Test: de 5 beste apps om te scannen met je tablet

0

Wie gebruikt er tegenwoordig nog een scanner? Met de opkomst van smartphones en tablets, zal thuisgebruik van scanners waarschijnlijk alleen maar afnemen. Door steeds betere hardware in dit soort devices zijn mensen sneller geneigd de camera van een smartphone of tablet te gebruiken om een document te scannen. Scannen met je Android tablet of iPad; het is gemakkelijker dan je denkt. Het digitaliseren van documenten wordt hierdoor meer laagdrempelig en minder tijdrovend. Daarnaast bieden bepaalde apps ook nog eens de mogelijkheid document rechtstreeks te mailen, delen met anderen via social media, of zelfs op te slaan in de cloud. Ideaal voor je administratie.

Wij nemen de factuur van de nieuwe Sony Xperia Z2 van Typhone als voorbeeld en zetten hieronder de 5 beste scanner-apps voor het scannen op je Android tablet en iPad voor je op een rij.

Kijk ook verderop in het document naar de tabel met het overzicht van alle eigenschappen per scan-app, zodat je zelf een goede keuze kan maken voor de perfecte tabletscanner-app voor jou!

Scan-app 1: DocScanner [iPad & Android]

DocScanner scannen op tablet

DocScanner is beschikbaar voor zowel Android als iOS en heeft alleen voor Android een gratis versie. Echter verschijnt in de gratis versie een watermerk in ieder document dat je scant. De interface ziet er niet heel sexy uit, de kwaliteit van de gescande papieren is daarentegen wel een van de betere. Je kunt een gescand document vrij gemakkelijk e-mailen of uploaden naar bijvoorbeeld Google Drive. Scannen van documenten kan naar pdf- of jpeg-bestanden. DocScanner cropt de gescande documenten automatisch en doet dit vrij goed. De app verbetert automatisch de weergave van een scan, waarbij het niet mogelijk is bepaalde presets te kiezen. Ideaal voor het scannen van papieren naar PDF met je tablet!

[app slug=’docscanner’]

Scan-app 2: Google Drive [iPad & Android]

Google Drive scannen met tablet

Google Drive is natuurlijk meer dan alleen een document scanner, maar hoort zeker in dit rijtje thuis. Zodra je Google Drive opstart, zie je rechtsonder een icoontje waarmee je direct kunt scannen. Ook is een widget gemaakt zodat je direct kunt starten met scannen door één druk op de widget op het startscherm. Google Drive herkent de randen van een document en kan deze automatisch croppen. Het voordeel van Google Drive is dat het document direct na je scan wordt opgeslagen in Google Drive. Zo heb je gemakkelijk toegang tot je document op al je devices. Daarnaast is Google Drive volledig gratis te gebruiken en dan is uiteraard wel erg prettig.

[app slug=’google-drive’]

Scan-app 3: Document Scanner [Android]

Document Scanner - digitaliseren met je tablet

Document Scanner van ‘Pwn with your Phone’ ziet er vrij amateuristisch uit. De kwaliteit van de scans is gemiddeld. Document Scanner is er alleen voor Android en maakt als enige van deze 5 apps gebruik van de standaard camera. Het auto croppen werkt niet soepel, omdat de app vaak de randen van een document niet goed herkent. Uiteraard kun je de randen van het document wel handmatig aangeven, wat overigens nog een vrij precies werkje blijkt. Na het scannen kun je het document wel direct uploaden naar bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox of Evernote.

[app slug=’document-scanner’]

 Scan-app 4: HandyScanner [Android]

HandyScanner scannen met tablet

Handy Scanner is alleen verkrijgbaar voor Android. Wel biedt de ontwikkelaar Halfmobile een gratis en betaalde variant aan. De gratis variant beperkt zich echter tot 20 documenten van maximaal 5 pagina’s per stuk. Daarnaast voegt het watermerken toe en verschijnen ads in beeld. De interface oogt vrij simplistisch en ziet er niet heel gelikt uit. Het auto croppen gaat niet gemakkelijk en je zult handmatig nog het een en ander bij moeten stellen. Na het scannen kun je overigens gebruik maken van een aantal presets, zoals print-ready, zwart-wit, verbeterde kleuren en verbeterd contrast. Achteraf kan het document gemakkelijk gedeeld en opgeslagen worden in de cloud.

[app slug=’handyscanner’]

Scan-app 5: CamScanner [iPad & Android]

CamScanner scan maken op tablet

CamScanner ziet er veruit het beste uit. Het design oogt strak en fris. Qua user interface werkt het vrij intuïtief en bevat geen overkill aan toeters en bellen. Zowel voor Android als voor iOS heeft CamScanner een betaalde en gratis variant. In de gratis variant worden ads vertoond en worden scans voorzien van een watermerk. Opslaan in de cloud is beperkt tot slechts 7 dagen, in de betaalde app is dit uiteraard onbeperkt. CamScanner heeft een eigen OCR functie waarmee je een gescand document gemakkelijk omzet in een tekstbestand, ook dit is overigens alleen beschikbaar in de betaalde app. Nadeel is dat de app op je smartphone alleen in portrait mode werkt.

[app slug=’camscanner’]

Samenvatting: alle features op een rij

In deze lijst zie je alle eigenschappen van de apps om te scannen met je tablet op een rij.

 DocScannerGoogle DriveDocument ScannerHandyScannerCamScanner
iPad appJaJaNeeNeeJa
Android appJaJaJaJaJa
BestandsformaatPDF en JPEGPDFPDFPDF en JPEGPDF en JPEG
Opslag in cloudEvernote, Dropbox & Google DriveGoogle DriveDropbox, Google Drive, Evernote & Box.comJaDropbox, Google Drive, Evernote & Box.com
Document ManagerJaJaJaJaJa
Gratis versieJa (met watermerk)JaJa (max. 7 dagen)Ja (minder functies & advertenties)Ja (minder functies & advertenties)
Multi-page scanningJaJaJaJaJa
Auto-cropJaJaJaJaJa
OCR *JaJaJa (alleen Drive & Evernote)Ja (alleen Drive)Ja

* OCR = optische tekstherkenning, in het Engels Optical character recognition. Met deze technologie probeert de software teksten te herkennen in de gescande documenten zodat je deze, na het digitaliseren, direct kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de herkende teksten kopiëren naar andere documenten of doorzoeken met zoektermen.

Conclusie: de beste scanner-apps voor je tablet

Vrijwel alle apps bieden dezelfde functionaliteiten. DocScanner en Google Drive presteren het beste in gebruikersgemak en het auto croppen van een gescand document. Alle apps bieden de mogelijkheid een gescand document handmatig te croppen, echter is dat noodzakelijk bij Document Scanner, Handy Scanner en CamScanner. De interface van Google Drive en CamScanner zien er vrij gelikt uit, terwijl de rest vrij amateuristisch doen overkomen. Wat prijs betreft is alleen Google Drive volledig gratis te gebruiken, de overige hebben beperkingen, een trial-periode of watermerken. Voornamelijk om deze redenen is Google Drive de overall winnaar. Scannen is slechts onderdeel van een groter pakket, maar werkt ontzettend soepel en gemakkelijk en is bovenal gratis!

Wil je meer handige apps voor je tablet hebben? Kijk dan bij de Android tablet tips & trucs of de iPad tips & trucs voor verschillende toplijsten met de beste tablet apps!

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer