Ubuntu tablet OS: veelbelovende live demonstratie

3

Canonical heeft vorige week bekend gemaakt dat ze het Ubuntu besturingssysteem ook beschikbaar zullen maken op tablets. Het OS was al beschikbaar voor de desktop, laptop en smartphone. We kregen een demonstratie van Ubuntu op de Google Nexus 10 tablet, tijdens het MWC 2013 in Barcelona.

Ubuntu tablets

Canonical hoopt de eerste Ubuntu tablets begin 2014 in de winkels te hebben liggen. Hiervoor gaat het een samenwerking aan met een nog onbekende hardware partner. De onderhandelingen op dit gebied zijn vergevorderd, maar op dit moment kan het bedrijf nog geen concrete namen noemen.

Beschikbaarheid

De alpha release van Ubuntu voor tablets is inmiddels te downloaden. Let op: deze versie kent dus nog de nodige fouten. Op dit moment is de release beschikbaar voor de Nexus 7 en de Nexus 10. Meer informatie over de installatie van Ubuntu kun je hier vinden.

De Canonical medewerker laat ons desgevraagd weten dat er op dit moment geen concrete plannen zijn om meer bestaande tablets te gaan ondersteunen. Het bedrijf vertrouwt volledig op het open-source model en laat het dus aan de ‘community’ over om het OS geschikt te maken voor de diverse tablets.

Android apps

Ook de ondersteuning van Android apps wordt niet door Canonical ontwikkeld. Technisch zijn er echter wel mogelijkheden, dus het bedrijf verwacht dat goede ontwikkelaars deze ondersteuning snel mogelijk zullen maken. Die ondersteuning kan wel eens belangrijk worden, want op die manier heeft Ubuntu direct een grote collectie apps in de aanbieding.

Live demonstratie

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

3 reacties

Reageer