Het Brussels Philharmonisch orkest gaat digitaal

1

Het grote Belgische orkest verruilt het papieren partituur voor de tablet. Het, naar eigen zeggen, altijd innoverende orkest wil hiermee de hoeveelheid werk die het kost om partituren te drukken, te bundelen en te distribueren voorkomen. Ook bespaart men een hoop papier met deze actie. Niet geheel toevallig is gekozen voor een Samsung tablet.

Naast de besparing in drukken en binden van de partituren verloopt de communicatie tussen de dirigent en de muzikanten een stuk sneller. Aantekeningen van de dirigent en begeleiders kunnen bij het repeteren direct worden gelezen door de muzikanten. Ook hebben  alle betrokkenen altijd de laatste versie van een partituur bij de hand.

Wel moet de muzikant voortaan zelf zorg dragen voor een volledig opgeladen tablet-pc. En natuurlijk moet de muzikant even wennen aan de nieuwe werkwijze.

Een Belgische ontwikkelaar van partituursoftware heeft een applicatie gemaakt waar men mee kan werken. Ook heeft het bedrijf de Galaxy Note 10.1 aangepast voor het werk in de concertzaal. Zo is er een speciale concert-modus aangebracht die alle geluiden en notificaties blokkeert zodat de muzikant zich volledig kan focussen op het bladmuziek.

Volgens de Samsung marketing-deskundige bespaart het orkest met de massale aanschaf van de Samsung Galaxy Note 10.1 ongeveer 25.000 euro aan kosten. Wat de tablets hebben gekost wordt niet duidelijk. Gezien de commerciële promotievideo op het YouTube kanaal van Samsung zal men ongetwijfeld een flinke korting hebben kunnen bedingen.

De NOS pakt het met haar Belgische collega’s wat subtieler aan in haar eigen video reportage waarbij ook de artiesten, waaronder een hilarische trom-man, aan het woord komen.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.1 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 1280 x 800
  • Afmetingen 262 x 180 x 89 mm
  • Processor quad-core Samsung processor
  • Gewicht 597 gram
  • Opslagruimte 16
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer