‘Productie Apple A9 chip voor nieuwe iPad’s gestart’

0

De productie van processors voor de nieuwste generatie iPhone en iPad’s zou deze week begonnen zijn, zo meldt een Koreaans rapport. Opvallend is dat concurrent Samsung deze taak op zich heeft genomen.

Terwijl de nieuwste iPhone’s (6 en 6 Plus) en iPad’s (Air 2 en Mini 3) pas sinds kort verkrijgbaar zijn, is Apple (natuurlijk) alweer bezig met hun opvolgers. Deze krijgen ongetwijfeld weer betere camera’s, mooiere schermen en snellere processors, maar dat alles komt niet uit de lucht vallen. Neem de processor, ook wel bekend als chipset of System on a Chip (SoC). Apple toestellen zijn voorzien van een A-soc, variërend van de A5 in oudere iPhone’s, tot de A8X in de iPad Air 2. Apple gebruikt deze chipsets wel, maar maakt ze niet zelf. Dit werkt wordt uitbesteed aan andere partijen, bijvoorbeeld TSMC en Samsung. Inderdaad, die Zuid-Koreaanse elektronicagigant waarmee Apple een tijd oorlog in de rechtbank voerde vanwege patentschendingen die over en weer zouden zijn gemaakt. Nu is er uit deze rechtszaken geen duidelijke winnaar gekomen, maar achter de schermen heeft Apple een flinke slag uitgedeeld. Waar Samsung eerder de volledige productie van de A7 processor kreeg toegewezen, mocht het bij de A8 chip slechts dertig procent produceren. De rest werd door een concurrent gedaan, en dat deed Samsung financieel veel pijn. Nu de rechtszaken achter de rug zijn, lijken de twee partijen weer wat beter met elkaar overweg te kunnen, wat vandaag bevestigd wordt.

Een Zuid-Koreaanse website zou een rapport in handen hebben waaruit blijkt dat Samsung de volledige productie van Apple’s nieuwste A9 chipset tot zich mag rekenen. Deze processor moet naar verluidt gebruikt gaan worden voor de nieuwe iPhone (6S?) en iPad Air 3 en iPad Mini 4. Ook de iPad Air Plus/Pro zou voorzien worden van de A9-soc, al verschijnt deze tablet volgens de laatste geruchten pas in het derde kwartaal van 2015 op de markt.

Over de Apple A9-processor is nog weinig bekend. Vast staat dat hij nog sneller, beter en kleiner wordt dan zijn voorganger. De A9 wordt namelijk geproduceerd op een 14 nanometer-proces, waardoor de nieuwste iDevices in principe nog compacter en lichter zouden kunnen worden. Maar over dat dunner en dunner worden, is dat nou wel zo’n goed idee?

Share.

Over de auteur

Rens (17) studeert Journalistiek en schrijft al geruime tijd nieuwsartikelen en reviews voor diverse online (techgerelateerde) media, waaronder TabletGuide. Kijk ook eens op about.me/RensBlom... Lees meer

Reageer