‘Grote (hybride) iPad nog niet dood’

0

Een iPad met een 12.9 inch scherm is allesbehalve dood. Apple heeft de tablet met groot schermformaat tijdelijk in de ijskast gezet, omdat het te kampen heeft met productieproblemen. Desondanks kunnen we dit jaar nog een iPad 12.9 tegemoet zien, die mogelijk zelfs een convertible is.

Dat zegt analist Rhoda Alexander, directeur van tablet en monitor research bij IHS Technology, tegen CNET. “Het probleem is dat de use-case voor zo’n grote tablet nog niet gemaakt is.”

Te weinig ondersteuning

De analist reageert op berichtgeving dat door Digitimes de wereld in is geholpen. De Taiwanese techwebsite stelt dat tablets met een 12 inch schermformaat en groter dit jaar slechts mondjesmaat op de markt gebracht zullen worden. Dat komt omdat er te weinig ondersteuning is tussen de betrokken platformontwikkelaars en ecosystemen. Hierdoor draaien applicaties nog niet goed op tablets met een groter schermformaat. De techwebsite schat om die reden dat het aantal verscheepte Samsung Galaxy NotePro en TabPro 12.2 tablets slechts één miljoen betreft.

Interessant is om te horen dat Digitimes stelt dat ASUS een aan nog onbekende 13.3 inch dual-OS tablet werkt. De kans dat deze op korte termijn verkrijgbaar is, is zeer klein omdat zowel Google als Microsoft niets zien in een tablet dat op twee besturingssystemen draait. Om exact die reden staakt ASUS de productie van de Transformer Book Duet TD300.

Hybride

Alexander is optimistisch en denkt dat we dit jaar nog een iPad 12.9 tegemoet kunnen zien. “Het kan zomaar gebeuren dat er een fabrikant voorbijkomt en een use-case aanbiedt die samengaat met het grote schermformaat.”

De analist speculeert dat het in de lijn der verwachting ligt dat Apple dit jaar mogelijk een hybride product presenteert, dat een kruising is tussen MacBook Air en de traditionele iPad. Dergelijke convertibles, waar een tablet omgetoverd kan worden in een laptop of werkstation, zijn al langer te koop. De bekendste convertible zijn wellicht de Surface-tablets van Microsoft.

Het is de eerste keer dat een analist over dergelijke plannen bij Apple spreekt. Alexander denkt dat het er dit jaar nog van kan komen bij Apple, ook al liggen er nog geen concrete plannen. Maar dat zegt helemaal niets volgens haar.

“Denk nog maar eens terug wat Apple met de iPad 4 deed.  Massaproductie begon pas drie tot vier maanden voor de verschijningsdatum. Als Apple in oktober een nieuw product wil uitbrengen, is het mogelijk dat het de productie pas rond de zomer opvoert.”

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer