Windows 9 met nieuwe Startmenu te zien in video

0

In een video van het Duitse WinFuture worden beelden getoond van het nieuwe Windows 9. De beelden zijn afkomstig van dezelfde build als waar eerder foto’s van verschenen. In de video, die je na de break kunt bekijken, wordt uitgebreid stilgestaan bij het nieuwe Startmenu van Windows 9. In de video wordt gespeeld met het tweeledige startmenu. Links zien we een lijst van veel gebruikte apps. In de kolom daarnaast is een personaliseerbaar veld te zien waarin we de bekende Live Tiles van de Metro UI van Windows 8 terugzien. Ook is te zien dat Windows 8 Metro-apps zich in Windows 9 gedragen als elke andere toepassing, met aanpasbare vensters. De wijzigingen van Microsoft zullen heel wat gevolgen hebben voor de Windows Store, is onze verwachting. Een ander opvallend punt: eerdere geruchten, over het verdwijnen van de desktop op een tablet-pc en het verdwijnen van het Modern UI-startscherm op een laptop of desktop lijken niet op waarheid te zijn berust.

Op de video is te zien hoe de gebruiker de Live Tiles, in de vorm van widgets van bijvoorbeeld een Android-tablet, verwijdert en toevoegt in het Windows 9 Startscherm. De kolom met widgets wordt steeds groter naarmate je meer Live Tiles toevoegt. Hoe groot je het startscherm op deze manier kunt maken is onbekend.

In het tweede gedeelte van de video zie je onder andere hoe een Metro-style app, die in Windows 8 slechts in fullscreen of in splitscreen te gebruiken is, als volwaardige traditionele toepassing fungeert in een eigen venster. In Windows 8 werd na een software update door Microsoft al een titelbalk toegevoegd aan de Metro- (of Modern UI-)apps en werden de nieuwe apps benaderbaar vanuit de taakbalk in de desktop. In Windows 9 gaat Microsoft een stap verder en zien we dat de Modern UI-apps in elke verhouding en elk formaat kunnen worden gebruikt.

Het is nog onduidelijk wat deze wijzigingen in het gedrag van de nieuwe apps gaan betekenen voor de Windows Store, Microsoft’s equivalent van Google Play (Google) en de App Store (Apple). Nu een Modern UI-app te gebruiken is zoals dat altijd al het geval was bij een Windows-toepassing is er nog maar weinig reden voor een ontwikkelaar om een toepassing te ontwikkelen speciaal voor de Modern UI-interface van Windows 8 en Windows 9. Apps kunnen evengoed zelf worden aangeboden in de traditionele omgeving zonder tussenkomst van de Windows Store.

In het laatste deel van de video zien we dat de gebruiker naar de Eigenschappen gaat van het Startmenu (via de Eigenschappen van de taakbalk). Daar is een optie te vinden waarbij de gebruiker kan kiezen of de Start-knop (linksonder) het Startmenu toont, zoals getoond in het begin van de video, of het Startscherm opent, wat we kennen van de Windows 8 Metro UI. De ontdekking van deze optie betekent dat eerdere geruchten, dat de desktop ontbreekt op een Windows 9-tablet en dat het Startscherm (Metro UI) ontbreekt op een laptop of desktop, ontkracht worden. Immers, gebruikers kunnen zelf kiezen of men het Startmenu of het Startscherm ziet als men de Windows-knop gebruikt. Ongetwijfeld zal vooraf gedefinieerd zijn dat het Startscherm op een tablet getoond wordt en op een laptop of desktop het nieuwe Windows 9 Startmenu.

Windows 9 is al door Microsoft aangekondigd. De algemene verwachting is dat Microsoft op korte termijn het nieuwe Windows 9 gaat tonen aan het publiek en dat de eerste apparaten met het nieuwste Windows-besturingssysteem vanaf de lente van 2015 in de winkels zullen verschijnen. Over upgrades van Windows 8 naar Windows 9 zal pas na de onthulling worden gesproken, is de verwachting.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer