Google I/O 2013 samenvatting [dag 1]: apps, Apps en APPS!!!

0

Dag 1 van de jaarlijkse Google ontwikkelaarsconferentie is zoals verwacht spectaculair verlopen. Dit keer, ook zoals verwacht, geen introducties van nieuwe hardware maar alle aandacht voor de software. Google introduceerde op 15 mei in Californië een handvol apps en applicatie updates gedurende een langdurige keynote-sessie. TabletGuide zet al het nieuws, met veel aandacht voor de Android apps, voor je op een rij.

Google Hangouts

De grootste wijziging die we zien is de opschoning van alle chat- en berichtendiensten van Google. Google Chat, Talk, Hangout en de andere instant messaging diensten zullen worden samengevoegd in het nieuwe Google Hangouts. Hiermee wordt Google een directe concurrent van Facebook Messenger, Skype (waar tot voor kort MSN ook nog onder viel) en BlackBerry Messenger (voorheen Ping). Google Hangouts was voorheen een groepsvideochat-dienst binnen Google+.

Google Hangouts is gratis te downloaden in de Play Store en in iTunes maar je kunt de dienst ook gebruiken via de browser. Hierdoor werkt de dienst veel breder dan bijvoorbeeld Whatsapp of BlackBerry Messenger, waar je officieel een 3G-verbinding met telefoonnummer voor nodig hebt. Alles is gekoppeld aan je Google+ account. Helaas ontbreekt nog de tabletoptimalisatie in de Android-versie. Dit laatste kunnen we ongetwijfeld snel vermelden, Google kennende.

Google+

Ook Google+ krijgt een flinke update. Naast een integratie in veel meer diensten, zoals volledige integratie met Google Hangouts, zal ook de inhoud veranderen.

Een van de grote wijzigingen is de omgang met foto’s en video’s. Je kunt direct in de Google+ app of online je foto’s bewerken om ze nog beter in het daglicht te zetten. Ook is het mogelijk om direct een animated gif te maken van een video.

Maar de grootste wijziging die direct opvalt is de nieuwe layout. Als je een fanatiek gebruiker bent van Google+ dan zul je de update van direct merken.

Google Maps

Google gaat haar Maps-dienst een make-over geven. De Android app, iPad app én de web-versies krijgen een compleet nieuw uiterlijk. Ook deze wijziging was al gelekt.

Als eerste gaan we op korte termijn (de updates moeten nog worden uitgerold) veel meer informatie zien in de kaarten. Het zal mogelijk zijn om direct reviews van allerhande instanties en bedrijven te bekijken en in te dienen. Daarnaast wordt Google Offers geïntegreerd in Maps, waardoor aanbiedingen, vooral gebaseerd op locatie, direct getoond kunnen worden. Ook real-time informatie over het verkeer wordt wereldwijd uitgebreid met bijvoorbeeld actuele informatie over ongelukken en werkzaamheden op de weg.

De iPad app van Maps, die nog niet beschikbaar was sinds afgelopen zomer, zal ook spoedig verschijnen inclusief alle wijzigingen.

Google Play Games

In de Google Play Store zelf zal niet heel veel veranderen op het gebied van spellen. Wel biedt Google game-ontwikkelaars veel nieuwe opties om spellen nog interactiever te maken. De wijzigingen zullen cross-platform plaats gaan vinden.

Zo kunnen ontwikkelaars van spellen voor Android (en andere platformen) online rankings, leaderboards en achievements aanmaken. Verder kunnen games opgeslagen worden in de cloud in de Play Store. Als dat nog niet genoeg is biedt Google de ontwikkelaars verschillende mogelijkheden om real time gaming toe te passen. Dit alles kan in Android, iOS en via het web via een browser worden toegepast.

Google Play Store

De Play Store krijgt verder een nieuw design. Het minimalistische ontwerp van de Play Store zal worden doorgetrokken naar de webversie. Net als in de Play Store op je tablet zal ook de webversie meer aandacht geven voor tablet-specifieke applicaties. Daarnaast zal de Play Store meer en beter apps presenteren die, volgens Google, beter bij jouw voorkeur aansluiten.

Educatie

Google gaat een eigen onderdeel van de Play Store wenden aan educatieve apps en content. Google volgt ook hiermee Apple, dat al veel focus heeft voor de educatieve sector met haar hardware en diensten. Scholieren en studenten kunnen, in eerste instantie in de VS, terecht voor educatieve applicaties en bijvoorbeeld school- en studieboeken in de Educatie-hoek van de Play Store. Het zal nog wel een tijdje duren voordat we hiervan in Nederland specifieke veranderingen zullen zien.

Google Play Music

Een andere dienst, die in eerste instantie alleen in de VS verschijnt, is Google Music. Deze all you can listen muziekdienst is een concurrent van Deezer en Spotify en biedt voor 10 dollar per maand toegang tot miljoenen nummers. Het is nog niet bekend wanneer we ook in Nederland van deze dienst kunnen gaan genieten.

Foto credits: The Verge

Share.

Gerelateerde tablets / apps

Hangouts Google Inc.

 • Platform(en) Android / iOS
 • Categorie Communicatie
 • Downloaden

Google Maps Google Inc.

 • Platform(en) Android / iOS
 • Categorie Naslag
 • Downloaden
Google+

Google+ Google Inc.

 • Platform(en) Android / iOS
 • Categorie Sociaal
 • Downloaden
Google I/O

Google I/O Google Inc.

 • Platform(en) Android
 • Categorie Naslag
 • Downloaden

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer