Helft senioren neemt tablet mee op vakantie

1

Iets meer dan de helft van de senioren die op vakantie gaat (51%), zegt niet van huis te gaan zonder zijn tablet. Twee jaar geleden was dat minder dan één op de vier senioren (23%). De tablet wordt voornamelijk gebruikt om contact te houden met het thuisfront, de weersvoorspelling te raadplegen en het laatste nieuws te lezen.

Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. De organisatie telt meer dan 145.000 leden die de vijftig gepasseerd zijn. Voor het onderzoek hield SeniorWeb in juni 2012 en juni 2014 een peiling onder haar leden. Respectievelijk 940 en 777 leden namen deel aan het onderzoek., wat volgens de organisatie een goede afspiegeling van alle vijftigplussers in Nederland is.

Uit de meest recente peiling blijkt dat 51% van alle senioren die op vakantie gaat zijn tablet meeneemt naar zijn vakantiebestemming. Twee jaar geleden was dat nog 23%. Destijds koos de helft van de vijftigplussers ervoor om hun laptop mee te nemen. Nu doet ongeveer een kwart van de vakantiegangers dat nog maar.

Toepassing

Op de vraag waarvoor de senioren hun tablet op vakantie gebruiken, blijkt het onderhouden van contact met vrienden en familie de belangrijkste toepassing te zijn (49%). Het bekijken van de weersverwachting en het lezen van het laatste nieuws komen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 37% en 36%. Ook het opzoeken van bezienswaardigheden en andere informatie over de omgeving (23%) en het zoeken van routebeschrijvingen (17%) zijn veelgenoemde toepassingen.

Driekwart van de vijftigplussers op vakantie (75%) zegt alleen WiFi te gebruiken om hun tablet of andere mobiele apparaat met internet te verbinden. Ongeveer één op de acht senioren (13%) gebruikt daarvoor zijn 3G/4G databundel. Eén op de tien vakantiegangers zegt helemaal niet online te zijn tijdens de vakantie.

Tabletbezit

Volgens SeniorWeb is het logisch dat steeds meer vijftigplussers hun tablet op vakantie meenemen. Ze verwijzen naar een rapport van onderzoeksbureau GfK. Daaruit bleek dat het tabletbezit onder 65+’ers in Nederland nog steeds groeit. Iets meer dan de helft van deze bevolkingsgroep (52%) bezit op dit moment een tablet.

Veertigplussers

De bevindingen van SeniorWeb komen in grote lijnen overeen met de uitkomsten van Telecompaper. Daaruit blijkt onder meer dat 72% van de veertigplussers zijn tablet meeneemt op vakantie. Jongeren daarentegen kiezen er vaker voor om hun tablet thuis te laten, omdat ze hun smartphone gebruiken als ze willen internetten.

Volgens Telecompaper wordt de tablet op vakantie voornamelijk gebruikt om te e-mailen (32%), te gamen (29%), nieuws te lezen (26%) of toeristische informatie op te zoeken (24%). Let wel: deze conclusie wijkt af van SeniorWeb, omdat de onderzoekspopulatie verschilt. Telecompaper ondervraagde Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar oud voor hun onderzoek, SeniorWeb alleen vijftigplussers.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Volgens is het onderzoek van SeniorWeb onder haar leden niet representatief. De leden zijn per definitie toch meer geïnteresseerd in IT dan de gemiddelde Nederlander? Anders zouden ze geen lid zijn, lijkt me. 😉

Reageer