GfK: Meer tablets verkocht, minder omzet

0

IT omzet Q3 2013 - GfK RetailDe marktonderzoekers van GfK Retail publiceren elke drie maanden een rapport met de winkelomzetten van het afgelopen kwartaal, opgesplitst per categorie. Zojuist publiceerde GfK Retail de cijfers voor het derde kwartaal van 2013. Deze laten zien dat wederom meer tablets zijn verkocht dan het kwartaal daarvoor. Echter, de omzet van de tabletverkopen liep terug met als gevolg dat voor het eerst in een jaar weer meer werd verdiend met de verkoop van notebooks dan van tablets.

Het verschil tussen de tabletomzet en de notebookomzet zit hem in de prijs, redeneert GfK Retail.

In de maanden juli, augustus en september werden meer notebooks verkocht dan een kwartaal eerder, maar ook meer tablets. Deze trend is bijna elke jaar zichtbaar doordat de zogenaamde back to school periode wordt meegenomen. In het begin van een nieuw schoolseizoen en werkseizoen, na de zomervakantie, worden vaak nieuwe computers en tablets aangeschaft om het komende jaar weer vooruit te kunnen.

Waar het prijsniveau van de notebook vrijwel identiek bleef ziet GfK Retail een daling van de prijs van tablets. De prijsdaling komt tot stand door twee factoren.

Als eerste zien de marktonderzoekers een toenemende concurrentie doordat meer tabletmakers zich in de Nederlandse markt gaan inmengen met de strijd.

Een tweede factor is de populariteit van kleine tablets, welke over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan de grotere tablets. Het aanbod en de afname van 7 en 8 inch tablet-computers heeft een enorme vlucht genomen.

Daar zouden we graag een factor aan toevoegen: beperkte diversiteit. Omdat we weinig innovatie zien in de tabletmarkt moeten tabletfabrikanten gaan concurreren op prijs. Van veel tablets gaan er wel dertien in een dozijn. Veel tablets zijn zelfs helemaal identiek als je naar de ingebouwde hardware onder het display kijkt.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer