TabletGuide weekoverzicht van week 41

0

Heb je de afgelopen week weinig tijd gehad om de laatste ontwikkelingen op tabletgebied te volgen? Dan is het TabletGuide weekoverzicht de uitkomst voor jou. Na het lezen van deze rubriek ben je weer helemaal op de hoogte van de gebeurtenissen van afgelopen week. De meest geruchtmakende verhalen, opvallende nieuwsfeiten, de nieuwste tablets en apps: van alles passeert de revue.

Bekijk hieronder de belangrijkste gebeurtenissen van week 41 (5 oktober tot en met 11 oktober 2015).

Microsoft onthult Surface Pro 4

Deze week stond in het teken van de vele nieuwe tablets en convertibles. Naast Microsoft presenteerden ook HP en Dell enkele nieuwe modellen. De grote aandachtstrekker was echter de Surface Pro 4 van Microsoft. De high-end Windows-tablet heeft onder meer een 12.3 inch scherm met een resolutie van 2736 x 1824 pixels, pixeldichtheid van 267 ppi, zesde generatie Intel Core processor, 4/8/16GB werkgeheugen, 128/256/512GB flash-geheugen (SSD), een Type Cover inclusief vingerafdrukscanner en een nieuwe Surface Pen. Bekijk alle specificaties van de Surface Pro 4 en de nieuwe functies van de accessoires.

Ook de prijzen van de Surface Pro 4 zijn bekend gemaakt door Microsoft. Er verschijnen zes verschillende configuraties waarbij de processor, RAM en opslaggeheugen onderling verschillen.

  • Surface Pro 4 Core m3 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 999 euro incl. btw
  • Surface Pro 4 Core i5 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 1.099 euro incl. btw
  • Surface Pro 4 Core i5 256GB (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.449 euro incl. btw
  • Surface Pro 4 Core i7 256 (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.799 euro incl. btw
  • Surface Pro 4 Core i7 256 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 1.999 euro incl. btw
  • Surface Pro 4 Core i7 512 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 2.449 euro incl. btw

De Surface Pro 4 is vanaf nu in de pre-order te bestellen bij diverse (web)winkels. De tablet ligt vanaf 19 november daadwerkelijk in de winkels.

Windows 10 Mobile in december beschikbaar

Windows 10 Mobile, Microsofts besturingssysteem voor tablets en smartphones die over een touchscreen beschikken dat kleiner is dan 8 inch, wordt in december uitgerold. Eerder noemde het bedrijf nog november als lanceerdatum, maar komt daar op terug. Aanvankelijk wilde Microsoft het besturingssysteem tegelijkertijd met Windows 10 uitbrengen, maar dat is om onbekende redenen niet gelukt.

En nu we het toch over Windows hebben: tijdens het Windows 10 Devices Event maakte Terry Myerson bekend dat inmiddels wereldwijd meer dan 110 miljoen apparaten op Windows 10 draaien. En dat in amper twee maanden na de lancering. Microsoft heeft zichzelf het doel opgelegd om in drie jaar tijd één miljard apparaten op het nieuwe besturingssysteem te laten draaien. Om de mijlpaal van één miljard apparaten te behalen is nog een lange weg te gaan, maar het begin is in ieder geval goed.

Dell toont Dell XPS 12

Dat hij eraan zat te komen was bekend, maar afgelopen week was het dan eindelijk zover: Dell onthulde de Dell XPS 12, een high-end Windows-tablet die verkrijgbaar is met 4K-scherm (3840 x 2160 pixels). Onder de motorkap is een gloednieuwe Skylake-processor van Microsoft terug te vinden. Het werkgeheugen bedraagt 8GB, de opslagcapaciteit 128GB of 256GB (SSD). De tablet heeft niet één, maar twee USB-C poorten. Naast de tablet krijg je een hulpstuk om van USB-C naar USB-A te converteren, een qwerty-toetsenbord met trackpad en Active Pen.

De Dell XPS 12 verschijnt in twee varianten:

  1. Full HD-scherm, 8GB RAM, 128GB SSD en Intel Core m5;
  2. 4K/UHD, 8GB RAM, 256GB SSD en (hoogstwaarschijnlijk) Intel Core m5.

De eerste uitvoering kost 999 dollar, de tweede 1.299 dollar. Beide configuraties zijn vanaf november verkrijgbaar in de VS. Nederlandse prijzen en releasedatum zijn nog niet bekend gemaakt.

Dell XPS 12 (2015)

HP presenteert Spectre x2, Spectre x360 en Envy Note 8

Ten slotte onthulde het Amerikaanse Hewlett-Packard (HP) deze week een drietal nieuwe tablets: de HP Spectre x2, HP Spectre x360 en HP Envy Note 8. Om de specificaties van deze high-end convertibles te bekijken hoef je alleen op de linkjes te klikken/drukken.

De HP Spectre x2 ligt vanaf november in de winkels vanaf 999 euro. De HP Spectre x360 is eveneens vanaf november te koop. Het instapmodel kost 1.199 euro. De HP Envy Note 8 ten slotte is ook vanaf november verkrijgbaar in ons land vanaf 599 euro.

HP Spectre x2

Updateplannen Sony bekend

Sony maakte afgelopen week bekend welke tablets en smartphones de komende maanden een update naar Android 6.0 (Marshmallow) kunnen verwachten. Een concrete datum kan Sony helaas niet noemen, onder meer omdat het daarvan afhankelijk is van providers om de update uit te rollen. We weten in ieder geval dat de Sony Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3 Tablet Compact en Xperia Z4 Tablet op termijn hun toestel kunnen updaten naar het nieuwe besturingssysteem van Google. Weten of jou smartphone ook op de updatelijst staat? Lees dan het hele artikel door de link te volgen.

Kwart Android-apparaten draait op Android Lollipop

Deze week maakte Google bekend dat bijna één op de vier Android-tablets en –smartphones (23,5%) op Android Lollipop draait. Anders gezegd, dat betekent dat ruim driekwart van alle Android-toestellen op een Android-versie draait die twee jaar of ouder is. Het is tekenend voor de fragmentatie van het besturingssysteem. Ter vergelijking: volgens de laatste berekeningen van Apple is iOS 9 nog geen maand na de lancering al op de helft (52%) van alle iPads en iPhones geïnstalleerd.

‘iPad Pro eerste week november te koop’

Ten slotte dook deze week het gerucht op dat de iPad Pro, die op 9 september werd aangekondigd, vanaf de eerste week in november te koop is. Het gaat hier echter wel om de Amerikaanse markt. Nederlandse prijzen en releasedatum zijn tot op heden nog niet bekend gemaakt door Apple. De kans dat we de iPad Pro dit jaar in ons land al te zien krijgen is overigens klein, omdat Apple de iPad Pro slechts een beperkte oplage heeft afgenomen. Oorzaak: Sharp is momenteel de enige leverancier van het Oxide TFT-scherm. Vanaf november en begin volgend jaar zullen meerdere fabrikanten de schermen produceren voor de iPad Pro.

Shooty Skies

Vorige week lanceerde de maker van Crossy Road een nieuwe titel: Shooty Skies. Gezien het succes van het eerste spel heb ik ook deze game onmiddellijk gedownload en gespeeld. Mijn bevindingen van deze shooter in voxel-stijl heb ik een review uiteengezet.

Shooty Skies is momenteel alleen op de iPad te spelen. Ook Android-gebruikers kunnen deze game straks spelen, zo heeft de ontwikkelaar beloofd.

Download Shooty Skies in de App Store

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer