‘YouTube Kids toont te veel reclame’

0

YouTube Kids, Googles nieuwe kindvriendelijke versie van zijn populaire videoplatform, biedt helemaal geen veilige en beschermde omgeving voor kinderen. Volgens diverse Amerikaanse belangengroepen worden de allerjongsten voortdurend blootgesteld aan reclame. Ze roepen de Federal Trade Commission (FTC) op om een onderzoek in te stellen.

Dat meldt PCWorld.

De klacht is ingediend door het Center for Digital Democracy, de Campaign for a Commercial-Free Childhood en de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Volgens de belangenorganisaties vertroebelt en overtreedt Google de reclameregels die gelden voor commerciële televisie. In de aanklacht aan de FTC schrijven ze onder meer:

“This blending of children’s programming content with advertising material on television has long been prohibited because it is unfair and deceptive to children. The fact that children are viewing the videos on a tablet or smartphone screen instead of on a television does not make it any less unfair and deceptive.”

De Federal Trade Commission of FTC is een organisatie die als doel heeft om consumenten te beschermen en toe te zien op de naleving van de Amerikaanse concurrentieregels. In de brief aan het FTC vragen de belangenorganisaties aan de waakhond om een onderzoek in te stellen naar de praktijken van Google.

Reactie Google

In een reactie zegt Google zich van geen kwaad bewust te zijn, omdat het geen persoonlijke gegevens van kinderen verzamelt. Een woordvoerder zegt verder dat het bedrijf vooraf veel overleg heeft gevoerd met diverse belangengroepen over YouTube Kids en dat het bedrijf altijd openstaat voor feedback om de app te verbeteren.

Kritiek

Dale Kunkel, professor op het gebied van communicatie op de University of Arizona, stelt dat Google zijn boekje ver te buiten gaat. Hij noemt YouTube Kids “the most hyper-commercialized media environment for children I have ever seen”. In een reactie aan PCWorld laat hij weten:

“It’s astonishing that a major company like this would be so completely out of touch with the special protections typically afforded to children in electronic media.”

Jeffrey Chester van het Center for Digital Democracy laat in een reactie weten dat YouTube Kids terug naar de tekentafel moet.

“They [Google] are focused on transforming kids’ clicks and eyeballs into much needed profits, so much so they lost sense of their corporate responsibility to young people and their families. The app needs to be redesigned to act as a age-appropriate channel for young children, not as just another Google ad-supported product application.”

YouTube Kids

Zes weken geleden lanceerde Google YouTube Kids. Het moest een videoplatform vormen om de allerjongsten te beschermen tegen niet-kindvriendelijke content. Daarom zijn er alleen maar cartoons en animatiefilms te vinden. YouTube Kids is op dit moment alleen beschikbaar in Noord-Amerika.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer