iBeacons: Apple mijlenver voor op Android

0

Ondanks het groeiende succes van de NFC technologie, koos Apple bij de ontwikkeling van iOS 7 voor een alternatief: de iBeacon technologie. De techniek is niet vergelijkbaar, maar de mogelijke toepassingen komen redelijk overeen. Google werd nerveus en besloot de technologie te gaan ondersteunen vanaf Android 4.3. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de Android ondersteuning fors achterblijft bij iOS.

Voorsprong

Zo’n 87% van de iOS gebruikers werken inmiddels met iOS 7 en kunnen dus gebruik maken van iBeacons, de zenders die werken met de iBeacon technologie. Slechts 2,5% van de Android gebruikers kan hetzelfde.

De voorsprong is te verklaren door het verschil in update-beleid van beide besturingssystemen. Apple heeft een beperkt aantal modellen in de markt die met één softwarerelease bijna allemaal bijgewerkt kunnen worden. Android daarentegen heeft duizenden modellen in de markt en de diverse productenen van deze modellen zijn zelf verantwoordelijk voor het softwarereleases.

Hoe werken iBeacons?

iBeacons zijn kleine Bluetooth zendertjes. Via de Bluetooth Low Energy standaard zendt een iBeacon unieke ID uit. Op basis van deze ID kan een app of besturingssysteem afleiden waar je je op dat moment bevindt. Daarnaast kan een app andere acties uitvoeren, zoals een pushbericht of check-in.

De technologie wordt door winkeliers en marketeers omarmt omdat het indoor positiebepaling mogelijk maakt. Door een driepuntsmeting uit te voeren op basis van meerdere iBeacons kan de exacte positie op de winkelvloer worden berekend, zonder dat er een GPS signaal voor nodig is.

iBeacons of NFC

De iBeacon technologie wordt gezien als de grootste concurrent van NFC. Toch zijn er een aantal verschillen. NFC heeft een bereik van enkele centimeters, terwijl iBeacons zo’n 30 meter kunnen overbruggen. Daarnaast kan NFC ook functioneren met slechts aan één zijde van het signaal een batterij. Bij iBeacons moeten zowel de zender als de ontvanger hun eigen energiebron hebben.

NFC wordt inmiddels breed ingezet, o.a. voor het betalen zonder pincode. NFC chips worden momenteel geïntegreerd in bankpassen en ook het nieuwe Nederlandse paspoort heeft NFC. iBeacons worden sinds dit seizoen gebruikt in alle Major League Baseball stadions en in alle Apple Stores wereldwijd. Kortom: de strijd is nog niet gestreden.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer