TabletGuide weekoverzicht van week 47 (2016)

0

Heb je de afgelopen week weinig tijd gehad om de laatste ontwikkelingen op tabletgebied te volgen? Dan is het TabletGuide weekoverzicht de uitkomst voor jou. Na het lezen van deze rubriek ben je weer helemaal op de hoogte van de gebeurtenissen van afgelopen week. De meest geruchtmakende verhalen, opvallende nieuwsfeiten, de nieuwste tablets en apps: van alles passeert de revue in het TabletGuide weekoverzicht.

Bekijk hieronder de belangrijkste gebeurtenissen van week 47 (21 november tot en met 27 november 2016).

Android Nougat in de statistieken van Google

Android 7.0 (Nougat) wordt voor het eerst sinds de lancering eind augustus in de statistieken van Google genoemd. Volgens de laatste editie van het Android Developer Dashboard is het besturingssysteem op 0,3% van alle Android-tablets en –smartphones te vinden.

De reden waarom het aantal apparaten met Android Nougat nog altijd zo klein is, heeft te maken met de beschikbaarheid. Het OS is nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar. Zo zijn de Nexus 9 en Pixel C de enige tablets die op Android Nougat draaien. Er is nog geen fabrikant die sinds de lancering een tablet heeft uitgebracht die out-of-the-box op de nieuwste versie van Googles besturingssysteem draait. Het resultaat is voornamelijk te danken aan de smartphones.

De populairste Android-versie is Android 5.0 en 5.1 (Lollipop)  Deze versie heeft een marktaandeel van 34,1% in de Google Play Store. Op de hielen gevolgd vinden we Android 4.4 (KitKat). Een kwart van alle Android-apparaten die naar de Play Store surft, draait op deze Android-versie. Het aandeel van Android 6.0 (Marshmallow) is inmiddels gegroeid tot 24%. Bij de vorige peiling was dat nog 18,7%.

Android Developr Dashboard (november 2016)

Specificaties Lenovo Miix 520 bekend

De Lenovo Miix 520 wordt de opvolger  van de Lenovo Miix 510. Wanneer de convertible officieel gepresenteerd wordt en wat hij gaat kosten is niet bekend. De specificaties daarentegen zijn wel al uitgelekt. Zo heeft de Miix 520 onder meer een 12.3 inch scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Hij wordt aangedreven door een zesde generatie Intel Core Skylake of zevende generatie Intel Core Kaby Lake processor. Het werkgeheugen loopt uiteen van 4GB tot 16GB, de opslagcapaciteit van 128GB tot 1TB Solid State Drive.

Voorop vinden we een 5 megapixelcamera die je kunt gebruiken voor videobellen en Windows Hello. De camera setup aan de achterkant is wel bijzonder. Hier heeft Lenovo namelijk niet één, maar twee lenzen geplaatst: een 8 en 2 megapixelcamera. Deze moeten straks ingezet kunnen worden voor Augmented Reality. Tot slot krijgt de convertible drie USB-poorten, LTE-modem en 41 Whr batterij. Het besturingssysteem is afkomstig van Microsoft: Windows 10.

Lenovo Miix 520

Gerucht: Huawei MateBook verschijnt volgend jaar in meerdere formaten

De Huawei MateBook werd begin dit jaar op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona uit de doeken gedaan. Deze heeft een 12 inch groot IPS LCD-scherm. Dat is al behoorlijk fors voor een tablet of convertible, maar het kan en moet groter als we een anonieme bron mogen geloven.

Hij vertelde deze week tegenover GizmoChina dat Huawei nog twee andere formaten gaat uitbrengen: 13 en 15 inch. Deze schermen worden volgens hem gefabriceerd door Foxconn. Ook zou Huawei zichzelf een doelstelling hebben opgelegd om volgend jaar twee keer zo veel tablets te verkopen als dit jaar.

Huawei MateBook

Gerucht: iPad Pro (10.5) in de maak

Het is half augustus als we voor het eerst horen dat Apple een nieuwe form factor wil introduceren. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft momenteel drie verschillende schermformaten als het om tablets gaat: 7.9 inch, 9.7 inch en 12.9 inch. Het bedrijf zou daar nog een vierde maat aan willen toevoegen: deze zou een beelddiagonaal hebben van 10.5 inch. Dit gerucht wordt ditmaal opnieuw bevestigd door een anonieme bron uit de Taiwanese productieketen.

Apple zou van plan zijn om volgend jaar een derde iPad Pro model te introduceren. De huidige varianten hebben een schermgrootte van 12.9 en 9.7 inch. Daar wordt de 10.5 inch form factor volgens de bron aan toegevoegd. In oktober hoorden we ook geluiden over een iPad Pro Mini, maar dat lijkt door dit verhaal ontkracht te worden.

Volgens de tipgever denkt Apple in het eerste kwartaal van 2017 in totaal twee miljoen exemplaren van de iPad Pro (10.5) te verkopen. Voor heel 2017 wordt dat aantal geschat op vijf tot zes miljoen.

iPad Pro (9.7)

Black Friday: de beste aanbiedingen op een rij

Op zoek naar een nieuwe tablet, maar heb je geen zin om je helemaal blauw te betalen? Grijp dan nu je kans. Nog tot en met middernacht heb je de kans om een tablet tegen flinke korting te kopen.

Afgelopen vrijdag startte Black Friday. Die dag en het daar op volgende weekend (en soms de maandag) geven retailers flinke korting op tal van consumentenelektronica, waaronder dus tablets. TabletGuide heeft de beste aanbiedingen bij de grootste retailers voor je op een rij gezet.

Je hebt nog tot vanavond 23.59 de tijd om een tablet of convertible te kopen. Daarna loopt de actieperiode af bij de meeste winkeliers. Sommige gaan nog een dag langer door. Deze maandag wordt ook wel Cyber Monday genoemd.

Black Friday: de beste aanbiedingen op een rij

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2732 x 2048
  • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • Processor Apple A9X
  • Gewicht 713 gram
  • Opslagruimte 128 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer