Televisie kijken op tablet niet populair

2

Steeds meer consumenten gebruiken de tablet en andere mobiele apparaten om televisie op te kijken. Volgens de laatste cijfers is deze groep het afgelopen jaar met 25% gestegen. Desalniettemin gaat het om een zeer bescheiden aandeel van slechts 1,5% van de totale televisiemarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Thinkbox, het marketingbureau voor de Britse commerciële televisie. Volgens de onderzoekers keken we het afgelopen jaar gemiddeld 3 uur en 55 minuten per dag naar onze beeldbuis. Dat is een kleine stijging van 12 minuten per dag ten opzichte van 10 jaar geleden.

Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we  98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-en-een-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons naar onze mobiele apparaten: tablets, smartphones en laptops. In 2012 was dat aandeel nog 1,2%.

Lindsey Clay, Chief Executive bij Thinkbox, stelt dat deze trend de komende jaren niet sterk zal veranderen. “Nieuwe schermen maken tv-kijken voor ons nog aangenamer en bieden nieuwe kansen voor adverteerders. Maar naarmate we meer leren, des te duidelijker het ons wordt dat de televisie voorlopig nog onze favoriete manier van tv-kijken blijft, zeker nu video-on-demand (VOD) diensten steeds meer beschikbaar komen op het grote scherm”, aldus Clay.

VOD

De laatste bevinding is opvallend. Uit een ander onderzoek van Thinkbox blijkt dat VOD-diensten veel vaker op mobiele apparaten worden bekeken dan op de tv. Volgens dat onderzoek kijkt ‘slechts’ 37% van de kijkers VOD op de televisie. Het grootste aandeel, 45%, gebruikt de pc om naar VOD-diensten te kijken, 14% een tablet en 4% hun smartphone.

Nederland

In Nederland experimenteren tv-zenders al enige tijd met een zogeheten ‘tweede scherm’ zoals de tablet ook wel wordt genoemd. Bij entertainmentprogramma’s als The Voice of Holland en De Slimste Mens kunnen kijkers de tablet gebruiken om mee te spelen met de show. Ook opinieprogramma’s zoals Knevel & Van den Brink gebruiken het tweede scherm om de opinie van kijkers te meten omtrent een bepaald onderwerp en in de uitzending te betrekken.

Recent tablet onderzoek van SKO wees uit dat in Nederland het televisie kijken op de tablet nog niet groot is maar wel populairder wordt.

Lees meer:
Live tv op je tablet – vergelijking van de aanbieders
Televisie kijken op je tablet – de mogelijkheden

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

2 reacties

  1. TV kijken op tablet niet populair. Dat kan onmogelijk goed gemeten zijn. Op moment van schrijven van dit artikel heeft UPC nog geen Android app die tv kijken op een Android tablet mogelijk maakt. Toch is het aandeel Android tabs minimaal even groot als ios tabs. Dus onderzoek maar eens over doen als UPC een werkende app heeft..

  2. Ik weet niet hoe het met Engelse zenders zit, maar zolang veel Nederlandse zenders nog Silverlight gebruiken, zal tv kijken niet erg populair worden: zelfs mijn Microsoft tablet wil deze Microsoft software niet afspelen. Daarbij komt nog dat veel sites in het buitenland geblokkeerd worden, juist waar de behoefte het grootst is, omdat lokale netwerken weinig of geen Nederlandse zenders doorgeven.

Reageer