Android L(ollipop): wat gaat het bieden?

2

Op de avond van 15 oktober 2014 werd Android L, oftewel Android Lollipop of Android 5.0, voor het eerst getoond aan het grote publiek. De update naar Android L is een relatief grote. Dat houdt in dat we ten opzichte van de laatste variant, Android 4.4, veel wijzigingen zien. Ten opzichte van eerdere varianten is het verschil veel groter. De grootste vernieuwing is het ontwerp. De nieuwe stijl heeft de naam Material Design meegekregen. Maar daarnaast zijn veel andere nieuwe elementen te vinden binnen Android L, wat te gebruiken is op telefoons, tablet-computers en smartwatches.

Material Design

Alle huidige Android-gebruikers hebben, bewust of onbewust, kennisgemaakt met het Material Design wat overheerst in Android L. Google heeft namelijk al haar apps al gewijzigd naar de nieuwe Material Design-stijl, ook op oude Android-versies. Door automatische updates van die Google-apps zijn hierbinnen al de nieuwe overzichtelijkheid, duidelijke iconen en de vele witruimten te bewonderen. Door middel van een subtiele schaduw lijken de iconen en vensters boven elkaar te zweven. Google heeft veel ruimte ingeruimd voor foto’s en andere visuals, die veel beter uitspringen in het nieuwe Android L-ontwerp.

Een introductie van Material Design was al te vinden in deze video:

Synchronisatie over Android-toestellen

Zoals gezegd werkt Android L op een brede reeks van apparaten, zoals telefoons, tablets en smartwatches. Overal waar je bent aangemeld met je Google-account zal een vergaande synchronisatie plaatsvinden. Je kunt er voor kiezen om alle apps, maar ook de inhoud van de apps te synchroniseren over je apparaten. Was je door foto’s aan het bladeren op toestel 1 dan kun je gerust verder gaan bij de laatst getoonde foto op toestel 2. Zo worden e-mails, chats, documenten, video’s, muziek maar ook webpagina’s en zoekopdrachten over al je apparaten gesynchroniseerd, wanneer je dat wilt.

Android L (1)

Notificaties

Ook de meldingen, bovenin het scherm, worden voortaan getoond in Material Design-stijl. Elke notificatie heeft een apart venster. Google bepaalt voor je de mate van belangrijkheid van elke notificatie en plaatst de volgens hen meest belangrijke meldingen bovenaan. Google bepaalt de notificatievolgorde aan de hand van je geschiedenis maar ook aan de activiteit die je op dat moment aan het uitvoeren bent. Nieuw is de optie om niet alleen per app maar ook per persoon aan te geven of hun notificaties wel of niet worden weergegeven in de meldingenbalk.

Quick settings

Google heeft de snelle instellingen uitgebreid. Toggles om WiFi, Bluetooth en locatiebepaling aan en uit te zetten worden makkelijker gemaakt. Tevens komt de langverwachte rotatievergrendeling-knop eindelijk naar voren binnen Android L. Maar ook een snelkoppeling voor de zaklamp, WiFi-hotspot en screencast-opties worden bijgevoegd. Het instellen van de schermhelderheid, wat nu een knop te ver weg is verstopt, gaat met Android 5 een stuk sneller.

Ontgrendelen & ontgrendelscherm

Ook het ontgrendelscherm heeft een upgrade gekregen. Binnen Android L krijg je meer mogelijkheden om direct vanuit je ontgrendelscherm te reageren op notificaties. Je kunt nog geavanceerder invoeren welke apps en wie notificaties mogen plaatsen op het ontgrendelscherm en welke niet.

Nieuw is ook een methode van ontgrendelen. In plaats van het simpelweg vegen, een patrooncode of een pincode kun je de tablet bij Android L ook ontgrendelen door middel van een WiFi- of Bluetooth-netwerk of door middel van NFC. Via de beveiligingsinstellingen is het mogelijk om de vergrendelcode van de tablet te verwijderen wanneer de tablet zich in het bereik van een vertrouwd WiFi-netwerk (bijvoorbeeld thuis) of Bluetooth-signaal (bijvoorbeeld je auto) bevindt. Ook door middel van NFC, indien je apparaten dit ondersteunen, kun je de door de apparaten elkaar aan te laten tikken beide Android L-devices ontgrendelen.

Verbeterde acccuduur

Google heeft met Android L het energieverbruik proberen te beperken. Volgens Google kan je Android-apparaat met Android L tot 90 minuten langer functioneren ten opzichte van eerdere Android-versies. Tevens wordt het inzicht in het accuverbruik en de laadtijd vergroot. In plaats van een percentage van de accu zie je nu een indicatie van de resterende tijd dat je nog met je telefoon of tablet kunt werken. Ook bij het laden wordt aangegeven hoe lang het nog gaat duren voordat de accu weer helemaal opgeladen is. Als laatste biedt Google je meer opties om het accuverbruik te regelen.

Snelheid

Naast een verbeterde batterijduur biedt Android L ook een snellere omgeving. Ook apps moeten met Android 5.0 sneller opstarten en efficiënter draaien dankzij enkele nieuwe technologische innovaties.

64 bit

De toepassing van 64-bit technologie, indien het apparaat tenminste voorzien is van een 64-bit processor, wordt alles ook nog eens een stuk sneller en wordt efficiënter met bestanden omgesprongen. Het is vooral een aanpassing gericht op de toekomst aangezien veel elementen en apps nog aangepast moeten worden aan 64-bit.

Taakbeheer & multitasking

Taakbeheer, de knop waarbij alle openstaande apps getoond worden, wordt een stuk geavanceerder met Android L of Android 5. Voortaan wordt niet alleen de totale hoeveelheid processen per app weergegeven. Ook verschillende details binnen een app kunnen worden getoond binnen taakbeheer. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het tonen van de verschillende tabbladen van de browser. Apps moeten worden aangepast willen ze gebruik maken van geavanceerd taakbeheer dus we verwachten dat dit in eerste instantie alleen geldt voor de Google-apps.

Wil je alles weten over Android L? Lees dan de Android Lollipop-website van Google.

Inspiratie, geen informatie, zie je in deze Android L-video

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

Reageer