijkt dat 63% van alle iDevices draait op iOS 10. Zijn voorganger iOS 9 is nog maar op 29% van alle iPads en iPhones te vinden. Een kleine groep van 8% heeft een apparaat dat op iOS 8 of ouder draait.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer