Windows 10 geeft meer controle over tablet-modus

0

Eind september vorig jaar onthulde Microsoft de eerste beelden van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 10. Net als bij Android 5.0 (KitKat) krijgen alle platforms –desktop, laptop, tablet en smartphone– een en dezelfde interface, met onderling een paar kleine verschillen. Zo krijgt het OS voor tablets vanzelfsprekend meer aandacht voor touchscreens. Bij de presentatie noemde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf dit ‘Continuum’, maar sommigen kennen dit wellicht als de tablet-modus. Door een nieuw screenshot weten we dat gebruikers meer controle om hun gebruikservaring op tablets vorm te geven.

In een nieuwe build die Microsoft afgelopen week heeft vrijgegeven –build-nummer 10056 voor de geïnteresseerden–  zijn bij de instellingen een tweetal nieuwe opties te vinden. Allereerst ga je naar het algemene instellingenmenu (settings) en dan zoek je het menu-item Tablet Mode. Daar vind je de twee nieuwe features die je kunt activeren.

Tablet-modus activeren

In de eerste nieuwe optie kun je aangeven of je wilt dat je tablet bij het opstarten automatisch naar de tablet-modus overgaat of niet. Op schermafbeelding in dit artikel zie je dat deze automatisch op ‘off’ staat. Het is dan ook een interessante vraag of fabrikanten deze optie straks standaard kunnen inschakelen of niet, om gebruikers vanaf het allereerste moment –ook wel de ‘out of the box experience’ genoemd– optimaal te laten genieten van de tablet-modus.

Taskbar

Een andere nieuwe optie in Windows 10 is dat de taskbar weer is teruggekeerd. Wie met Windows 8 of Windows 8.1 werkt weet dat het oude startmenu verdwenen is en plaats heeft gemaakt voor een nieuwe Windows-knop. Hiermee schakel je met één druk of klik tussen het metro-menu met live tiles en het oude vertrouwde bureaublad. In Windows 10 verschijnt weer het startmenu, zoals je dat van voorgaande versies gewend was.

De tweede nieuwe instelling in build-nummer 10056 heeft met de weergave van de app-icoontjes in het startmenu te maken. Je kunt er namelijk voor kiezen om deze te verbergen als je de tablet-modus activeert, of dat je ze gewoon wilt blijven zien. Dit is met name handig als je met een kleine Windows-tablet werkt en je ruimte wilt besparen op je scherm.

Zoals je ziet gaat het om twee kleine updates, maar bieden wel de mogelijkheid om je Windows-tablet een geheel eigen look and feel te geven.

Voor al het laatste nieuws Windows 10 op tablets volg je de Windows 10-tablet tag.

Bron: Neowin.net

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer