Nvidia Tegra K1-processor blijkt retesnel

0

Nadat gisteren de Xiaomi Mi Pad werd gelanceerd, de eerste tablet met de nieuwe Nvidia Tegra K1-chipset, ontdekken we vandaag de eerste prestatietests met deze tablet van Chinese makelij. En wat blijkt? De Tegra K1-SoC is in de grafische prestatietest van GFXbench vele malen sneller dan de huidige best presterende tablets en high-end smartphones. De resultaten van smartphones als de iPhone 5S en de Sony Xperia Z2 en tablets als de Samsung Galaxy TabPro en de iPad Air, worden in deze theoretische tests verpulverd.

De GFXbench-tests meten de snelheid van tablets en telefoons met onder andere het Android en iOS besturingssysteem op basis van van de hoeveelheid ‘frames per second’ (fps) die geproduceerd kunnen worden tijdens het uitvoeren van zware grafische taken.

Op basis van de meest belangrijke test behaald de Xiaomi Mi Pad een score van 1827 fps.

Ter vergelijking, het best presterende toestel tot nu toe in de GFXbench 3.0 benchmark was de iPhone 5S, met een resultaat van 818 fps. De nieuwste Apple telefoon wordt op de voet gevolgd door de iPad Air en de iPad Mini met Retina Display (iPad Mini 2) met beiden een score van 802 fps.

Het eerste Android-toestel dat volgt is de op dit moment nog niet geïntroduceerde Samsung Galaxy S5-variant SM-G870, met 738 frames per second. De eerstvolgende bekende Android is de Sony Xperia Z2 smartphone met 725 fps.

De Nvidia Tegra K1-chip is een quad-core ARM Cortex A15-processor met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Een vijfde processor moet de taken overnemen in slaapstand en bij lichte activiteit om zo de accuduur van de tablet te kunnen verlengen. De K1-processor van Nvidia is ontworpen voor het leveren van topprestaties op grafisch gebied in mobiele apparaten. De GPU is dan ook voorzien van maar liefst 192 zogenaamde Cuda-kernen, of kepler-kernen. De SoC kan topprestaties leveren voor schermen tot de 4K-resolutie en wordt geproduceerd op basis van 28 nanometer-technologie.

De Xiaomi Mi Pad is een 7,9 inch Android 4.4-tablet met 16 GB opslag en 2 GB werkgeheugen. De tablet is voorzien van een 8 megapixel camera en een 5 megapixel frontcam. De tablet wordt voor een laag bedrag, omgerekend minder dan 200 euro, verkocht in China. De verkoop van de snelle tablet in de VS en West-Europa lijkt onwaarschijnlijk aangezien het bedrijf tot nu toe nog niet actief is op deze markten.

Wel moet worden benadrukt dat de GFXbench een theoretische score betreft. De daadwerkelijke snelheid van de tablet in de praktijk kan hier vaak op gebaseerd worden, maar dat is geen garantie. Daarnaast wordt de uiteindelijke werking van de tablet, en de gebruiksvriendelijkheid van de software, niet meegenomen. Om die factoren te kunnen beoordelen zullen we de tablet moeten onderwerpen aan een review.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer