Windows 10 bespiedt activiteiten kinderen

0

Windows 10, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, stuurt ouders standaard iedere week een gedetailleerd overzicht van wat hun kind of kinderen hebben uitgespookt op de tablet of computer. Het gaat daarbij zowel om online als offline activiteiten.

Dat schrijft De Volkskrant.

Windows 10 is sinds 29 juli gratis te downloaden voor consumenten die een tablet of PC hebben die op Windows 7, 8 of 8.1 draait. Vlak voor de lancering van het nieuwe besturingssysteem luidde de Consumentenbond al de noodklok. De consumentenwaakhond waarschuwde dat Microsoft allerlei privacyinstellingen standaard ongunstig voor consumenten heeft ingesteld. Zo stuurt het besturingssysteem alle getypte en gesproken tekst door naar het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf, analyseert het iedere bezochte website met SmartScreen-technologie en mag elk programma of app op je tablet of PC jouw unieke reclame-ID uitlezen.

De Consumentenbond heeft op haar website beschreven hoe je deze privacyinstellingen aanpast.

Maar dat is kennelijk nog niet alles. Windows 10 is niet bepaald privacyvriendelijk voor kinderen. Met de standaardinstallatie (express setup) krijgen ouders ongevraagd iedere week een activiteitenrapportage. Hierin is gedetailleerd te lezen wat hun kroost de afgelopen week heeft gedaan op je tablet of computer. Hierin staat onder meer welke websites ze hebben bezocht, wanneer en hoelang ze online waren, welke apps ze hebben gebruikt, en ga zo maar door.

Zorgen

Vele ouders hebben hierover hun zorgen geuit op social media. Zo is deze persoon bang dat kinderen geslagen of uit huis gezet worden als uit hun surfgeschiedenis blijkt dat ze homoseksueel of trensgender zijn. Ook LGBT-organisaties als het Australische Minus18 hebben hun zorgen geuit over deze maatregel van Microsoft.

In de gaten houden wat je kinderen online uitspoken is op dit moment ook mogelijk met Windows 8.1 (RT). Grote verschil is echter dat deze gezinsfunctie (Family Safety zoals Microsoft het noemt) niet standaard is ingeschakeld. Met andere woorden, ouders moeten dit zelf actief inschakelen als ze daar gebruik van willen maken.

Microsoft schrijft overigens op haar website dat ouders enkele stappen moeten uitvoeren om de gezinsinstellingen in Windows 10 opnieuw in te schakelen. Wees in ieder geval op uw hoede.

Wat vindt jij ervan dat de gezinsfunctie standaard is ingeschakeld in Windows 10?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer