Google Prompt, de nieuwe twee-stap authenticatiemethode

0

Google heeft een nieuwe twee-stap authenticatiemethode gepresenteerd. Voortaan verschijnt er een waarschuwingsvenster of prompvenster in  beeld als je probeert in te loggen op bijvoorbeeld je Gmail account. Hierdoor moet de drempel om twee-stap authenticatie te gebruiken nog kleiner worden.

Dat schrijft Google in een nieuwe blogbijdrage.

Twee-stap authenticatie

Alle online diensten worden voor oneigenlijk gebruik afgeschermd door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat is al sinds jaar en dag. Maar inmiddels is dat een behoorlijk achterhaalde methode. Zo lezen we geregeld verhalen in de media over gelekte wachtwoorden en gehackte wachtwoorddatabases. Dr. Pepper, LinkedIn en het Sony PlayStation netwerk om maar enkele voorbeelden te noemen.

Aangezien veel mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten gebruiken, veranderen ze halsoverkop het wachtwoord van de gehackte dienst. Zeer verstandig, maar er zijn meerdere manieren om je online accounts tegen ongewenste invloeden te beschermen.

Een bekende alternatieve –of beter gezegd: aanvullende– beveiligingsmethode is de zogeheten twee-stap authenticatie of twee-stap verificatie. Een gebruikersnaam en wachtwoord zijn dan niet voldoende om in te loggen op een account. In dat geval wordt een aanvullende code via e-mail of sms naar je tablet of smartphone opgestuurd die je moet invoeren om te kunnen inloggen. Een veilige en handige manier om een extra beveiligingslaag aan te brengen.

Google Prompt

Toch zijn het nog maar relatief weinig mensen die gebruikmaken van twee-stap verificatie. Om deze beveiligingsmethode laagdrempeliger te maken komt Google met een nieuwe vorm van twee-stap authenticatie: Google Prompt.

Het idee is simpel: in plaats van een extra wachtwoord of pincode in te voeren, verschijnt er een waarschuwingsvenster in beeld. Je krijgt dan de keuze voorgeschoteld of je de inlog wilt goedkeuren of afwijzen. Een simpele ‘ja’ of ‘nee’, geen gedoe meer met wachtwoorden en X-cijferige pincodes.

Het is niet mogelijk om de oude en nieuwe vorm van twee-stap authenticatie naast elkaar te gebruiken. Je zult dus een keuze moeten maken.

Via je Google account stel je de nieuwe twee-stap verificatiemethode in. Als je eenmaal bent ingelogd ga je naar Inloggen en beveiliging > Authenticatie in twee stappen en volgt de stappen op het scherm.

Beschikbaarheid

Om Google Prompt te kunnen gebruiken moet je over de nieuwste versie van Google Play Services beschikken. Deze uitrol begint binnen nu en enkele dagen. Werk je met een iPad of iPhone? Dan moet je eerst de officiële Google app op je tablet of smartphone installeren.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer