Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
30 januari 2011

Notion Ink Adam: de eerste ervaringen

De Notion Ink Adam tablets worden nog steeds geleverd en de vroege ontvangers hebben er een aantal dagen mee kunnen spelen. Een zoektocht op internet leert ons dat het apparaat niet door iedereen met onverdeeld enthousiasme is ontvangen. Het eerste probleem dat ontstond was een foutieve software update die ervoor zorgde dat de Adam niet meer kon worden ingeschakeld. Dit is inmiddels door Notion Ink verholpen, dus kijken we verder naar de overige eerste ervaringen.

Om te beginnen lezen we alleen positieve reacties over de bouw en het uiterlijk van het apparaat. Op het gebied van hardware maakt de Adam alle verwachtingen waar. Het enige negatieve geluid dat we opvangen zijn klachten over de reflectie van het LCD scherm. Volgens de beloftes van Notion Ink zou de Adam beschikken over een mat scherm, dat reflectie zou voorkomen. Het uiteindelijk geleverde scherm is glossy en dus niet mat. Wel wordt er een matte screen protector meegeleverd, maar door de grote omvang van het scherm is deze lastig op het scherm aan te brengen. Het Pixel QI scherm wordt ook positief beoordeeld, al zijn er een paar kopers minder tevreden.


In onderstaande video zie je een eerste impressie en wordt ingegaan op de reflectie van het scherm:

Eerder hadden wij al onze bedenkingen bij de software op de Adam. Tijdens talloze demonstraties op de CES waren tekenen te zien van kleine foutjes in de software. Tot onze verbazing werd dit niet genoemd in de vele reviews, ook niet in die van de gerenommeerde namen. Nu blijkt dat onze vermoedens niet onterecht waren. Volgens de eerste berichten draait de software niet vloeiend en crasht hij regelmatig. Dit geldt vooral voor de onderdelen die Notion Ink zelf heeft ontwikkeld. Onder de naam Eden hebben ze een eigen UI bovenop Android ontwikkeld en deze lijkt te vroeg gelanceerd te zijn. Veel voorkomende klachten zijn dat de browser niet goed reageert en dat zoomen schokkerig reageert. Ook de beloofde Flash ondersteuning blijkt niet te werken. Een kleine demonstratie vind je in onderstaande video:

Het installeren van standaard Android software kan de problemen snel verhelpen. Een paar dagen geleden is de Adam ‘geroot’, waardoor het mogelijk wordt om de Android Market te installeren. Dit is voor de gebruikers die Eden niet willen gebruiken een welkome oplossing. Door terug te gaan naar standaard Android heb je een krachtige en betrouwbare krachtpatser in handen.

We moeten toegeven dat de meeste van bovenstaande beweringen gebaseerd zijn op opmerkingen op diverse fora. Het is de mening van individuele gebruikers en dat hoeft niet te betekenen dat die mening representatief is voor alle gebruikers. Natuurlijk is het gemakkelijk om vooral de nadelen op te sommen, terwijl er talloze zaken in het voordeel van de Adam pleiten. Notion Ink heeft bij de start van de ontwikkeling van de Adam de community betrokken via internet en daarmee de gebruikers dicht betrokken bij de keuzes en de afwegingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat fans zich betrokken voelen bij het merk, maar het betekent ook dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Notion Ink heeft die verwachtingen nooit getemperd. Integendeel, ze heeft vooral in demonstraties beloftes gedaan die nu niet volledig waar gemaakt blijken te worden.

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.