Dit is de eerste modulaire tablet ter wereld

0

Een Spaans bedrijf verkoopt sinds kort de eerste modulaire tablet ter wereld: de Click-ARM One. Veel onderdelen van de tablet zijn eenvoudig te vervangen. Het instapmodel kost 289 euro.
Modulaire apparaten lijken - tegen de zin van veel grote fabrikanten in - de toekomst te worden. Het Spaanse ImasD heeft met de Click-ARM One de primeur van ‘s werelds eerste modulaire tablet. Componenten als het display, de processor en het opslaggeheugen zijn los te klikken en te vervangen door de gebruiker. Deze methode doet denken aan Google’s modulaire smartphone ‘Project Ara’ en lijkt een goede optie om simpel je tablet te upgraden met bijvoorbeeld een snellere processor.

Specificaties

De verwisselbare voorkant is voorzien van een 10,1″ display dat 1280 bij 800 pixels telt. Het paneel is afkomstig van Samsung. Het basismodel van de ClickARM One bevat 16GB geheugen, een Exynos 4412 processor en 2GB werkgeheugen. Ook ondersteuning voor Wifi (2,4Ghz en 5Ghz), Bluetooth 4.0, HDMI en twee USB-poorten is aanwezig.

Een infographic op de website laat zien dat er gewerkt wordt aan een uitgebreid aanbod van verwisselbare onderdelen. In het tweede kwartaal (Q2) van dit jaar begint het project met instap-quadcore processors van Qualcomm en Intel, maar in het vierde kwartaal zou je kunnen kiezen uit onder meer een zeskernige Exynos 5260 met 4GB werkgeheugen. Qua connectiviteit zijn er in Q2 modules beschikbaar met Wifi, Bluetooth, GPS en 3G-ondersteuning, varianten met Ethernet-ondersteuning komen ook op de markt. In Q2 komen er vier geheugenmodellen die respectievelijk 16, 32, 64 en 128GB aan opslagcapaciteit aan boord hebben.

Uit de infographic valt ook op te maken dat je uit vier verschillende besturingssystemen kunt kiezen: Android, Ubuntu, Tizen en Madext. Op welke versies deze besturingssystemen, bijvoorbeeld Android, draaien, is onbekend. ImasD nodigt fabrikanten en ontwikkelaars uit om mee te werken aan de Click-ARM One tablet en heeft gegevens openbaar staan zodat mensen met een 3D-printer eigen onderdelen (bijvoorbeeld een andere behuizing) voor de tablet kunnen fabriceren.

Het basismodel van de tablet wordt momenteel via de officiele webstore verkocht voor 289 euro. Dit is een gelimiteerde opgave van slechts duizend stuks en afhankelijk van de vraag naar de tablet wordt hij geleverd tussen juni en september dit jaar. ImasD werkt ook aan een modulaire smartphone, zo valt op te maken uit deze pagina.

Wat vind jij van zo’n modulaire tablet? Handig of overbodig?

Share.

Over de auteur

Freelance tech journalist. Studeert aan de School voor Journalistiek. 1997. Meer over mij: www.rens-blom.com... Lees meer

Reageer