Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Achtergrond
28 februari 2014

MWC samenvatting (1): De grote afwezige…

MWC 2014

Vanaf de start van de tabletmarkt, 2011, is TabletGuide aanwezig op de vele elektronicabeurzen ter wereld, zoals de CES, de IFA en natuurlijk het MWC. Het Mobile World Congress, de grootste beurs ter wereld van mobiele producten, was zoals elk jaar weer één grote mierenhoop van bezoekers en aandachttrekkerij van de exposanten. In een driedelige samenvatting blikt de redactie van TabletGuide terug op weer een enerverende midweek Barcelona. Deel 1: De grote afwezige van MWC 2014.

Wellicht zul je denken dat we Apple bedoelen, de toonaangevende fabrikant van smartphones en tablets, zoals elk jaar. Toch willen we Apple niet de grote afwezige noemen, getuige onder andere de officiële prijs ‘beste tablet van het MWC 2014‘ die de iPad Air in de wacht wist te slepen. Juist, zonder aanwezigheid.


Een ander zal misschien ‘innovatie‘ als grote afwezige willen noemen. Hoewel ik dit onderwerp niet bedoel moet ik toegeven dat de tabletfabrikanten niet veel innovatie wisten te tonen. En ja, dat is een understatement.

Nee, de grote afwezige van het Mobile World Congress is Windows 8! Niet omdat Microsoft niet aanwezig was als beursexposant. Dat heeft de multinational, net als Apple, helemaal niet nodig.

Het viel ons al snel op dat we helemaal geen nieuwe Windows 8-tablets zijn tegengekomen op het Mobile World Congress. Juist, geen enkele! We hebben nog eens goed gekeken bij grote tabletproducten als Acer, ASUS, HP, Huawei, Lenovo, LG, Samsung en Sony. Niks, noppes, nada. En dat moet zeer doen bij Microsoft.

Natuurlijk zijn er argumenten te benoemen waarom fabrikanten tijdens deze midweek niet met Windows 8-producten op de proppen kwamen. Een mobiele beurs leent zich meer voor mobiele producten en de CES in januari liet verschillende nieuwe Windows 8-tablets en convertibles zien, onder andere van Lenovo en Samsung.

Echter, een complete afwezigheid van nieuwe Windows 8-producten op het MWC hadden we niet verwacht.

Nog pijnlijker wordt het als vertegenwoordigers van enkele grote merken niet onder stoelen of banken steken dat de vraag naar Windows 8-tablets achterblijft bij de verwachtingen.

In een vraaggesprek met Nu.nl zeggen Sony en Samsung terughoudend te zijn met Windows-tablets. Sony liet slechts één Android-tablet zien, de Sony Xperia Tablet Z2. Samsung geen enkele, terwijl dit jaar al enkele Android-tablets zijn aangekondigd en een geheel nieuwe Android-lijn klaar staat om onthuld te worden. Daarnaast gaf een Samsung aan dat de vorig jaar al aangekondigde Samsung ATIV Q, die voorzien zou worden van Android én Windows 8, niet in productie wordt genomen vanwege een te kleine vraag.

Beide merken richten zich op Android, stellen de woordvoerders in het interview. Dit zien we terug in het assortiment nieuwe tablets dat tijdens de beurs is aangekondigd. ASUS, Lenovo, Huawei en Sony kondigden allen nieuwe Android-tablets aan.

Dit is een pijnlijke constatering die zelfs als nederlaag voor Microsoft kan worden bestempeld. Het bedrijf moet nog harder werken om Windows 8 geschikter te maken voor op tablets, het app assortiment te verbeteren en de Windows 8 tablets populairder te maken.

Wellicht dat de huidige geruchten voor wat verbetering zorgen voor het beperkte Windows 8-aandeel in de tabletmarkt. De geruchten melden goedkopere Windows 8 licenties voor de onderkant van de markt. Andere geruchten spreken zelfs over het gratis maken van Windows 8 voor bepaalde productgroepen om zo de concurrentie met iOS en Android aan te kunnen.

Lees hier al het MWC 2014 tabletnieuws, waaronder alle delen van de MWC 2014 recap.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.