23.000 Windows 8 en RT applicaties beschikbaar in Nederland

5

Op het moment van schrijven zijn meer dan 50.000 applicaties voor Windows RT en Windows 8 in de Windows Store te vinden. Dit gaf een medewerker van Microsoft gisteren aan tijdens een preview van de Surface tablet met Windows RT. Hoeveel applicaties exact beschikbaar zijn is niet bekend. Het aantal beschikbare apps is afhankelijk van het besturingssysteem (Windows 8 of Windows RT), het apparaat type (bijvoorbeeld laptop of tablet) en de land- en taalinstellingen. Nederlandse gebruikers van Windows RT tablets hebben de beschikking over zeker 23.000 gratis en betaalde applicaties. Dit houdt in dat voor Windows 8 tablets in Nederland minimaal hetzelfde aantal betreft.

Dit kunnen we aannemen omdat een Windows RT-applicatie vrijwel altijd beschikbaar is voor dezelfde Windows 8 apparaten. Windows 8 is een ander besturingssysteem met een ander Windows Store aanbod dan Windows RT.

Het is niet bekend hoeveel van deze 23.000 beschikbare apps in de Windows Store specifiek voor de Nederlandse markt zijn ontwikkeld.

Een voorbeeld is de Chrome browser. Google heeft wel een touch (Metro) applicatie ontwikkeld voor Windows 8 maar niet voor Windows RT.

In november werd al duidelijk dat Microsoft niet on target is met de ontwikkeling van Windows 8 applicaties. Op dat moment wilde het bedrijf 100.000 apps in de catalogus van de Windows Store presenteren. Op dat moment bedroeg het aantal slechts 20.000 Windows 8 applicaties.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

5 reacties

 1. Vraagje:
  Ik zoek mij gek naar een overzicht van beschikbare rt-apps. Ik overweeg een surface-rt te kopen, maar ik wil eerst weten welke apps nu al beschikbaar zijn. Op de help-pagina van microsoft wordt verwezen naar de appstore, maar die is alleen te bekijken met windows 8. Ik werk nog met xp.
  Het moet toch mogelijk zijn om de beschikbare apps te bekijken, voordat je tot aankoop overgaat, lijkt mij. Heeft iemand een idee waar ik het overzicht zonder windows 8 kan bekijken?!

  • Dit is de link naar de Windows 8 App Store: http://www.windows8appstore.com/

   Kun je vanuit XP alle apps zien in deze link?

   Een overzicht is er volgens mij niet. Wel kun je via die link zoeken (rechtsboven) op een app en dan in de zoekresultaten filteren op Windows 8 apps.

   Als je een app vindt dan is dat nog niet zeker dat deze beschikbaar is voor Windows RT. Dit zie je pas als je op ‘details’ klikt binnen die ene applicatie.

   Voor zover ik het weet is er dus geen compleet overzicht. Ik zal dit voor de zekerheid even navragen bij Microsoft.

   On a sidenote: Vinden jullie het ook grappig dat IN de Windows 8 App Store Google Adsense advertenties te zien zijn 😉

   • Toelichting: bij Details staat of de app geschikt is voor ARM. Als dat het geval is, dan ga ik er vanuit dat deze beschikbaar is voor Windows RT, aangezien dit de computers zijn met een versie van Windows 8 die op een ARM SoC draaien.

 2. tnx! Its a start, but to be frank: it isn’t very userfriendly. It should not be difficult to see which apps are available in (for example) the Netherlands. It should be Microsoft to give this information. As long as I don’t have a clear view of the development of rt-apps, I will hesitate to buy a rt-tablet. Ah well, I will wait and see…!

 3. hallo, ik heb een tablet van microsoft windows 8rt aangeschaft. Prachtig apparaat, snel. Als ik had geweten dat de app store zo beperkt is voor de nederlandse markt had ik deze niet gekocht. Op de site van microsoft staast dat je een aantal nederlandse apps kan downloaden. Helaas werkt uitzending gemist etc, app voor bankieren bestaat ook niet. Apps voor kids staan er niet op. Heb de hoop dat het nog komt maar een domper is het wel. Toch veel geld voor zo’n apparaat.

Reageer