Live tv-kijken op tablet populairder

0

Steeds vaker wordt live televisie gekeken via internet zonder gebruik te maken van de televisie. In 2013 is het aantal mensen dat live tv-uitzendingen bekeek via een computer of een mobiel apparaat verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Een op de 10 Nederlanders van 13 jaar of ouder heeft wel eens live tv gekeken via internet. Ook het gebruik van de tablet-computer voor het bekijken van live televisie neemt toe.

Sinds half 2012 meet de Stichting Kijkonderzoek (SKO) in Nederland ook het televisie kijkgedrag via de computer of een mobiel apparaat. Bas de Vos, directeur van SKO zegt hierover:

“De digitalisering zet zich voort en het Kijkonderzoek is daar volledig op afgestemd. Een andere belangrijke, bijna stormachtige ontwikkeling is de groei van mobiele devices. Het bezit van een tablet is in één jaar tijd verdubbeld.”

Deze verdubbeling van het tabletbezit ziet men bij SKO terug in de kijkcijfers via de tablet.

Keek op de helft van 2012 nog maar 11 procent van de Nederlanders minimaal één keer per week naar live televisie op een Android tablet, iPad of Windows tablet, in 2013 was dat al 17 procent. Dat is ongeveer één op de zes Nederlanders.

Met deze kijkdichtheid heeft de tablet-pc de desktop ingehaald. Het aantal mensen dat via de desktop naar live televisieprogramma’s keek daalde juist, terug naar 15 procent. Aan kop staat nog steeds de laptop met 23 procent. De smartphone bezit de vierde plek. 9 procent van de Nederlanders keek in 2013 zeker eens per week naar live tv op een Android of Windows tablet of iPad.

Het zijn niet alleen de jongeren die uitzendingen bekijken op de tablet. 20 procent van de 13- tot 19-jarigen deed dit. Nog meer 20- tot 34-jarigen keken live televisie op de tablet, namelijk 23 procent. Echter, de 35- tot 49-jarigen en 50- tot 64-jarigen zijn ook goed vertegenwoordigd met respectievelijk 21 en 15 procent. Alleen de 65-plussers zien we weinig terug met slechts 5 procent van de respondenten die aangaf regelmatig met de tablet live televisie te bekijken.

Lees meer:
Live tv op je tablet – vergelijking van de aanbieders
Televisie kijken op je tablet – de mogelijkheden

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer