Bestanden beheren op je Android tablet: test van 3 apps

4

Bestandsbeheer op je Android tablet is net wat je gewend bent als je overstapt van bijvoorbeeld een Windows computer. De applicatie Verkenner bestaat niet binnen Android. In plaats daarvan heeft de tabletfabrikant een eigen ‘file manager’ aangebracht. Elke tablet heeft zijn eigen bestandbeheer-app. Maar het is ook mogelijk dat je een alternatieve app downloadt in de Play Store. Deze bestandsbeheer-applicaties zijn vaak uitgebreider dan de standaard Verkenner-app die is meegeïnstalleerd. TabletGuide test de 3 meest populaire gratis file managers: ASTRO File Manager, ES File Explorer en File Manager HD. Wat is de beste file manager voor je Android tablet?

Deze gratis apps voor bestandsbeheer zijn getest op een 10,1 inch en een 7 inch Android 4 tablet. De screenshots zijn gemaakt op een 10,1 inch Android 4.1 tablet van ASUS.

TIP 1: Druk in een Android file manager lang op een map of bestand, zodat meer opties tevoorschijn komen. Deze ‘gesture’ wordt vaak gebruikt om een rechter muisklik in Windows te simuleren.
TIP 2: Als je meerdere bestanden wilt selecteren, zoek dan een ‘selecteer-knop’. Hiermee kun je meerdere bestanden selecteren, in plaats van het openen van het eerste aangevinkte bestand.

ES File Explorer app logo1. ES File Explorer

Simpelweg de beste bestandsbeheerder voor je Android tablet. Een handig linker navigatiemenu met zelf in te stellen snelkoppelingen naar favoriete mappen, een bibliotheek, netwerk-opties en handige gereedschappen. En dat allemaal in de Nederlandse taal. Het rechter venster geeft alle mappen en bestanden weer. Je kunt meerdere vensters inschakelen waar je met een horizontale swipe tussen kunt scrollen. De navigatie van de vensters vind je bovenin het beeldscherm maar is wat klein. Verder biedt ES File Explorer eindeloos veel extra’s, zoals app managers en een app back-up centrum. Je kunt makkelijk de weergave veranderen, bestanden sorteren of zoeken en nieuwe mappen of bestanden aanmaken. ES File Explorer is een must voor degene die veel gebruik maakt van een file manager. De functionaliteit oogt wat ingewikkelder dan ASTRO File Manager. Zo zijn populaire clouddiensten alleen handmatig in te stellen door het toevoegen van een ‘cloud’ in de map ‘Netwerk’.

+ Overzichtelijk
+ Makkelijk bestanden verwijderen, aanmaken, bewerken en openen
+ Ondersteuning van ZIP-files
+ Handig schakelen tussen vensters met één swipe (bijvoorbeeld bij copy-paste van bestanden)
+ Eindeloos veel instellingen en opties
+ Netwerk opties (LAN, cloud, FTP, Bluetooth)
+ Extra opties: app backup maken, app manager, Remote, ROOT explorer, SD kaart manager.
+ Geen advertenties

– Top-navigatie (multi-vensters) zijn nogal klein
– De vele opties werken soms verwarrend

 • OntwikkelaarES APP Group
 • Platform(en)Android /
 • CategorieBestandbeheer /
 • Downloaden

Screenshots

ASTRO File Manager app logo2. ASTRO File Manager

Doordat ASTRO gebruik maakt van wat grotere iconen en meer gebruik maakt van kleuren is de app wat overzichtelijker en oogt de bestandbeheer-app speelser. Het assortiment opties, instellingen en gereedschappen is kleiner dan ES File Explorer. Voor de gemiddelde gebruiker is de functionaliteit gelukkig breed genoeg. ASTRO File Manager is vooral te prijzen om zijn handige automatisch aangemaakte cloud-locaties, zoals Dropbox, Drive en Skydrive. Even aanmelden en je bent verbonden! Ook het menu met instellingen is een verademing met een duidelijke structuur en brede iconen. Even naar links swipen en je ziet extra tools, info en instellingen.

+ Zeer overzichtelijk en stijlvol
+ Makkelijk zoeken van en in mappen
+ ZIP ondersteuning
+ Snel en handig bestanden toevoegen, verwijderen en bewerken
+ Direct toevoegen van cloud-diensten, zoals Dropbox
+ Extra opties: SD-kaart manager, app manager, task killer

– Slechts één venster tegelijk te openen
– Advertenties (of Pro-versie kopen voor €3,99)
– Wat minder extra gereedschappen

 • OntwikkelaarMetago
 • Platform(en)Android /
 • CategorieBestandbeheer /
 • Downloaden

Screenshots

File Manager HD app logo3. File Manager HD

De tablet-versie van File Manager HD (dus niet File Manager!) is minder tablet-vriendelijk dan je zou denken. De layout van File Manager HD is inderdaad aangepast voor grotere schermen, met eenzelfde indeling als bovenstaande bestandbeheer-apps. De iconen zijn echter uit de verhouding. Zo is de linker navigatie bijvoorbeeld aan de kleine kant en zijn de opties boven het rechter-venster zo klein dat je ze moeilijk kunt bereiken, zeker op een 7 inch tablet. De basis-opties zijn gelijk: navigeren in het linker venster met bladwijzers en snelkoppelingen en een rechter venster met alle bestanden en mappen. Een echte bibliotheek ontbreekt, in plaats daarvan zien we een snelkoppeling naar bijvoorbeeld de map ‘Downloads’. File Manager HD is een no-frills bestandsbeheer-applicatie waarbij de ontwikkeling al een tijdje stil lijkt te staan, kijkend naar het Honeycomb (Android 3) logo van de app. File Manager HD komt wel een beetje in de buurt van de Windows Verkenner ervaring.

+ Overzichtelijk geheel
+ Zip-bestanden worden ondersteund
+ Alle basis-opties zijn aanwezig
+ Keuze tussen twee typen weergave (raster of lijst)
+ Extra opties: Root verkenner, geheugen analyse

– Weinig extra opties en features
– Niet stijlvol
– Advertenties

 • OntwikkelaarRhythm Software
 • Platform(en)Android /
 • CategorieBestandbeheer /
 • Downloaden

Screenshots

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

 1. Ik zoek een app voor mijn android smartphone en/of tablet waarbij de datum en tijd van gekopieerde bestanden niet wijzigt/omgezet worden naar het moment van het kopiëren. Foto’s backuppen naar mijn smartphone heeft nu als nadeel dat de datum gewijzigd wordt naar het moment van kopiëren. Dat vind ik niet wenselijk omdat ik thuis altijd de bestandnamen aanpas in de datum en tijd waarop de foto is genomen. Vanaf de backup krijgen nu alle foto’s dezelfde datum en tijd mee. Is er een bestandbeheer app waarbij de originele datum en tijd behouden blijven?

 2. Hartelijk dank voor je info over de file explorers.

  Voordat ik een explorer kies zou ik willen weten met welke explorer ik een selektie kan maken van een aantal aaneengesloten bestanden uit een map, zonder ze allemaal stuk voor stuk met de vinger te moeten selecteren. Op een Samsung Galaxy Tab S2 met Android 6 moet ik dat zo doen. Voor het selecteren van 200 bestanden of meer is dat nogal bewerkelijk.
  Als het selecteren van een aaneegesloten reeks bestanden toch simpel zou kunnen met de standaard geinstalleerde Android 6, hoe zou ik dat dan moeten doen?

  Alvast dank voor uw antwoord.

Reageer