Test: 5 alternatieve muziekspeler apps voor je Android tablet

1

Op een tablet kan men veel dingen doen: spelletjes spelen, internet surfen, films of tv kijken, maar ook muziek beluisteren. Het is moeilijk om de ‘standaard muziekspeler belevenis’ op een Android tablet te omschrijven, mede dankzij de grote diversiteit van skins en interfaces van de verschillende tabletmakers. In het algemeen zijn de standaard muziekspelers die bij de tablet geleverd worden redelijk beperkt in hun kunnen. Vandaar dat er in de Google Play Store een zeer groot aanbod is van alternatieve muziekspelers. Tabletguide neemt de meest populaire muziekspelers eens onder de loep om te zien welke de beste is.


Voordat we de individuele muziekspelers bespreken moeten we het eerst hebben over de eigenschappen van digitale muziek en muziekspelers . Er is een grote diversiteit aan type muziekbestanden en nog een grotere diversiteit aan functies die een muziekspeler kan hebben. Daarom is het beter om de belangrijke eigenschappen even kort te bespreken.

 1. DoubleTwist / doubleTwist Pro

De gratis versie van doubleTwist is een vrij nette maar gemiddeld presterende muziek app. De layout van de app is strak vormgegeven en zeer gebruiksvriendelijk. De app is overzichtelijk met grote duidelijke knoppen en men hoeft nooit lang te zoeken naar een functionaliteit. Als enige bied deze app de mogelijkheid om Podcast te streamen, de Pro versie kan zelfs Podcasts downloaden zodat je die later kan beluisteren. Handig voor onderweg, zeker als je weet dat een Podcast van 1 uur al snel 100 MB groot is. Ten opzichte van de gratis versie heeft doubleTwist Pro twee zeer unieke functionaliteiten, te weten Airplay en AirSync. Met AirPlay kan men multimediabestanden (muziek, video’s, foto’s) op die op de tablet staan via het draadloos netwerk streamen naar de HD-tv, Hifi of luidsprekers die uitgerust zijn met Airplay. Waar men dus normaal een kabel nodig heeft om de tablet te koppelen aan de TV of stereo, kan men nu gemakkelijk via WiFi een verbinding maken in vanuit de luie stoel. De tablet wordt als het ware een server met bestanden, die op een andere plek worden afgespeeld. Was deze functionaliteit enkele jaren geleden alleen weggelegd voor Apple producten of dure Hifi-sets, nu is het meer mainstream en zit het al op veel goedkope audio of video apparatuur. Het hebben van een Airplay functionaliteit is een groot pluspunt omdat het de muziekbeleving zeker ten goede komt. Immers zijn de speakers van een tablet niet echt optimaal voor muziek, maar de speakers van een stereoreceiver met Airplay meestal wel. Ideaal bijvoorbeeld voor een feest waarbij je de muziek regelmatig wil aanpassen. De maker van doubleTwist heeft een handig programma voor de PC of Mac. Met dit programma kan men eenvoudig muziek, foto’s en video’s beheren en synchroniseren met je Android tablet. Het PC of Mac programma heeft ook een koppeling met je iTunes programma, zodat ook deze multimediabestanden worden toegevoegd tot de database van doubleTwist. Het synchroniseren van het programma met de Android tablet kan via een USB kabel, dit kan zowel de gratis versie als de Pro versie. De Pro-versie kan dit zelfs via WiFi, dit heet AirSync.

Daarnaast hebben zowel de gratis als Pro versie een ingebouwde SHOUTcast speler. Het is bijna niet te geloven hoeveel kanalen er te vinden zijn. Hier is meteen ook een kritische noot, er is namelijk geen uitgebreide zoekfunctie. Met een vraagprijs van €9,99 is doubleTwist Pro is veruit de duurste app uit de test. Dit is bijna 3 keer hoger dan de concurrentie!

 • OntwikkelaardoubleTwist
 • Platform(en)Android /
 • CategorieMuziek en audio /
 • Downloaden

2. Winamp

Winamp is één van de bekendste, meest gedownloade MP3-spelers voor de PC. Het computerprogramma bestaat al jaren, en heeft een bepalende rol gespeeld voor het succes van MP3’s. De verwachtingen voor de Android app zijn dus zeer hoog. Helaas stelt de layout erg teleur, de app komt namelijk zeer gedateerd over. De knoppen zijn nogal klein en het is nogal een grijze, afstandelijke bedoeling, niet geoptimaliseerd voor een tablet. Een zeer groot nadeel is dat je niet een zoekopdracht kan invoeren. Niet echt handig als je 500 artiesten op je tablet hebt staan en je zoekt net die ene. Nu moet je maar door blijven scrollen tot je bij de juiste komt, wat de gebruikerservaring niet ten goede komt. Pluspunt van de app is dat het kan synchroniseren de Winamp die men op de PC of Mac heeft geïnstalleerd. Uiteraard heeft Wimamp een SHOUTcastspeler, het is immers een uitvinding van de makers van Winamp.

 • OntwikkelaarNullsoft Inc.
 • Platform(en)Android /
 • CategorieMuziek en audio /
 • Downloaden

 3. Poweramp

Poweramp is één van de best verkochte muziek apps in de Play Store, en voor een goede reden. De app ziet er zeer goed uit, en heeft een fantastische functionaliteit als het aankomt op equaliser instellingen, albumhoes downloader, tag editor en algemene instellingen. De layout van de app is erg modern, de app geeft de gebruiker het gevoel of men achter een DJ-mixtafel staat. Er zijn zoveel equaliserinstellingen met mooie grote knoppen en schuiven. Als we toch een minpunt mogen noemen is het nogal omslachtig aanpassen van de wachtrij van nog af te spelen muziek. Hoe men bij de wachtrij komt en hoe die aangepast moeten is nogal even zoeken. Er moeten meerdere stappen gevolgd worden voordat men het gewenst resultaat heeft.

 • OntwikkelaarMax MP
 • Platform(en)Android /
 • CategorieMuziek en audio /
 • Downloaden

4. PlayerPro

PlayerPro lijkt op veel punten op Poweramp. Ook hier een zeer uitgebreide equalizer, zeker na het downloaden van het (gratis!) DSP Pack. De layout is wellicht is iets minder flitsend dan Poweramp, maar wel veel gebruiksvriendelijker. Alles is erg instinctief te bedienen en zeer eenvoudig aan te passen. De albumhoesbeheerder is veruit de beste van alle geteste apps. De aanpassingen die men kan maken aan de app lijken bijna oneindig. Deze app kan je helemaal aanpassen aan je smaak. De app is zeer grafisch, niet alleen worden er albumhoezen weergegeven, ook afbeeldingen van artiesten en genres. Wellicht is het de mooiste en meest gebruiksvriendelijkste van alle geteste apps.

 • OntwikkelaarBlastOn LLC
 • Platform(en)Android /
 • CategorieMuziek en audio /
 • Downloaden

5. N7player

Heb je echt heel veel muziek, en ben je vaak aan het zoeken naar de het juiste album of een specifiek genre en wil je een app die er echt anders is? Dan is N7player misschien iets voor jou. N7player heeft een zeer unieke gebruikersinterface. Men kan in-en uitzoomen met behulp van multi-touch voor verschillende weergaven van het muziek die op de tablet staan. Het hoofdscherm is als het ware een interactieve wolk waarin gemakkelijk muziekbestanden gevonden kunnen worden. De artiestennamen vloeien soepel over naar albumhoezen met eenvoudige inzoom-gebaar (pinch). Met het minimalistische ontwerp en de soepele interface kan me snel de favoriete muziek kiezen uit de muziekbibliotheek.

 • OntwikkelaarN7 Mobile Sp. z o.o.
 • Platform(en)Android /
 • CategorieMuziek en audio /
 • Downloaden

Vergelijking muziekspeler apps

 DoubleTwistDoubleTwist ProWinamp
Type muziekbestandenmp3, wav, m4a, ogg, flacmp3, wav, m4a, ogg, flac3gp, mp4/m4a, aac, flac, mp3, mid, xmf, mxmf, ota, imy, ogg, mkv, wav
VideobestandenJaJaNee
EqualizerNeeJaJa met plugin voor €€3,92
Afspeellijst maken / bewerkenJaJaJa
Wachtrij maken / bewerkenJaJaJa
Tag EditorNeeNeeNee
SHOUTcastJa
(kan geen zoekopdracht invoeren!)
Ja
(kan geen zoekopdracht invoeren!)
Ja
Podcast
(streaming/downloader)
Ja/NeeJa/JaNee/Nee
ZoekfunctieArtiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres
Artiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres
Artiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres Zoekfunctie omslachtig
folders zoeken onderdeel pro (+392
Skin / thema aan te passenNeeNeeNee
WidgetJa (aparte gratis download)Ja (aparte gratis download)Ja
Albumhoes aanpassenNeeJaJa met plugin voor €3,23
Synchroniseren met Mac/PC
(wifi/USB)
USBUSB & WiFiUSB & WiFi
PrijsGratis€9,99Gratis
LockscreenJaJaJa
SongtekstNeeNeeJa met plugin voor €€2,32
ExtraAirplay
LayoutGoedGoedMatig
GebruiksvriendelijkheidGoedGoedRedelijk
Algemene waarderingRedelijkUitstekendMatig
 PowerampPlayerProN7 Player
Type muziekbestandenmp3, mp4/m4a,
ogg, wma*, flac, wav, ape, wv, tta, mpc, aiff
aac(mp4/m4a/m4b), mp3, ogg, flac, tta, ape, wv, mpc, alac, wav, and wmamp3, mp4, m4a, ogg, wav, 3gp, mid, XMF, ogg, mkv (4.0 +), flac
VideobestandenNeeJaNee
EqualizerJa (zeer uitgebreide)Ja (zeer uitgebreide)Ja
Afspeellijst maken / bewerkenJaJaJa
Wachtrij maken / bewerkenJa (omslachtig)JaJa
Tag EditorJaJaJa
SHOUTcastneeneeNee
Podcast
(streaming/downloader)
Nee/NeeNee/NeeNee/Nee
ZoekfunctieArtiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres/mappen/meest gewaardeerd/recent toegeveogd
Artiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres/mappen
Artiesten/Albums/Nummers/
Afspeellijsten/Genres/mappen + Grafisch
Skin / thema aan te passenJaJaNee
WidgetJaJaJa
Albumhoes aanpassenJaJa (en ook artiestenfoto!)Ja
Synchroniseren met Mac/PC
(wifi/USB)
NeeNeeNee
Prijs€3,09€3,95€2,99
LockscreenJaJaJa
SongtekstJaJaJa
Extrasleeper functieDSP (uitgebreide equalizer) /sleeper functieSuper zoekfunctie
LayoutGoedUitstekendGoed
GebruiksvriendelijkheidRedelijkZeer goedGoed
Algemene waarderingGoedUitstekendGoed

Uitleg definities

Vind hier meer uitleg over de definities die in de vergelijking hierboven worden gebruikt.

[toggle title=”Verschillende types muziekbestanden” color=”white”]Veruit het bekendste type muziekbestand is een MP3. De MP3-techniek (MP3 is een afkorting van ‘MPEG-1 Layer 3’) is een manier om geluid te comprimeren zodat de hoeveelheid opslagcapaciteit die nodig is voor het opslaan sterk verminderd. Een nadeel is dat bij het comprimeren gegevens verloren gaan. In de regel geldt hoe hoger de compressie, hoe lager de kwaliteit van het geluid (lagere bitrate). Naast de MP3-techniek bestaan er ook andere populaire technieken die andere bestanden opleveren zoals OGG, WAV, MP4, WMA en FLAC. Vooral de laatste is erg populair bij de digitale muziek puristen. FLAC, een afkorting van De Free Lossless Audio Codec, is een compressietechniek waarbij zonder enig kwaliteitsverlies (lossless) geluid kan worden gecomprimeerd. De bestanden zijn dan wel groter, maar de kwaliteit is ook veel beter. Niet elke app kan overweg met alle types muziekbestanden.[/toggle] [toggle title=”Equalizer” color=”white”]Doormiddel van een equalizer kunnen één of meerdere frequentiegebieden (banden) van het geluid versterkt of verzwakt worden, opdat de balans tussen de banden naar wens kan worden aangepast. Vindt men bijvoorbeeld dat het geluidssignaal te schel klinkt dan verzwakt men de hoge tonen, zit er teveel bas is verlaagt men de lage tonen. Vele equalizers hebben een preset, een voorinstelling voor een bepaalde muzieksoort zodat deze beter klinkt. Bij een voorinstelling voor dance muziek worden bijvoorbeeld de lage tonen (bas) benadrukt. Met behulp van de equalizer kan de muziekbeleving worden verhoogd. De muziekspeler apps verschillen nogal in hoe uitgebreid de ingebouwde equalizer is.[/toggle] [toggle title=”Tag Editor” color=”white”]Een muziekbestand, zoals een MP3, bestaat naast het geluid ook uit informatie (metadata) zoals de naam van de artiest, titel, albumnaam en genre. Bij het downloaden van een legale MP3 is deze informatie meestal correct ingevuld, maar bij het rippen van een CD (het muziek op een CD omzetten in bijv. MP3-bestanden) moet je dit zelf invullen. Dit kan doormiddel van een Tag Editor. Dit is een stukje software dat het bewerken van metadata van het muziekbestand mogelijk maakt. Dit kan men doen op de PC of Mac, maar sommige Android-apps hebben deze functionaliteit ook ingebouwd. Het is zeer handig als elk muziekbestand de juiste informatie bezit (goed gearchiveerd is) zodat men makkelijker het liedje of artiest terug kan vinden.[/toggle] [toggle title=”Albumhoes downloader (Album Art / Artwork)” color=”white”]Stel voor je hebt een kast vol met CD’s. De CS’s zitten niet in een hoesje en alle CD’s zien er hetzelfde uit (geheel zilverkleurig), behalve omschrijving op de CD varieert. Het zoek naar de juiste CD is zo nogal tijdrovend. Zo is het ook bij muziekbestanden zoals een MP3. Naast dat het bestand informatie kan bevatte zoals de naam van de artiest en de titel, kan er ook een afbeelding aan gekoppeld worden van het album of artiest. Zo is het zoeken naar het juiste album eenvoudiger, en ziet het er ook aantrekkelijker uit. Sommige geteste apps downloaden deze informatie automatisch (op basis van de info uit de tag editor). Bij sommige heb je zelfs de optie om te kiezen uit verschillende, of kan je er handmatig één zelf toevoegen. Bij het automatisch of handmatig zoeken naar een albumhoes in de app is het wel van belang dat het muziekbestand de juist metadata bezit. Als er in de metadata van de MP3 staat dat het ‘Mickel Jaksen’ is met ‘Bed’ in plaats van ‘Michael Jackson’ met ‘Bad’, dan zal je ook niet snel de correcte albumhoes vinden. Daarom is de Tag Editor ook erg belangrijk.[/toggle] [toggle title=”Skin editor / Thema” color=”white”]Bij sommige apps kan het uiterlijk worden aangepast naar de smaak van de gebruiker. Deze kunnen standaard verwerkt zijn in de app of kunnen extra worden gedownload via Google Play Store.[/toggle] [toggle title=”Songtekst” color=”white”]Bij sommige apps kan men de songtekst van het lied downloaden. Leuk voor de karaoke of als je oefent voor The Voice of Holland.[/toggle] [toggle title=”Vergrendelscherm (lockscreen) integratie” color=”white”]Normaalgesproken wordt het scherm van de tablet vergrendeld nadat het enkele seconden niet is aangeraakt. Als men dan de tablet weer activeert komt met op het vergrendelscherm. De meeste apps hebben een ingebouwde extensie die ook op het vergrendelscherm te zien, zodat men niet eerst de tablet moet ontgrendelen om bij de app te komen. Handig en tijdbesparend.[/toggle]

Conclusie

Welke app het beste is ligt, zoals bijna altijd, voornamelijk aan je persoonlijke voorkeur. Maar bezit je een apparaat met een Airplay functie of je wil graag een muziekspeler die ook podcasts kan downloaden, dan is doubleTwist Pro zeker de winnaar van de test. Deze app is zeer gebruiksvriendelijk, en heeft bijna alle belangrijke functies op een tag editor na. Heb je geen apparaat met AirPlay, je vindt het niet erg om een andere app te downloaden voor je podcasts of ben je gewoon niet bereid €9,99 betalen? Dat moet je zeker voor PlayerPro gaan. Het is gewoon een ontzettend goed doordachte app en heeft veruit de hoogste gebruiksvriendelijkheid. Van de meeste instellingen zal de normale gebruiker nooit gebruikmaken, maar het is toch fijn om te weten dat je 100% controle heb over je MP3-bibliotheek.

Screenshots

Share.

Over de auteur

Martijn is een echte 'gadgetfreak', veel van zijn vrije tijd steekt hij in het lezen over de allerlaatste ontwikkelingen. Van beroep is hij (online) marketeer met internationale ervaring.... Lees meer

1 reactie

 1. Leuk, een muziekspeler op je tablet. Alleen toch wel enigszins zinloos. Als draagbare muziekspeler is ie veel te groot, en het geluid van de ingebouwde “luidsprekers” is een absolute verschrikking, dus om er gebruik van te maken moet je er boxen aanhangen….
  Alles kan, maar tegenwoordig worden er steeds meer dingen gemaakt ALLEEN omdat het kan, daar hoort muziek luisteren middels een tablet volgens mij ook bij.

Reageer