Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
14 maart 2014

Nieuwe update Google Play Store

Google Play update 4.6.16

Velen hebben het niet in de gaten maar Google zorgt regelmatig voor een software update van de Play Store. Dat het merendeel van de Android-gebruikers dit niet weet komt doordat dit op de achtergrond gebeurt. Zonder dat je het in de gaten hebt beschik je over een compleet nieuwe versie van Google’s applicatie- en content-bibliotheek. Versienummer 4.6.16 wordt vanaf nu uitgerold en zal een dezer dagen op vrijwel alle Android-tablets en telefoons verschijnen. TabletGuide vat alle meest belangrijke en handige veranderingen samen.

Batch download

Heb je wel eens een nieuwe telefoon of tablet met Android in gebruik genomen? En wilde je toen via het ‘My Apps-menu’ alle apps die je ooit gebruikt hebt op je nieuwe Android-toestel installeren? Ongetwijfeld zul je gevloekt hebben nadat je ervoer dat je elke app één voor één moest downloaden en installeren.


Google heeft eindelijk een oplossing gevonden in de vorm van batch downloads in de Play Store. Je kunt simpelweg alle apps selecteren en de hele groep in één keer downloaden en installeren op je Android-tablet of smartphone.

Ook is een irritante eigenschap van het ‘My apps-menu’ geëlimineerd. Wanneer je een app hebt verwijderd uit de lijst moet je niet meer opnieuw bovenaan starten maar blijft het menu hangen op de locatie waar de app is verwijderd.

In-app aankopen

Het was al langer mogelijk om in-app aankopen te beveiligen met een wachtwoord, zodat je niet per ongeluk, of door handelen van ontwetenden of onbevoegden, kosten maakt door een aankoop binnen een applicatie. Gedurende 30 minuten hoefde je maar één keer je wachtwoord hoeft in te voeren. Handig als je meerdere aankopen na elkaar wilt plaatsen maar niet 100 procent waterdicht. Vanaf versie 4.6.16 kun je er ook voor kiezen om voor elke aankoop in de Play Store een wachtwoord te vereisen.

Een tweede veiligheidsverbetering die is doorgevoerd zijn de rechten die een app kan krijgen. In-app aankopen worden voortaan als een recht behandeld. Een app moet toestemming aan elke gebruiker vragen om binnen de app aankopen aan te bieden en door te voeren. Deze toestemming verleen je direct wanneer je op ‘ok’ drukt voor het downloaden van een app en zal vermeld worden in de waslijst met andere toestemmingen die gevraagd worden. Deze wijziging zal er voor gaan zorgen dat veel apps, met in-app aankoopopties, binnenkort een software-update zullen vragen die handmatig goedgekeurd moet worden, waarbij de toestemming gevraagd zal worden. Zeer waarschijnlijk zal Google op termijn de in-app aankoopoptie uitschakelen voor alle apps die geen toestemming gekregen hebben.

Instellingen

Wees niet bang als je de Instellingen-knop kwijt bent. Deze is verplaatst naar het linker uitklap-menu zodat het standaard scherm overzichtelijker wordt.

Play Store updaten

Dit nieuwsartikel werd gestart met de mededeling dat alle Play Store updates automatisch in de achtergrond werden doorgevoerd. Het was een soort van verplichting van Google om iedereen eenzelfde Google Play-ervaring te bieden. De verplichting blijft, maar Google biedt de fanaten onder ons de optie om voortaan zelf te kijken of een update klaarstaat om te downloaden. Zo kun je zelf checken of een nieuwe versie van de Play Store beschikbaar is, en zo ja, direct downloaden. De optie zal zeer waarschijnlijk niet voorkomen dat uiteindelijk de update toch op de achtergrond geïnstalleerd zal worden.

Overig

Daarnaast heeft Google veiligheidsverbeteringen doorgevoerd. Onder andere continue app-verificatie moet ervoor zorgen dat Google malafide apps sneller kan ontdekken en op afstand kan verwijderen. Bij Intellingen > Beveiliging kun je app-verificatie inschakelen, iets wat we iedereen willen aanraden die dat nog niet heeft gedaan. Met deze optie is Google in staat om apps die je hebt geïnstalleerd op afstand te verwijderen wanneer Google er achter komt dat de app de regels overtreedt.

Verder zal de geoefende gebruiker opmerken dat de stijl van enkele knoppen is gewijzigd en dat de app-logo’s voortaan omgeven worden door een smalle witte rand.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.