‘Helft computers is een tablet in 2014’

0

In het derde kwartaal van 2013 werd 40 procent van alle verkochte computers verkocht in de form factor van een tablet-pc. Dat meldt marktonderzoeksbureau Canalys. Het marktaandeel van tablets zal blijven stijgen, voorspellen de analisten van Canalys. Volgend jaar zal zeker één van de twee verkochte computers een tablet zijn.

In de maanden juli, augustus en september van dit jaar werden meer computers verkocht dan een jaar eerder. Dat was te danken aan de tablet productgroep. De categorieën desktops en laptops zagen een afname, gerekend in verkoopaantallen. Deze daling werd gecompenseerd door een groei van 18 procent bij de tablets.

Vooruit kijkend naar 2014 verwacht Canalys een verdere groei van de tabletmarkt. In het komende jaar zullen 285 tablets verkocht worden in de wereld, voorspellen de marktonderzoekers. Dat is meer dan de helft van alle computerverkopen in dat jaar.

Apple en Samsung, de huidige marktleiders, zullen uitstekend blijven presteren. De twee grootmachten op de tabletmarkt zullen de voorsprong blijven behouden. Wel rekenen de marktonderzoekers van Canalys op meer concurrentie.

Microsoft zal haar marktaandeel verder uitbreiden naar 5 procent. Dat is niet veel maar wel meer dan de huidige 2 procent, waar het Amerikaanse bedrijf dit jaar op zal blijven steken. De Surface tablets en de overname van Nokia, met de Lumia 2520, zullen hieraan bijdragen. Echter, het bedrijf is afhankelijk van derde partijen om daadwerkelijk door te breken in de populaire categorie computers. Canalys verwacht dat Microsoft de noodzaak van Windows RT zal moeten gaan herzien. Dat ligt in lijn me uitspraken van een Microsoft topman, die aangeeft dat Microsoft in de toekomst niet verder zal gaan met drie besturingssystemen.

Hoewel meer Android tablets over de toonbank gaan en zullen gaan verdient Apple meer aan de verkoop van tablet-computers. Dat bleek ook uit onderzoek van Morgan Stanley, waaruit bleek dat de omzet van Android tablets op dit moment gelijk is aan de iPad omzet wereldwijd.

De trend die Canalys schetst komt overeen met cijfers in Nederland, gepubliceerd door GfK. In Nederland wordt een omzetdaling in de tabletmarkt voorspelt als gevolg van de populaire kleine en goedkopere Android tablets. De aantallen verkopen van tablets stegen in het derde kwartaal wel in Nederland.

Toch groeit de tabletmarkt minder hard dan verwacht, gaf Gartner vorige maand aan in de conclusie van een breed onderzoek.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer