iOS 10: alle veranderingen en toevoegingen op een rij

0

Maandagavond was het zo ver: toen ging het Worldwide Developer Conference (WWDC) van start. Liefhebbers en ontwikkelaars hadden lang op dit moment gewacht. Apple gebruikt het podium van het WWDC om zijn nieuwste producten en diensten te tonen. In het verleden zagen we hier onder meer de Apple Watch, Apple TV en tal van MacBooks voorbijkomen. Om de nieuwste iPhone en iPad aan te kondigen houdt Apple afzonderlijke evenementen.

De keynote speech van maandagavond stond bol van de aankondigingen. Zo zagen we onder meer de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor de Mac voorbijkomen: MacOS Sierra. Inderdaad: OS X is omgedoopt tot MacOS, wat meer in lijn ligt met de benamingen van Apple’s andere mobiele besturingssystemen. Tevens kondigde Apple tijdens de openingsceremonie WatchOS 3, nieuwe functies voor tvOS, de facelift van Apple Music en de introductie van Swift Playground aan. Dat laatste is een platform waar kinderen op speelse wijze kunnen leren programmeren in Apple’s codeertaal Swift. Het bedrijf probeert al op jonge leeftijd kinderen aan zijn producten te binden.

Natuurlijk mogen we iOS 10 niet vergeten, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Deze iteratie brengt ongelooflijk veel vernieuwingen met zich mee. Zo veel dat TabletGuide heeft besloten om er een uitvoerig artikel aan te wijden.

iOS 10: dit is er nieuw

De huidige versie van Apple’s besturingssysteem is iOS 9.3.2, maar we weten dat het bedrijf aan een opvolger werkt in de vorm van iOS 9.3.3 en deze op korte termijn gaan uitrollen. Afgezien van alle incrementele updates die de afgelopen maanden verschenen, is Apple al geruime tijd bezig met het testen van iOS 10. Zo meldden MacRumors in maart dat ze in de webstatistieken zag dat sommige bezoekers al iOS 10 op hun iPhone of iPad hadden geïnstalleerd.

Behalve het bestaan viel er verder niets te zeggen over het besturingssysteem. Na maandagavond weten we precies wat iOS 10 brengt. Wij hebben alle nieuwe functies en toevoegingen van iOS 10 voor je op een rij gezet.

Lockscreen

We beginnen bij het vergrendelscherm, dat we ook wel kennen als het lockscreen. Zodra je je iPad of iPhone oppakt, wordt het scherm direct geactiveerd. Je hoeft dus niet langer op een knop te drukken om het scherm in te schakelen. Deze waakfunctie kennen we van de Apple Watch en wordt nu eindelijk ook naar andere iDevices gebracht.

Een andere toevoeging is dat je straks vanaf het lockscreen berichten uitgebreid kunt bekijken zonder dat je eerst de bijbehorende app hoeft te openen. Hiervoor maakt Apple gebruik van 3D Touch. Ook zijn notificaties makkelijker te verwijderen: weliswaar niet door een eenvoudige swipe-beweging zoals op Android, maar wederom door gebruik te maken van zijn drukgevoelige technologie. Notificaties  worden duidelijker weergegeven doordat ze groter ogen en chronologisch zijn ingedeeld. Ook is het eenvoudiger geworden om de widgets en camera te bereiken vanaf het notificatiescherm.

3D Touch

We noemden net al enkele nieuwe toepassingen met 3D Touch, maar Apple heeft nog meer voor ons in petto. Zo is het in iOS 10 mogelijk om vanuit het lockscreen het widgetpaneel te openen. Dit paneel is overigens door Apple onder handen genomen. Zowel de weergave als de vormgeving van de widgets zijn aangepakt.

Door harder op app-icoontjes te drukken verschijnen er uitgebreidere widgets in beeld. Zo is het mogelijk om een weersvoorspelling voor de komende dagen op het scherm op te roepen als je Apple’s eigen weerapplicatie gebruikt in combinatie met 3D Touch. Ook voor het bekijken van foto’s en video’s gebruik je deze drukgevoelige technologie.

Siri

Siri heeft in iOS 10 een prominentere rol gekregen. Zo kun je straks meer apps van onafhankelijke ontwikkelaars aansturen. Dat betekent dat ontwikkelaars straks hun eigen Siri-toepassingen kunnen inbouwen in hun apps. Zo wordt het dus mogelijk om een taxi te reserveren via Uber, of een pizza te bestellen met de Domino’s app. Apple’s digitale spraakassistent is eveneens compatibel met apps als WhatsApp, Slack, Pinterest, Runtastic en Runkeeper.

Ook kan Siri straks jouw foto’s doorzoeken. Fitnessdoelen stel je eveneens spraakgestuurd in en een Skype-gesprek start je eveneens met Apple’s spraakassistent. Grote kans dat deze functionaliteit aanvankelijk alleen in het Engels werkt en dat ondersteuning voor andere talen op een later tijdstip worden toegevoegd.

Siri is ook in het keyboard van je iPad, iPhone of iPod Touch te vinden. Zo wordt het mogelijk om jouw huidige locatie te delen doordat er een Share-knop in beeld verschijnt. Siri is eveneens geïntegreerd met QuickType. Zodoende komt de spraakassistent met betere woordsuggesties en slimmere antwoorden.

Foto’s

Apple’s Foto-app wordt voorzien van nieuwe software die het bedrijf Advanced Computer Vision (ACV) noemt. Deze software is in staat om mensen, dieren en andere objecten te herkennen en identificeren. Hierdoor worden je foto’s nog beter gegroepeerd: al je foto’s van die ene vakantie worden bij elkaar geplaatst. Dit alles gebeurt lokaal op jouw toestel en komt dus geen cloud bij kijken. Op deze manier wil Apple jouw privacyzorgen wegnemen.

Ook heeft Apple een nieuw tabblad aangemaakt die Memories heet. Deze maakt automatisch filmpjes waarin alle foto’s van een gebeurtenis worden verwerkt. Inclusief bijbehorende muziek. In dat opzicht verschilt Apple’s foto-app met Google Foto’s. Bij Google’s alternatief kun je alleen een collage aanmaken.

Apple Maps

Apple Maps is de tegenhanger van Google Maps. In het verleden heeft Apple meer dan eens forse kritiek gekregen op de navigatie-app, omdat het leek alsof deze haastig in elkaar was gezet. De verantwoordelijke man voor deze dienst moest dan ook het veld ruimen.

De afgelopen jaren heeft Apple zijn navigatiedienst flink aangepakt. Apple Maps is in een nieuw jasje gestoken en kent meer handige slimme functies.

Om te beginnen leert Apple Maps jouw favoriete locaties kennen. Zo weet hij op welke tijdstip je van en naar je werk gaat, welke restaurants en cafés je graag bezoekt, waar de school van je zoon of dochter is gevestigd, en ga zo maar door. Op basis van deze informatie geeft Apple Maps jouw actuele informatie, bijvoorbeeld als er file is als je onderweg bent naar kantoor. Maps geeft je dan alternatieve rij-instructies en weet hoeveel extra rijtijd dit in beslag neemt.

Ook nieuw is de optie om in en uit te zoomen. Handig om te kijken hoe je moet rijden, maar ook om de verkeersdrukte in te schatten. Ook de zoekfunctie in Apple Maps is verder uitgebreid.

Net als Siri wordt Apple Maps opengesteld voor ontwikkelaars. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld een tafeltje reserveren bij een restaurant, rechtstreeks vanuit Maps. Ook kun je bijvoorbeeld een taxi bestellen via de navigatie-app.

Apple Music

Apple Music is de muziekstreamingdienst die Apple vorig jaar lanceerde. In iOS 10 heeft Apple zijn muziekdienst flink onder handen genomen. Navigeren door je favoriete muziek is naar eigen zeggen nog eenvoudiger geworden. Zo heeft Apple onderin overzichtelijke tabbladen opgenomen. Ook is er in iOS 10 een tabblad waar alle muziek is terug te vinden die je hebt gedownload en onlangs hebt afgespeeld. Ook songteksten zijn straks te raadplegen via Apple Music.

Apple News

Apple News is weliswaar op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland en België, maar dat weerhoudt Apple er niet van om de nodige veranderingen door te voeren. Apple News heeft een nieuw design gekregen. Iedere sectie krijgt zijn eigen kleur zodat ze in één oogopslag zijn te herkennen. Tevens introduceert Apple abonnementen voor betaalde publicaties en kun je aangeven dat je een bericht wilt ontvangen als er baanbrekend nieuws is.

Apple News telt zo’n 2.000 publicaties en heeft meer dan 60 miljoen bezoekers die de app maandelijks gebruiken. Wanneer deze toepassing in ons land beschikbaar is, is nog altijd onduidelijk.

Home

Om slimme huishoudelijke apparaten centraal aan te sturen gaat Apple een aparte app lanceren: Home. Even snel de lamp aan of uit doen in de slaapkamer of andere ‘connected devices’ zoals een thermostaat aansturen is een peulenschilletje met Home. De app geeft gebruikers een overzicht van alle apparaten die werken met HomeKit.

Telefoon en voicemail

iOS 10 introduceert de optie om een transcript op te vragen van ingesproken voicemailberichten. Je hoeft deze berichten dan niet langer af te luisteren, maar kunt ze eenvoudig doorbladeren. Of deze functie ook in het Nederlands wordt ondersteund is nog maar de vraag. Persoonlijk acht ik die kans klein aangezien de meeste gesproken functies aanvankelijk alleen in het Engels te gebruiken zijn.

Een andere nieuwe toevoeging aan iOS 10 is dat je vanuit je Contacten iemand rechtstreeks via Skype of WhatsApp kunt bellen. Tevens komt er een API voor VoIP-apps. Dat betekent dat de makers deze kunnen integreren met bijvoorbeeld recente telefoongesprekken en favorieten, of deze aan het beginscherm kunnen toevoegen.

iMessage

Apple’s berichtenapp iMessage gaat straks rich links tonen. Dat betekent simpel gezegd dat je extra informatie voorgeschoteld krijgt die betrekking heeft op de inhoud van de link. Als iemand je een video doorstuurt, kun je een preview hiervan openen. Bij gewone links krijg je meer informatie over de pagina waarnaar deze linken.

Emoji’s toevoegen met iMessage wordt eenvoudiger. Emoji’s worden voortaan drie keer zo groot weergegeven als voorheen. Ook vertelt Apple je welke woorden je kunt omzetten in een emoji. Tevens introduceert Apple nieuwe bubbeleffecten om berichten in grote of kleine letters weer te geven. Ook kun je straks een boodschap verbergen achter een patroon. De ontvanger maakt deze zichtbaar door op het scherm te tikken met zijn vinger. Ook is het mogelijk om handgeschreven berichten te versturen door deze te tekenen op je iPhone.

Niet alleen Siri en Apple Maps worden opgesteld voor derden. Dat geldt ook voor iMessage. Zo kunnen ontwikkelaars apps maken die binnen de berichtenapp te gebruiken zijn, zoals bijvoorbeeld stickers of animated gifs. Dat is al langer mogelijk met Facebooks alternatief Messenger. Tevens wordt het mogelijk om betalingen te verrichten vanuit iMessage.

Standaard-apps

Apple heeft maandag diverse van zijn eigen apps in de App Store geplaatst. Dit heeft Apple gedaan omdat het vaker updates wil uitbrengen voor zijn eigen apps. Dit kan nu alleen als Apple een systeemupdate uitrolt. Het bedrijf wil hier niet langer afhankelijk van zijn. Sommige media suggereren dat gebruikers met iOS 10 standaard-apps als Agenda, Aandelen, Foto’s en Gezondheid van hun tablet of smartphone kunnen verwijderen en eventueel opnieuw installeren. In april ging het gerucht de ronde dat gebruikers straks deze standaard-apps kunnen verbergen. Hier zei Apple maandagavond geen woord over.

Beschikbaarheid iOS 10

iOS 10 verschijnt in het najaar. Als we het verleden als uitgangspunt nemen, dan kunnen we het nieuwe besturingssysteem ergens tussen half en eind september verwachten. Dat is de periode dat Apple meestal een nieuwe iPhone aankondigt en tegelijkertijd de nieuwste versie van zijn besturingssysteem uitrolt.

Compatibel

Op welke apparaten is iOS 10 straks te gebruiken? Apple heeft op zijn iOS 10 Preview Page een overzicht opgenomen met alle iPads, iPhones en iPods die het nieuwe besturingssysteem aankunnen. Daar noemt het bedrijf de onderstaande apparaten.

iPads
iPad 4 (iPad with Retina), iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro (12.9), iPad Pro (9.7), iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4.

iPhones
iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE.

iPod
iPod Touch (zesde generatie).

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2732 x 2048
  • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • Processor Apple A9X
  • Gewicht 713 gram
  • Opslagruimte 128 / 32
  • Alle specificaties
  • Schermdiagonaal 7.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 203 x 134 x 6 millimeter
  • Processor Apple A8x (triple-core 64-bit)
  • Gewicht 299 gram
  • Opslagruimte 128 / 16 / 64
  • Alle specificaties
  • Schermdiagonaal 9.7 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 240 x 169.5 x 6.1 mm
  • Processor Apple A8x (triple-core 64-bit)
  • Gewicht 437 gram
  • Opslagruimte 128 / 16 / 64
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer