Review: 3 Office apps voor Android tablets

10

Tabletguide.nl heeft na een uitgebreide test drie Office applicaties geselecteerd die het best presteren op je Android tablet. Deze Office applicaties zijn allen te downloaden in de Android Market. Een tablet is een ideale manier om documenten te lezen en te bewerken. Smartphones zijn veelal te klein om grotere bestanden goed te kunnen lezen en bewerken. Deze reviews bekijken welke Office apps goed functioneren op een Android tablet.

In de Android Market zijn zowel gratis als betaalde Office apps te vinden. Over het algemeen kun je met de gratis Office applicaties zowel Word, Excel als PowerPoint documenten bekijken. Je zult veelal een betaalde versie moeten aanschaffen om deze documenten te kunnen editen en om nieuwe documenten te kunnen creëren.

Van 3 bekende Office Applicaties voor Andriod hebben we een review gemaakt. Deze applicaties zijn getest op een Samsung Galaxy Tab. In deze reviews zullen specifiek de plus- en minpunten worden genoemd die van toepassing zijn op het gebruik op een (Android) tablet.

DocumentsToGo

Deze applicatie is duidelijk geschreven voor een mobiele Android telefoon. Er wordt op geen enkele wijze gebruik gemaakt van het grotere scherm van je tablet.

Je kunt zeer goed Word-files lezen en deze prima bewerken. Het invoeren van tekst gaat goed. Dit doe je door je vinger te houden op het gedeelte tekst wat je wilt bewerken. Daarna kun je in het pop-up menu ‘Toggle keyboard’ kiezen, waarna je de hele alinea kunt bewerken. Ook het selecteren van tekst is erg makkelijk. Een woord selecteer je (net als in Microsoft Word) door te dubbelklikken op het woord. Meerdere woorden selecteer je door je vinger te houden op het begin (of einde) van de selectie. Bij het pop-up menu kies je selectie en daarna kun je het andere einde van je selectie kiezen. De standaard bewerk-mogelijkheden, zoals lettertype, lettergrootte, kleur, bold, italic, underline, enzovoorts, kunnen allemaal gedaan worden via eenzelfde pop-up menu.

In .xls-bestanden is het lastig zoomen met de virtuele knoppen. Invoeren van tekst en het editen van bijvoorbeeld het format van een cel of een reeks cellen is mogelijk en na wat oefenen gaat het redelijk snel. Net als in OfficeSuite heeft DocumentsToGo standaard formules die kunnen worden opgevraagd.

In Powerpoint-files kun je de slides zien door ze van links naar rechts te scrollen. De slides worden helder weergegeven en ik heb geen rare zaken gezien in de uitlijning of bij het weergeven van visuals of grafieken in de slides. Het is slechts mogelijk om de tekst aan te passen of toe te voegen. Aan visuals, grafieken en achtergronden kan niks worden veranderd.

DocumentsToGo is voor € 14,99 te downloaden in de Android Market.

Voordelen:
 • Alle benodigde standaard bewerk-opties zijn mogelijk
 • Documenten ophalen van en synchroniseren met je desktop (m.b.v. de Desktop app) en Google Docs
 • Handige e-mail opties
Nadelen:
 • Geen multitouch zoom
 • Zoomen met de virtuele zoom knoppen heeft regelmatig een laadtijd, zeker direct na het openen van een Word-file

OfficeSuite Pro

Word heeft een view en een edit modus. Hierdoor moet je elke keer via 2 ‘kliks’ de edit-modus aanzetten als je ergens een selectie wilt bewerken of een stuk tekst toe wilt voegen. Het selecteren van stukken tekst gaat daarentegen weer een stuk gemakkelijker: Je dubbeltikt op een woord, waarna deze automatisch wordt geselecteerd en waarbij het begin en het einde van een selectie ballonnen hebben. Deze ballonnen kun je slepen om de selectie te vergroten of te verkleinen.

In Excel zit soms een flinke vertraging in de zoom-functie, zowel bij multitouch zoomen als bij de virtuele zoom-knoppen. Het editen en selecteren van cellen gaat snel in OfficeSuite Pro. Ook deze applicatie heeft standaard formules die geraadpleegd en ingevoegd kunnen worden.

In Powerpoint files worden grafieken (afkomstig uit Excel) soms niet weergegeven. We hebben geen flauw idee hoe dit komt. Toegevoegde visuals worden wel weergegeven. Scrollen door de slides moet door middel van virtuele knoppen. Onder de slides zit een balk met de comments of notes. We hebben geen manier gevonden hoe deze balk verwijderd kan worden.

Je kunt een Trial versie van Office Suite Pro 30 dagen gebruiken. Hierdoor heb je een maand lang de volledige functionaliteit voordat je de app moet kopen om documenten te kunnen blijven gebruiken.

De OfficeSuite Trial (30 dagen) is gratis te downloaden in de Android Market.

OfficeSuite Viewer is voor $ 4,99 te downloaden in de Android Market.

OfficeSuite Pro is voor $ 14,99 te downloaden in de Android Market.

Voordelen:
 • Multitouch zoom
 • Alle standaard bewerk-mogelijkheden zijn beschikbaar
 • Excel: zeer makkelijk schakelen tussen worksheets en grafieken
 • Google docs integratie
Nadelen:
 • Soms vertraging bij zoomen in Excel
 • Bij elke bewerking op een andere positie in Word moeten verschillende handelingen worden uitgevoerd om te kunnen starten met bewerken
 • Powerpoint geeft geen grafieken weer

QuickOffice

In Quickword komen dezelfde functionaliteiten weer naar voren als bij de andere twee applicaties. Multitouch zoom wordt ondersteund. Bij ingezoomde tabellen is iets raars aan de hand. Wanneer je horizontaal wilt scrollen beweegt niet de hele pagina, maar de tabel zelf. Dit fenomeen doet zich alleen voor bij tabellen, niet bij tekst. De breedte van de tekst wordt netjes aangepast aan de diepte van de zoom, net als bij de overige applicaties. Je kunt direct starten met tekstinvoer door een keer te drukken op de plek waar je wilt starten. Daarna komt meteen het virtuele toetsenbord tevoorschijn waarna je kunt beginnen met typen. Selecteren van tekst gaat makkelijk door te dubbelklikken op het scherm. Daarna kun je door simpele ‘taps’ de selectie aanpassen naar je wens.

Quicksheet is beperkt tot het bekijken van .xls-bestanden en het editen van cellen. Bij het editen kun je wel gebruik maken van alle standaard functionaliteiten. Echter, het is niet mogelijk om grafieken te maken uit je tabel.

Quickpoint is een powerpoint bestanden-viewer, echter, deze valt nogal tegen. Grafieken en visuals worden niet of niet goed weergegeven. Net als bij de andere applicaties kun je alleen de tekst aanpassen in de slides.

QuickOffice is voor € 9,99 te downloaden in de Android Market.

Voordelen:
 • Multitouch zoom
 • Direct starten met typen in Quickword, zonder overige handelingen te hoeven verrichten
 • Integratie met Google Docs, Dropbox en andere oplossingen
 • E-mail functionaliteiten
Nadelen:
 • Deze applicatie is trager dan de andere twee
 • In Quicksheet geen mogelijkheid tot het maken van grafieken uit de data
 • Visuals en grafieken worden vaak niet of niet goed weergegeven

Algemene conclusies

 • De snelheid van de eerste twee applicaties is bijzonder goed te noemen.
 • De Office applicaties zijn perfect te gebruiken om documenten mee te bekijken. Het editen is goed te doen, maar complexe zaken, zoals bijvoorbeeld formules toevoegen in Excel, zijn lastig uit te voeren.
 • Voor het editen van documenten geldt: oefening baart kunst. Na een tijdje leer je de kneepjes van het vak en zul je steeds sneller en handiger worden in het bewerken van documenten op je Android tablet.
 • De applicaties zijn nog niet aangepast voor gebruik op tablets. De ontwikkelaars zouden hier momenteel nog veel meer mee kunnen doen. Zeker op het gebied van het editen van teksten is nog veel meer te halen met een groot scherm.
 • Voor PowerPoint geldt in alle geteste applicaties: je kunt alleen .ppt files lezen en bewerken. Het creëren van een nieuw Powerpoint document op je tablet is mogelijk met deze applicaties maar zeer basic. Het maken van een mooi ontwerp of uitlijning, of het toevoegen van plaatjes, grafieken of symbolen is vrijwel niet te doen.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

10 reacties

 1. Voor produktiviteit is het kunnen bewerken van Office documenten belangrijk. Heb zelf een Transformer en wil ook office documenten bewerken. Polaris Office is OK, maar heeft beperkingen.
  Een andere review is ook te vinden op http://www.pcworld.idg.com.au
  Thinkfree office komt daar als beste uit de bus.
  Tevens is er de ontwikkelling van online desktop OnLive, is gratis, maar kost helaas 10 dollar per maand als je ook wilt browsen en je hebt altijd Internet nodig.

  Ook een leuke ontwikkeling is het draaien van Ubuntu op een multi core handset. Hiermee krijg je ook volledige office functionaliteit.

  Misschien tijd voor een nieuwe review? Ik weet zeker dat veel mensen dit interessant vinden.

 2. Dat is dan jammer. Hopelijk weten onze vrienden van XDA dan daar zo snel mogelijk een nieuwe ROM van te bakken. Ik vind dit Ubuntu verhaal wel een heel interessante ontwikkeling. De PC kan op deze manier langzaam de deur uit (voor een aantal taken).

 3. Dag Leon,
  Weet jij toevallig of er ook office apps zijn met Nederlandse spellingscheck, athans voor de tekstverwerkers? Ben benieuwd.

  • Polaris Office en Documents to Go zo gauw te zien allebei niet.

   Ik zal binnenkort een nieuwe review maken voor Android 3 en Android 4 tablets, aangezien bovenstaande review alweer verouderd is en op een Android 2-tablet gemaakt is…

 4. Ik wil graag een PowerPoint presentatie afspelen op een Samsung Tablet. Ik maak echter veel gebruik van hyperlinks en dat werkt bij zowel Polaris als OfficeSuit(trial) niet goed. Bij sommige slides doet de link het wel bij andere niet. het betreft allemaal links naar andere slides.

  Welk programma kan ik hier het best voor gebruiken? Ik vind het niet erg om er 20 euro voor te betalen.

  graag hoor ik jullie advies!

Reageer