Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 review

0
8.8 Uitstekend

De Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 heeft een mooi afgewerkt design met opvallende elementen. Ook is hij zeer eenvoudig in gebruik en kun je vele uren zonder problemen typen. Al met al is de K480 een degelijk en volwaardig qwerty-toetsenbord met een goede prijs-kwaliteitverhouding die zijn investering meer dan waard is.

 • Design 9.5
 • Stabiliteit tablet 8.5
 • Bouwkwaliteit 9
 • Gewicht 7
 • Gebruiksvriendelijkheid 9
 • Prijs-kwaliteitverhouding 9.5
 • Gebruikers beoordelingen (3 stemmen) 7.7

Begin september onthulde Logitech de Bluetooth Multi-Device Keyboard K480. Met dit toetsenbord kun je tot drie apparaten draadloos verbinden. Met een grote draaiknop schakel je tussen je tablet, smartphone of laptop. Android, iOS, Windows, Chrome OS, OS X: alle grote (mobiele) besturingssystemen zijn compatibel met de K480. Op papier klinkt dit als een veelbelovend en multifunctioneel toetsenbord, maar hoe presteert dit hulpmiddel in praktijk? TabletGuide legt de K480 op de pijnbank.

Dit artikel is volledig getypt op de Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 (draadloos verbonden met mijn Alienware m17x met Windows 8.1). Tevens heb ik hem getest met de Samsung Galaxy Tab (2010), OnePlus One (2014), iPad Air (2013) en iPhone 4S (2011).

Naam: Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480
Compatibel met: Android-tablets en -smartphones, iPad, iPhone, Windows, OS X, Chrome OS
Afmetingen: 299 x 195 x 20 millimeter (L x B x H)
Gewicht: 820 gram
Prijs: 49,99 euro, te koop bij o.a. Wehkamp, Bol.com en MediaMarkt.

Systeemeisen

Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480: de naam bekt niet bepaald lekker, maar het geeft wel precies aan wat dit toetsenbord zo bijzonder maakt. Je kunt tot maximaal drie tablets, smartphones of andere apparaten via Bluetooth verbinden met de K480.

Het toetsenbord is compatibel met vrijwel alle Bluetooth-apparaten, maar deze dienen wel aan enkele systeemeisen te voldoen.

 • Een Android-tablet of –smartphone moet tenminste draaien op Android 3.2 (Honeycomb)
 • Een iPad of iPhone moet voorzien zijn van iOS 5 of hoger
 • PC’s en laptops moeten op Windows 7 of 8 draaien
 • Apple-computers moeten uitgerust zijn met OS X of hoger
 • Alle Chromebooks van Google zijn geschikt om met dit toetsenbord te gebruiken

Vormgeving

De Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 –vanaf nu kortweg de K480 genoemd– is verkrijgbaar in twee kleuren: in zwart/limoen en wit/grijs. Twee elementen springen meteen in het oog bij het aanschouwen van de K480: de limoengroene gleuf en de draaiknop met limoengroene accenten. In de gleuf plaats je een tablet en/of smartphone. In landschapmodus passen tablets met een display van 10.1 inch moeiteloos in de gleuf. Persoonlijk denk ik dat een Samsung Galaxy Tab S (10.5) ook nog wel past, maar dat durf ik niet te garanderen.

Zet je je tablet in portretmodus, dan kun je ook nog een smartphone ernaast plaatsen. Tablets met grotere schermen –zoals de Samsung Galaxy TabPRO 12.2 of Microsoft Surface Pro 3– passen niet in de gleuf. Om deze toch in combinatie met de K480 te gebruiken, moet je een standaard of tablethouder aanschaffen.

De grote draaiknop in de linkerbovenhoek heeft één functie: om te schakelen tussen de apparaten die je met Bluetooth aan de K480 hebt gekoppeld. Hoe je meerdere apparaten aan het toetsenbord koppelt, leg ik verderop in deze review uit. USB- of andere aansluitingen zijn niet in het toetsenbord verwerkt.

De aan/uitknop zit aan de onderkant, evenals een batterijklep waar twee AAA-batterijen in geplaatst kunnen worden (deze zijn bij de prijs inbegrepen).

Toetsen

De K480 heeft een volwaardig qwerty-toetsenbord. Alle toetsen die op een keyboard tegenkomt, vind je hier op terug. Logitech heeft rekening gehouden met alle gebruikers. Als je op een Windows-computer werkt, dan zul je de alt- en ctrl-knop regelmatig gebruiken. Voor een Mac zijn dat de option- en command-knop. Beide soorten zijn in de K480 verwerkt. Weliswaar niet als separate toetsen, maar als gecombineerde toets. Als je tussen Windows en OS X switch, dan fungeert de alt-knop van Windows als de command-knop voor OS X.

In plaats van een Windows-logo heeft de K480 een knop waar ‘Start’ op staat. Daarmee open je het Metro-menu.

Afhankelijk van het apparaat waar je op werkt hebben de F-knoppen een dedicated functie. Zo open je met F1 op een Windows-computer Internet Explorer en ga je met een tablet of smartphone naar het startscherm. Met F2 en F3 schakel je tussen apps, de F4 is de Vorige-knop, met F5 open je de zoekfunctie (zoekbalk in Windows, Google Voice Search of Spotlight), je kunt het volume regelen, en ga zo maar door. Van enige latency is niets te merken.

Apparaten koppelen

Nadat je het toetsenbord hebt ingeschakeld, kun je tot drie apparaten koppelen aan de K480. Moeilijk is het niet, maar je moet wel de volgende stappen wel in de juiste volgorde uitvoeren. Mocht je er na mijn beschrijving nog niet uitkomen, dan kun je op de website van Logitech een uitgebreide handleiding nalezen.

 1. Zet de draaiknop in de linkerbovenhoek in de juiste stand (1, 2 of 3).
 2. Geef aan of je een Android/Windows-apparaat, of een iOS/Mac OS-toestel wilt koppelen. Dat doe je door rechtsboven de PC- of i-knop tenminste drie seconden ingedrukt te houden. Er gaat een blauw lampje knipperen.
 3. Schakel de Bluetooth van je tablet, smartphone of computer in, zoek het apparaat en geef aan dat je verbinding wilt maken met de K480.
 4. Als alles tot nu toe goed is gegaan verschijnt er een code in beeld die je moet intypen en bevestigen met Enter.
 5. Je apparaat is gekoppeld.

Als je een tweede of derde apparaat wilt koppelen, herhaal je de bovenstaande stappen.

In praktijk

Het is prettig typen met de K480. Hoewel het toetsenbord nog geen 30 centimeter lang is, kun je er prima op werken. Deze volledige review heb ik met de K480 geschreven, zonder problemen en in hetzelfde tempo als ik gewend ben. Knippen, plakken, selecteren, screenshots maken, schakelen tussen vensters of applicaties: alles wat ik met het toetsenbord van mijn laptop doe, kan ik eveneens met de K480. De omvang van de toetsen is perfect. Dus of je nou een kort bericht of long copy schrijft, met de K480 kun je moeiteloos enkele uren achtereen typen.

Een Windows-computer, een Android-smartphone en een iPad: drie verschillende besturingssystemen en je kunt je ze allemaal tegelijkertijd aan de K480 koppelen. Schakelen tussen deze apparaten doe je met een simpele draai aan de knop. Het koppelen van de toestellen is nog het ‘lastigste’ klusje. ‘Lastigste’ heb ik bewust tussen aanhalingstekens gezet, want ook dat stelt niet veel voor als  je de stappen goed volgt.

Dat de F-knoppen speciale toegewezen functies hebben, zal voor menigeen een uitkomst zijn. Met een simpele druk op de knop kun je het volume van je muziek aanpassen, schakelen tussen apps, een screenshot nemen, etc. Ik persoonlijk heb er tijdens het testen weinig gebruik van gemaakt, maar het is een welkome toevoeging.

Conclusie

Het design is fraai, typen werkt goed, koppelen en schakelen gaat vlekkeloos. Is er dan helemaal niets op de Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480 aan te merken? Vrij weinig in mijn ogen. Het grootste gemis vind ik het ontbreken van een Send-knop. Vroeger hoefde je alleen maar op Enter te drukken om een bericht te versturen. Als automatisme druk ik dus op Enter, maar dat werkt dus niet meer. Als ik dus een bericht wil versturen, moet ik op Send klikken op mijn tablet of smartphone. Het was prettig geweest als dat ook met het toetsenbord kon.

Je kunt ook geen kijk- en werkhoek instellen voor je tablet of smartphone, maar dat is ook niet nodig. De sleuf is dusdanig gevormd dat de hoek optimaal is om mee te werken.

Wat mij onmiddellijk opviel is dat de K480 behoorlijk zwaar is: 820 gram, maar liefst twee keer zo zwaar als een gemiddelde tablet. Vraag is: doet dit er toe als hij op je bureau of werktafel staat? Dan niet. Als je hem voortdurend met je meeneemt van je huis naar je werkplek, dan is het gewicht wel een factor om rekening mee te houden.

De prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde. Voor minder dan 50 euro heb je weliswaar al een toetsenbord voor je tablet, maar deze is gegarandeerd niet zo veelzijdig als de K480. Je kunt er ook voor kiezen om extra geld neer te leggen zodat je ook tegelijkertijd een beschermhoes hebt, maar dan kun je niet met meerdere Bluetooth-apparaten tegelijkertijd werken.

Deze iPad-accessoire is onder andere te koop bij o.a. Wehkamp, Bol.com en MediaMarkt.

Pluspunten Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480

 • Mooi design
 • Dedicated keys
 • Toetsen hebben perfecte grootte
 • Zonder problemen lange tijd typen
 • Hoeft niet telkens opnieuw je apparaten te koppelen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480

 • Geen Send-knop
 • Gewicht

Bekijk hieronder de promotievideo van de Logitech Bluetooth Multi-Device Keyboard K480.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer